Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 17/5/2011

BHMA

Κωδικός: «Μεγαλο-φοροφυγάδες»

Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο των ελέγχων

Μεγαλο-φοροφυγάδες, γιατροί, δικηγόροι, καλλιτέχνες, «φτωχοί» επιχειρηματίες, ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών κατ΄ εντολή της Τρόικας.

Την ίδια στιγμή στελέχη των υπουργείων Οικονομικών από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία και την Κροατία βρίσκονται στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στην «επίσκεψη εργασίας» που διοργανώνεται στην Ελλάδα από την Ειδική Ομάδα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημ. Κουσελάς παραβρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση Εργασίας που διοργανώθηκε, μέσω του προγράμματος Fiscalis, από την Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων με θέμα «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και φυσικών προσώπων που κατέχουν μεγάλη περιουσία» και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «εστιάζουμε μεθοδευμένα και αποτελεσματικά στις κατηγορίες φορολογουμένων με την υψηλότερη πιθανότητα να επιδίδονται σε μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, στους λεγόμενους μεγαλοφοροφυγάδες.

Όταν ο πολίτης δει πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο μεγαλογιατρός, ο μεγαλοδικηγόρος, ο μεγαλοκαλλιτέχνης, που φοροδιαφεύγει συστηματικά, αυτός που έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, εντοπίζεται, ελέγχεται και αναγκάζεται να συμμορφωθεί, τότε και μόνο τότε θα εμπιστευθεί το φορολογικό σύστημα και στους μηχανισμούς του».

Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η έκθεση προόδου των πέντε ομάδων εργασίας κατά της φοροδιαφυγής που έχουν συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα στον Μάιο θα καταστρωθεί σχέδιο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και θα προσδιοριστούν στόχοι είσπραξης.

 Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο ατομικής ειδοποίησης – πρόσκλησης για υποβολή δήλωσης ΦΜΑΠ για 8.500 περίπου φυσικά πρόσωπα που αν και υπόχρεοι δεν υπέβαλαν δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας το 2007.

Ακόμη, θα υπάρξει συνεργασία με το διασταυρωτικό έργο Elenxis ως προς την παρακολούθηση της εκτέλεσης και των αποτελεσμάτων των ελέγχων των 1.700 φυσικών προσώπων που ελέγχονται για μεγάλη φοροδιαφυγή από τα 32 ειδικά συνεργεία ελέγχου που έχουν συσταθεί.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Εκκληση για ελέγχους αποτελεσματικούς
Δημήτρης Κουσελάς: «Χτύπημα» στους επώνυμους φοροφυγάδες


ESPRESSO
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ «Μάχη επιβίωσης η μάχη κατά της φοροδιαφυγής»


ΕΞΠΡΕΣ
Δ.Κουσελάς: «Ανένδοτος κατά της φοροδιαφυγής»


 «Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με επίκεντρο αυτή των υψηλών εισοδημάτων και του μεγάλου πλούτου, είναι πλέον μάχη επιβίωσης για την οικονομία και τη χώρα μας», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς χαιρετίζοντας τη συνάντηση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων, η οποία μελετά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος και φυσικών προσώπων που κατέχουν μεγάλη περιουσία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός των μελών της ομάδας, στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία και την Κροατία.
«Όταν ο πολίτης διαπιστώσει πως ο μεγαλοεπιχειρηματίας, ο μεγαλογιατρός, ο μεγαλοδικηγόρος, που φοροδιαφεύγει συστηματικά, αυτός που έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, εντοπίζεται, ελέγχεται και αναγκάζεται να συμμορφωθεί, τότε και μόνο τότε θα εμπιστευθεί το φορολογικό σύστημα και τους μηχανισμούς του», σημείωσε ο κ. Κουσελάς παρουσιάζοντας το νέο θεσμικό πλαίσιο για άμεση απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης, που προηγουμένως απαιτούσε μέχρι και 7-10 χρόνια για την τιμωρία των παραβατών.