Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/6/2011

Πρόταση Κουσελά: Μέρος των εγγυήσεων στις τράπεζες να δοθούν σε εταιρείες που τους χρωστάει το Δημόσιο
57.000 επιχειρήσεις αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνεια


Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ύφεσης αλλά και των οφειλών του Δημοσίου προς αυτές. Σε ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς ανέφερε ότι προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα πρέπει να υποχρεωθούν οι τράπεζες να παράσχουν χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε εκείνους που το δημόσιο χρωστά, έχει βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές.
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν μπορεί την ώρα που το Δημόσιο χρωστά εκατομμύρια ευρώ, δεκάδες επιχειρήσεις να κλείνουν από έλλειψη ρευστότητας. Η πρόταση του κ. Κουσελά είναι μέρος των εγγυήσεων που θα πάρουν οι τράπεζες να διατεθούν για τον παραπάνω σκοπό.
Στους 57.000 ανέρχονται οι μικρομεσαίοι που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) κ. Αλ. Παπαρσένο, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτυπωτικών Μέσων Επικοινωνίας Ελλάδος (ΣΕΜΕΕ) κ. Γρ. Κόκκορης πρότειναν την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανείων που έχει εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ Ι, καθώς και για το τμήμα των δανείων που δεν έχει λήξει.
Ειδικότερα πρότειναν το ληξιπρόθεσμο τμήμα των οφειλών των δανείων ΤΕΜΠΜΕ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ καθώς και το άληκτο υπόλοιπό τους, να αναχρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες με νέο δάνειο 10ετούς διάρκειας, μέσω του ΕΤΕΑΝ, να παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των χρεών ή να χορηγηθεί ουσιαστική περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις και να κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΕΕ και οι διοικήσεις των τραπεζών για να αποφασίσουν από κοινού να δοθεί οριστική λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.Όπως, εξήγησαν η δύσκολη οικονομική συγκυρία επηρεάζει άμεσα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα την οικονομική τους δυστοκία και την δυσκολία αποπληρωμής των παραπάνω οφειλών για αυτό και χρήζουν άμεσης βοήθειας και η πολιτεία είναι ανάγκη να σταθεί αρωγός τους.»