Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/10/2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  14 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ

Άμεση εξόφληση βενζινάδων τώρα και αλλαγή φόρου από Ιανουάριο

 

ΕΘΝΟΣ  14 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς πρόβλημα από αύριο ο εφοδιασμός

0,67-0,80 € το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14 Οκτωβρίου 2010

Εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο προμηνύει η συμφωνία με τους πρατηριούχους

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ  14 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς προβλήματα από αύριο η διακίνηση

Με «καπέλο» 30%-40%  το πετρέλαιο θέρμανσης

Συμφωνία Δ. Κουσελά-βενζινοπωλών

 

Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να μείνουν τα νοικοκυριά από πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η χθεσινή κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είχε επιτυχή κατάληξη. Έτσι, χωρίς κανένα πρόβλημα ξεκινά από αύριο, 15 Οκτωβρίου, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές, όμως, υψηλότερες κατά 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι.

Στη συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά και τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος  και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ο πρώτος ανακοίνωσε ότι σε όσους έχει καθυστερήσει η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα γίνει σε δύο μέρες-εφόσον έχουν φορολογική ενημερότητα- ενώ οι βενζινοπώλες από το νέο έτος θα αγοράζουν το καύσιμο με τον χαμηλό φόρο.  Παρ’ ότι οι βενζινοπώλες έκαναν λόγο για δικαίωση, υπάρχουν και απόψεις που αναφέρουν ότι με την ουσιαστική κατάργηση του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», η αγορά θα οδηγηθεί ξανά σε αδιαφανείς διαδικασίες και σε λαθρεμπόριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η επικρατούσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα είναι στα 0,67 ευρώ το λίτρο. Στην περιφέρεια οι τιμές θα κυμανθούν από 0,72 μέχρι 0,74 ευρώ το λίτρο, ενώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις δεν αποκλείεται το πετρέλαιο θέρμανσης  να ανέβει και στα 0,80 ευρώ/λίτρο.

Πέρυσι την πρώτη μέρα της διακίνησης οι τιμές εκκίνησης ήταν 0,52 με 0,54 ευρώ το λίτρο. Ο Υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκαν:

1.     Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το χτύπημα της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής με τη συνέχιση και θωράκιση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος» και την εξασφάλιση της εμπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών από όλους τους εμπλεκόμενους.  Σε περίπτωση που υπάρχει άρνηση έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών, θα διαγράφεται από το μητρώο Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης ο βενζινοπώλης ή ο έμπορος που είναι ασυνεπής.

2.     Θα προωθηθεί η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών, ώστε ο έλεγχος της λαθρεμπορίας να γίνει αποτελεσματικότερος.

3.     Το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην αλλαγή του τρόπου προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης. Από 1 Ιανουαρίου του 2011 η προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται στην ίδια τιμή που πωλείται (στην ίδια επιχείρηση από το τελωνείο).

4.     Οι επιστροφές στο μεταβατικό χρονικό στάδιο, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνονται με τον ίδιο τρόπο, με βελτίωση της χρονοεπιστροφής .

5.     Δεν θα γίνεται συμψηφισμός των ποσών επιστροφής για τις δόσεις που τρέχουν κανονικά, παρά μόνο στα ληξιπρόθεσμα.