Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/3/2011

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ "Οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν"

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, όπως δήλωσε την Πέμπτη στον «ΒΗΜΑ 99,5» ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για πως σκέπτεται η κυβέρνηση να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στο μέτωπο των εσόδων, που στο πρώτο δίμηνο ξεπέρασε τα 850 εκατ. ευρώ, είπε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές.
Όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι θα γίνουν προσωρινοί και έπειτα τακτικοί έλεγχοι των αποδείξεων, βάσει ενός τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου.
«Η άντληση των εσόδων δεν είναι εύκολη υπόθεση κάτω από τις σημερινές συνθήκες της ύφεσης. Όταν μειώνεται η φορολογητέα βάση των εσόδων, η φορολογητέα ύλη δηλαδή, είτε μέσα από τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, είτε μέσα από τη μείωση του τζίρου και των κερδών των επιχειρήσεων -γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η κατάσταση στην αγορά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, είναι πάρα πολύ άσχημη-, είναι λογικό να έχουμε μείωση των εσόδων», ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός «η υστέρηση των 860 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά 370 εκατ. ευρώ από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και κατά 500 περίπου εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία και τους φόρους κατανάλωσης στον καπνό, τα τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης και μια σειρά από άλλους τέτοιους φόρους».
Γι αυτό, όπως τόνισε, στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης χωρίς αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
«Θα ρίξουμε το βάρος αλλού. Το ζήτημα των φοροαπαλλαγών είναι ένα από αυτά. Δεν σημαίνει η εξέταση των φοροαπαλλαγών -και θέλω να το τονίσω- ότι θα καταργήσουμε όλες τις φοροαπαλλαγές που υπάρχουν. Πρέπει, όμως, να εξεταστούν, διότι είναι αδικία να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές ένας άνθρωπος με πολύ υψηλά εισοδήματα και ένας άνθρωπος με χαμηλότερα».
» Είναι, βέβαια, ένα ζήτημα που θα δούμε τι ορίζουμε ως υψηλό εισόδημα. Νομίζω προσωπικά
και έγινε και αναφορά από τον υπουργό ότι ένας που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ το χρόνο δεν μπορεί να έχει τις ίδιες φοροαπαλλαγές με άλλους που έχουν χαμηλότερο εισόδημα».

Μιλώντας επίσης στον «ΒΗΜΑ 99,5», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, Γιάννης Γρίβας, αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων, είπε ότι πέρυσι, το Δημόσιο είχε εισπράξει μισό δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ πρόσθεσε ότι η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού μείωσε την αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Ο κ. Γρίβας τόνισε ακόμα ότι οι εφοριακοί είναι έτοιμοι για κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που θα θιγούν από το νέο μισθολόγιο.
Στην επανεξέταση των φοροαπαλλαγών αναφέρθηκε την Πέμπτη, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.
Όπως είπε ο κ. Πλασκοβίτης, έχει συσταθεί ήδη ειδική επιτροπή που θα προχωρήσει σε προτάσεις για την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, η οποία αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της το Μάιο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην επαναξιολόγηση αυτή θα ληφθούν υπόψη όχι μόνο εισοδηματικά κριτήρια αλλά και περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα αλλά και ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από ένα όριο ενδεχομένως να χάσουν φοροαπαλλαγές που λαμβάνουν σήμερα.
Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές, ενώ η επανεξέτασή τους προκύπτει και ως υποχρέωση της χώρας με βάση το Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ.