Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/5/2011

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Στις 31 Μαΐου ολοκληρώνεται η καταγραφή των οφειλών
Δημοσιοποιούνται λίστες με μεγαλο-οφειλέτες
Ο Δ. Κουσελάς στη ΦΑΕΕ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τον Ιούνιο η λίστα οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δημοσιοποιείται τον Ιούνιο λίστα μεγαλοοφειλετών


ΤΑ ΝΕΑ
Στο Διαδίκτυο μαύρες λίστες με ονόματα μεγαλοοφειλετών
Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν τα  150.000 ευρώ


ΕΘΝΟΣ
Λίστες με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΦΑΕΕ ΑΘΗΝΩΝ –Αιφνιδιαστική Επίσκεψη Κουσελά
«Σαφάρι» για ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα


Αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ αλλά και κυνήγι των ληξιπροθέσμων χρεών θέτει ως τους δύο βασικότερους στόχους των εφοριών, για τους επόμενους  μήνες το οικονομικό επιτελείο.
Αυτό κατέστησε σαφές ο αρμόδιος επί των εσόδων , Υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, ο οποίος επισκέφτηκε, χθες αιφνιδιαστικά, τη ΦΑΕΕ Αθηνών, στο πλαίσιο νέου γύρου επιτόπιων –ξαφνικών ελέγχων, που ξεκινά στις μεγάλες ΔΟΥ προκειμένου να έχει σαφή εικόνα του  τρόπου λειτουργίας τους αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των φορολογούμενων πολιτών. Ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και γι’ αυτό δεν πρέπει να πάει ούτε μια μέρα χαμένη», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι το σαφάρι για ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ατονήσουν οι υπόλοιποι έλεγχοι αφού οι πηγές είναι πλέον περιορισμένες. Στο πλαίσιο αυτό, ο ελεγκτικός μηχανισμός το αμέσως προσεχές διάστημα, θα πρέπει να κινηθεί προς τις εξής κατευθύνσεις:
·    Να εντατικοποιήσει τους προσωρινούς ελέγχους όσον αφορά στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.
Στις περιπτώσεις μάλιστα που εντοπίζονται επιχειρήσεις οι οποίες καθυστερούν να υποβάλλουν τις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις του ΦΠΑ θα εκδίδονται άμεσα εντολές προσωρινού ελέγχου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ θα ζητηθεί όπως προχωρήσουν στον έλεγχο ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων με βάση τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί τα τελευταία τρίμηνα αλλά και να στρέψουν την προσοχή τους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα εφοριών που παρουσιάζουν υστέρηση άνω του 10% , στην απόδοση του ΦΠΑ.
·    Να βάλει στο «μικροσκόπιο» όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και, κυρίως, τους μεγαλοοφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Συγκεκριμένα οι ελεγκτές θα πρέπει άμεσα να κινούν εναντίον όσων αρνούνται να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όλες τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία διαδικασίες για την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των ακινήτων τους ακόμη και το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
·    Στις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα του ΚΒΣ, καθώς θα πρέπει να εκδοθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου.
·    Στην έρευνα για εντοπισμό των συνυπόχρεων προσώπων, ούτως ώστε να ληφθούν μέτρα είσπραξης και κατά των προσώπων αυτών, παρέχοντας τους όμως ταυτόχρονα και διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής σε όσους αδυνατούν να καταβάλλουν τα χρέη τους εφάπαξ .
Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι και οι ΔΟΥ θα πρέπει να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στην αποστολή των εκκαθαριστικών του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, καθώς παρουσιάζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που στερούν από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά κονδύλια.