Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/11/2010

ΦΩΝΗ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010 

Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου η νέα προθεσμία 

Λόγω αθρόας προσέλευσης παρατείνεται η περαίωση

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Παράταση στην περαίωση υπέγραψε ο Δ.Κουσελάς


ΤΑ ΝΕΑ  Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Γεµίζει τα ταµεία η περαίωση

Νέα παράταση έως τις28 Δεκεμβρίου για υπαγωγή στη ρύθμιση

Παράταση για την περαίωση έως τις 28 Δεκεμβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονοµικών έχοντας βάλει ήδη στα ταµεία του Δημοσίου 560 εκατ. ευρώ. Η προσέλευση των φορολογουμένων αυξήθηκε κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες, όσο πλησίαζε η εκπνοή των προθεσμιών.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν βεβαιωθεί φόροι περαίωσης 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 560 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν, είτε ως προκαταβολή είτε ως εφάπαξ εξόφληση. Χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας – πριν δοθεί παράταση – δεν έλειψαν ακόµα και οι ουρές σε εφορίες και τράπεζες, µε αποτέλεσμα οι εισπράξεις να εκτιµώνται πλέον σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναµένεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά έως τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε εκπνέει η νέα προθεσμία, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι, είτε δεν έχουν παραλάβει ακόµα το εκκαθαριστικό τους σηµείωµα, είτε δεν έχουν λάβει το νέο εκκαθαριστικό µετά τις διορθώσεις που απαιτούνταν.

Διευκρινίσεις από το υπουργείο


Το Υπουργείο Οικονομικών, µε εγκύκλιο που έστειλε στις εφορίες, ζητεί επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης και αποστολής των διορθωµένων εκκαθαριστικών ή αυτών που δεν µπορούσαν λόγω έλλειψης πληροφοριών να εκδοθούν από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων και δίνει διευκρινίσεις στους φορολογουμένους, σύµφωνα µε τις οποίες:

1.Αποκλειστικά στις ΔΟΥ και όχι στις τράπεζες καταβάλλονται οι δόσεις της περαίωσης στην περίπτωση που τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα εκδίδονται από τις ΔΟΥ (τροποποιητικά και αρχικά σηµειώµατα).

2.Οι διορθώσεις στα εκκαθαριστικά επιτρέπονται µόνο για προφανή λάθη. Για παράδειγµα δεν διορθώνονται τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα εφόσον στο έντυπο Ε3 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1)  έχουν δηλωθεί ακαθάριστα έσοδα διαφορετικά ενδεχομένως από αυτά που έχουν δηλωθεί στους οικείους κωδικούς του εντύπου της κύριας δήλωσης.

3.Αν ο επιτηδευµατίας δεν αποδέχεται το εκκαθαριστικό που εξέδωσε η Εφορία για όλες τις χρήσεις, εκδίδεται τροποποιητικό σηµείωµα µόνο για τις χρήσεις για τις οποίες αποδέχεται την περαίωση.

4.Όσοι υπέβαλαν μέχρι την αποδοχή της περαίωσης τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2008 από τις οποίες προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία είναι κάτω των 400.000

ευρώ, μπορούν να υπαχθούν στην περαίωση. Στην περίπτωση αυτή οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υπόκεινται σε έλεγχο. 

Ουρές χθες σε εφορίες και τράπεζες από φορολογουμένους. Σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ εκτιµώνται οι μέχρι σήµερα εισπράξεις.


Κουσελάς: Κυνηγήστε τον ΦΠΑ

Ρίξτε όλο το βάρος των προσπαθειών σας στην περαίωση εκκρεµών υποθέσεων και στους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ και αφήστε στην άκρη τις αυτοψίες κατά την έναρξη ή τη μεταβολή εργασιών των επιτηδευµατιών, λέει στις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών. Σε εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών ∆. Κουσελάς τονίζεται πως µε δεδομένο ότι η περαίωση εκκρεµών φορολογικών υποθέσεων και οι προσωρινοί έλεγχοι ΦΠΑ αποτελούν για το υπουργείο Οικονομικών «στόχο πρωταρχικής σηµασίας, ελαχιστοποιείται στο εξής η διενέργεια αυτοψίας κατά την έναρξη και μεταβολή εργασιών των επιχειρήσεων ώστε το ελεγκτικό δυναµικό των ΔΟΥ να ασχοληθεί µε τη διαδικασία της περαίωσης και του προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ».

Στην ίδια εγκύκλιο συμπληρώνεται ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται να εκδίδει εντολή ελέγχου για τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου (αυτοψία) µόνο όπου πράγματι απαιτείται λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που προκαλούν υπόνοιες. Η είσπραξη ΦΠΑ αλλά και η περαίωση των εκκρεµών υποθέσεων αποτελούν δύο από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την οµαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Νοέμβριο τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν σχετικά καλά και ως την περασμένη Παρασκευή στα ταµεία του Δημοσίου εισέρρευσαν 4,3 δισ. ευρώ από τα 10,390 δισ. που συνολικά απαιτούνται στο τελευταίο δίµηνο του έτους ώστε να αποφευχθούν νέες αστοχίες.