Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/6/2011

ΦΩΝΗ


ΤΙ ΕΜΑΘΕ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΡΟΜΕΝΟ ΩΣ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ «ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ»
Περαιτέρω έρευνα στις ΗΠΑ, καθώς δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η «ένοχη» συσκευασία


ΘΑΡΡΟΣ


Πρωτοβουλίες Δ. Κουσελά για την προστασία του μεσσηνιακού ελαιολάδου


Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε από τον τύπο την υπόθεση του νοθευμένου ελαιολάδου και τις διαστάσεις που έχει πάρει, ο Υφυπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς ζήτησε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σχετική ενημέρωση προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του ονόματος και του κύρους του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους κ. Παπαθανασίου τον ενημέρωσε για τα παρακάτω:
«Ο ΕΦΕΤ κατόπιν καταγγελίας-παραπόνου ομογενούς από τη Νέα Υόρκη παρέλαβε δύο δείγματα ελαιολάδου, τα οποία προμηθεύτηκε σύμφωνα με δήλωσή του από την αγορά της Νέας Υόρκης.
Τα δείγματα ελαιολάδου προσκομίστηκαν στη Δ’ Χ.Υ. Αθηνών του ΓΧΚ από υπάλληλο του ΕΦΕΤ και πήραν αριθμό δείγματος ΓΧΚ 015/386/2011 και 015/387/2011 (09/05/2011). Πρόκειται για δείγματα καταγγελίας (έκφραση παραπόνου περί νοθείας) και ανατέθηκαν σε δύο χημικούς για ανάλυση με βάση τον Κανονισμό ΕΟΚ 2568/91 όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Το δείγμα με αρ. 015/387/2011 προσκομίστηκε εις απλούν σε σφραγισμένο μεταλλικό δοχείο των 3 λίτρων με τις ενδείξεις:
«ΛΑΚΩΝΙΑ®»,
Παρθένο λάδι ελιάς
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«LAKONIA®»
Extra Virgin Olive Oil of
KALAMATA
LOT* GF012511 Best before 01/25/12
COLD PRESSED
Imported Filiatra, Messinias, PRODUCT of Greece, Distributed by GOURMET FACTORY
HAUPPAGE, N.Y. 11788, Barcode 7 06950 12003 3.
Στο πλάι της συσκευασίας σχολιάζεται η καταγωγή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου: «Laconia Extra Virgin Olive Oil is produced from finest olives that are grown along the Mediterranean Coast».
Το δείγμα εξετάστηκε στο εργαστήριο μας που είναι αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, σύμφωνα με τις διαπιστευμένες κατά ISO/IEC 17025 μεθόδους όπως αυτές προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2568/91 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Από τα αναλυτικά στοιχεία το δείγμα παρθένου ελαιόλαδου όπως δηλώνεται στη συσκευασία είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ (πιθανώς με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο). Σημειώνουμε επίσης, ότι δεν πληροί τα κριτήρια του παρθένου ελαιόλαδου του κανονισμού των ΗΠΑ (United States Standards for Grades of Olive Oil and Olive – Pomace Oil, effective October 25, 2010).
Το ΓΧΚ κοινοποίησε στον ΕΦΕΤ τις εκθέσεις εξέτασης των δειγμάτων. Παράλληλα ο ομογενής ζήτησε και έλαβε από τον ΕΦΕΤ τις εκθέσεις εξέτασης των εν λόγω δειγμάτων.
Με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ  (αρ. πρωτ. 8224/25-5-20111 Δ/νση Εργ. Ελέγχων ΕΦΕΤ) διοργανώθηκε στο Υπ. Εξωτερικών και με συμμετοχή του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη στις 27-5-2011 για την εξέταση του παραπάνω θέματος καθώς αφορά ένα σημαντικό εθνικό προϊόν. Στη σύσκεψη αυτή προέκυψε, σύμφωνα με έγγραφο της πρεσβείας μας στην Ουάσιγκτον, ότι ο όρος  “KALAMATA EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”  και “KALAMATA” έχει κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα από την εταιρεία Sirop Imports Inc., με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ωστόσο στην αγορά του Σικάγου και της Ουάσιγκτον δεν βρέθηκαν τα προϊόντα που είχαν προσκομιστεί από τον καταγγέλλοντα. Η έρευνα από την πρεσβεία μας συνεχίζεται στην αγορά της Ν. Υόρκης. Σημειώνεται ότι στην αγορά των ΗΠΑ δεν έχουν εφαρμογή τόσο ο Καν. (ΕΟΚ) 2568/91 και ο Καν. (ΕΚ) 1019/2002, όσο κα  η σχετική κοινοτική νομοθεσία που αφορά σε προϊόντα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)» και «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από το Υπ. Εξωτερικών, ώστε να διερευνηθούν όλοι οι οδοί (νομικοί, διοικητικοί) παρέμβασης της Ελληνικής Πολιτείας για την προστασία του ελληνικού ελαιολάδου. Ο ΕΦΕΤ ανέλαβε να διερευνήσει τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο πλαίσιο συνεργασίας του με την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA).
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση επόμενης συνάντησης, μεταξύ ΕΦΕΤ και Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι σε εξέλιξη ενέργειες των εμπορικών ακολούθων των υπηρεσιών που εδρεύουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω οι ενέργειες της Ελληνικής Πολιτείας.»
Μετά από την ενημέρωση που είχε ο κ. Κουσελάς, ήρθε σε επικοινωνία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, τον ενημέρωσε σχετικά και του ζήτησε να συντονίσει ο ίδιος τις ενέργειες των εμπορικών ακολούθων της ελληνικής πρεσβείας μας στην Αμερική.
Ο κ. Κουσελάς θα παρακολουθήσει από κοντά τις ενέργειες των ελληνικών αρχών, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.