Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/5/2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μάχη επιβίωσης για τη χώρα μας.»


O Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς παραβρέθηκε χθες στην Επίσκεψη Εργασίας που διοργανώθηκε, μέσω του προγράμματος Fiscalis, από την Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων με θέμα «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και φυσικών προσώπων που κατέχουν μεγάλη περιουσία».  Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν, εκτός των μελών της ομάδας, στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία και την Κροατία.
Στον χαιρετισμό του o κ. Κουσελάς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με επίκεντρο τη φοροδιαφυγή των υψηλών εισοδημάτων και του μεγάλου πλούτου, είναι πλέον μάχη επιβίωσης για την οικονομία και τη χώρα μας.
Είναι προϋπόθεση για να τελειώνουμε με την de facto ατιμωρησία μεγάλου αριθμού πλούσιων φορολογούμενων, που εξακολουθούν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ προκαλούν ολόκληρη την κοινωνία με το υψηλό επίπεδο διαβίωσης και  την μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, την οποία απολαμβάνουν.

Ο μέσος πολίτης  στη χώρα μας είναι πεπεισμένος –και όχι άδικα- πως εδώ και χρόνια «οι μεγάλοι» μένουν στο απυρόβλητο, πως «έχουν τον τρόπο τους» να ξεφεύγουν από τους νόμους, τους ελέγχους και τις ποινές.
Και αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τη χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στο φορολογικό μας σύστημα.
Στόχος μας είναι, λοιπόν, να ανατρέψουμε το ταχύτερο και έμπρακτα αυτή την παγιωμένη αντίληψη.
Να εστιάσουμε μεθοδευμένα και αποτελεσματικά στις κατηγορίες φορολογουμένων με την υψηλότερη πιθανότητα να επιδίδονται σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, στους λεγόμενους «μεγαλοφοροφυγάδες». 
Ο εντοπισμός, η άμεση και η παραδειγματική αντιμετώπισή τους, είναι βασικό εργαλείο όχι μόνο για τη συμμόρφωση της συγκεκριμένης κατηγορίας φορολογουμένων, αλλά και για τη γενικότερη φορολογική συμμόρφωση.
Όταν ο πολίτης δει πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο μεγαλογιατρός, ο μεγαλοδικηγόρος, ο μεγαλοκαλλιτέχνης, που φοροδιαφεύγει συστηματικά, αυτός που έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, εντοπίζεται, ελέγχεται και αναγκάζεται να συμμορφωθεί, τότε και μόνο τότε θα εμπιστευθεί το φορολογικό σύστημα και στους μηχανισμούς του.»