Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/10/2010

Δήλωση Υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά σχετικά με το υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Κύριος λόγος για την έξαρση της φοροδιαφυγής τα τελευταία χρόνια, ήταν η αποδυνάμωση και απαξίωση των φοροελεγκτικών-εισπρακτικών μηχανισμών. Η συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων ανέλεγκτων υποθέσεων προηγουμένων ετών, με δυνατότητα ελέγχου λιγότερο από 3% των τρεχουσών υποθέσεων ετησίως, η αδυναμία διασταύρωσης στοιχείων για εντοπισμό των σοβαρότερων παραβάσεων, το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο και οι σημαντικές καθυστερήσεις, μέχρι και 7-10 χρόνια, στην απονομή δικαιοσύνης, εξέθρεψαν τη φοροδιαφυγή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο εντοπισμού και παραδειγματικής τιμωρίας των φοροφυγάδων.  

Για να τελειώνουμε, λοιπόν, με τη «μαγκιά» του «έξυπνου» φοροφυγά σε βάρος του συνεπούς φορολογούμενου και του κοινωνικού συνόλου, επικεντρώνουμε στη ριζική ανασυγκρότηση και στην ουσιαστική ενίσχυση των  ελεγκτικών μηχανισμών. Ο νέος φορολογικός νόμος, οι διευρυμένες δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων, στη χώρα και διεθνώς, η περαίωση, που απαλλάσσει τις  ΔΟΥ από σωρευμένες υποθέσεις του παρελθόντος, όχι για να συνεχίσουμε στα ίδια, αλλά για να πάμε  εφεξής σε άμεσους και στοχευμένους ελέγχους στη βάση κριτηρίων κινδύνου, η ουσιαστική αυστηροποίηση των ποινών και η προωθούμενη επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, αλλάζουν  ριζικά το τοπίο.  

‘Ολα τα παραπάνω, με την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, τη συμβολή του «κινήματος των αποδείξεων» και τα επιπλέον κίνητρα χρήσης της  ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών, θα χτυπήσουν αποφασιστικά τη φοροδιαφυγή, κάνοντάς την εξαιρετικά ριψοκίνδυνο και επώδυνο «σπορ», για τους όποιους επίδοξους παραβάτες.