Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 10/4/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
"Δ. Κουσελάς"
«Απλήρωτοι νοσοκομειακοί γιατροί»

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
"Ερώτηση  του Δ. Κουσελά για δεδουλευμένα
και εφημερίες γιατρών "

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
«Ερώτηση του Δ. Κουσελά για την καταβολή δεδουλευμένων
 των νοσοκομειακών γιατρών .»

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008
" Από το Βουλευτή Δ. Κουσελά ερώτηση για τις εφημερίες
των νοσοκομειακών γιατρών"

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για την καταβολή δεδουλευμένων και τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφερόμενος στις σοβαρές ευθύνες του Υπουργείου και ζητώντας εξηγήσεις για την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών που διέπουν τις εφημερίες, καθώς και για τη μη καταβολή δεδουλευμένων από εφημερίες στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τον περασμένο Δεκέμβριο έληξε και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 76/2005 για τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών, χωρίς να έχει βρεθεί λύση στα προβλήματα εφαρμογής του και, κυρίως, χωρίς να έχουν καλυφθεί τα σοβαρά κενά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, ώστε το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών να μην υπερβαίνει τις 58 ώρες για τους ειδικευόμενους και τις 48 για τους ειδικευμένους ιατρούς.

Το αποτέλεσμα είναι το πρόγραμμα των εφημεριών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να βρίσκεται σήμερα κυριολεκτικά στον αέρα και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Με πρόσφατη τροπολογία, επιχειρείται ακόμα μια φορά η παράταση στο παράνομο και αντίθετο με τις κοινοτικές Οδηγίες καθεστώς των εφημεριών, γεγονός που διαιωνίζει την αναστάτωση και προκαλεί νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας, ενώ ακόμα οφείλονται στους νοσοκομειακούς ιατρούς δεδουλευμένα από προηγούμενες εφημερίες.

Επειδή οι απλήρωτες εφημερίες είναι η κορυφή του παγόβουνου για το συνολικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ΕΣΥ και η δημόσια περίθαλψη,

Επειδή οι αλλεπάλληλες παρατάσεις σε ένα παράτυπο καθεστώς δεν αποτελούν λύση, ούτε συμβάλλουν στο ελάχιστο στην αναγκαία βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Πότε σκοπεύει να εφαρμόσει το Π.Δ. για τις εφημερίες των ιατρών;

- Σε τι ποσά ανέρχονται τα οφειλόμενα στους νοσοκομειακούς ιατρούς από προηγούμενες εφημερίες (από τον Δεκέμβριο του 2007 ή και προγενέστερα) και πότε προτίθεται να τα καταβάλει;

- Πότε θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις ώστε να λειτουργήσει ομαλά και νόμιμα το καθεστώς εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας; »