Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/1/2011

ΕΘΝΟΣ Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011


Ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ τα έσοδα από την περαίωση, όπως δήλωσε χθες (στο Mega) ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πού εστιάζει το οικονομικό επιτελείο για την τόνωση των εσόδων

Υψηλές προσδοκίες από την περαίωση και φέτος

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε πως με την εκπνοή της προθεσμίας για την περαίωση θα ακολουθήσουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

 

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ

«Δεν μπορεί κάποιος να φοροδιαφεύγει στο διηνεκές να μην πηγαίνει αυτόφωρο»

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Οι διασταυρώσεις έδειξαν αδήλωτη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς από έλεγχο θα «περάσουν» και όσοι ιδιοκτήτες offshore δεν μεταβίβασαν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα και δεν υπέβαλλαν στην εφορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τη δήλωση με την απόδοση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων τους για το 2010, ο οποίος με τον φορολογικό νόμο αυξήθηκε από 3% σε 15%.

ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους δεν μπήκαν στην περαίωση

 

ΑΥΡΙΑΝΗ Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Κουσελάς: Στοχευμένοι έλεγχοι για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Με περίπου 800 εκατ. ευρώ θα …συνδράμει τα έσοδα του προϋπολογισμού το 2011 η περαίωση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς μιλώντας στο πρωινό του MEGA.
Ο κ. Κουσελάς ανέφερε ότι μέχρι τώρα βεβαιώθηκαν φόροι 2 δισ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση περίπου 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Για τη διάταξη που απεσύρθη και η οποία προέβλεπε τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 24 δισ. ευρώ, ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πήγε να διαγράψει τα χρέη κάποιων συγκεκριμένων. Η διάταξη αφορούσε «μια διαδικασία διαγραφής οφειλών», η οποία θα επαναληφθεί και παράλληλα, θα υπάρξει κοινοποίηση όσων είναι ανεπίδεκτοι εισπράξεως.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως ότι στη Βουλή δεν πήγε κανένας για το όνομα του Θεού να διαγράψει χρέη έστω ανεπίδεκτα εισπράξεως. Διαδικασία θεσμοθετούσαμε, με βάση την οποία θα μπορούσαμε στο μέλλον να προχωρήσουμε σε διαγραφή κι αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Όμως αυτό το ζήτημα είναι κάτι το οποίο θα επανέλθει όχι για διαγραφή», πρόσθεσε για το θέμα ο κ. Κουσελάς.
Αναφερόμενος στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για φορολογικές παραβάσεις που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η του έτους και ειδικά για το ΦΠΑ, ο κ. Κουσελάς είπε ότι: «για μη απόδοση ΦΠΑ υπάρχει η δυνατότητα από 1 ευρώ μέχρι και 3.000 να πας από ένα μήνα μέχρι πέντε χρόνια φυλακή. Για ΦΠΑ πάνω από 75.000 ευρώ υπάρχουν δέκα χρόνια κάθειρξης». Σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τον περασμένο Απρίλιο που η φοροδιαφυγή ποινικοποιήθηκε, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχουν «και καταδικασθέντες και φυλακισθέντες, αλλά λίγοι και όχι επώνυμοι». Πρόσθεσε ωστόσο ότι βασικό ρόλο παίζουν τα φορολογικά δικαστήρια όπου εκκρεμούν χιλιάδες δίκες και οποίες κάνουν χρόνια για να ολοκληρωθούν.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό «το 2008 οι καταδίκες που υπήρξαν ήταν είκοσι, 792 πήγαν στο δικαστήριο και τελεσιδίκησαν στον τρίτο βαθμό και 20 μόνο φυλακίστηκαν».
Ο κ. Κουσελάς επιβεβαίωσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται και ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ κράτους και φορολογούμενων, όταν πρόκειται για παράδειγμα για χρεωστικό ή πιστωτικό ΦΠΑ και όχι για γενικά χρέη προς το δημόσιο. «Δεν μπορούμε να συμψηφίσουμε ασφαλιστικές εισφορές με ΦΠΑ για παράδειγμα», ανέφερε ο υφυπουργός.
Ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε στοχευμένους ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Είπε επίσης ότι σύντομα θα μπει σε λειτουργία τμηματικά το ELENXIS και μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη όλων των τομέων. Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα «οι τακτικοί έλεγχοι πλέον να μη γίνονται χύμα, να γίνονται στοχευμένα με βάση κριτήρια κινδύνου. Θα εντοπίζονται δηλαδή, οι ζώνες υψηλής επικινδυνότητας σε ότι αφορά τη φοροδιαφυγή και οι έλεγχοι θα γίνονται στοχευμένα».