Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/10/2010

Εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ 7 Οκτωβρίου 2010

Μήνυμα Κουσελά για τις εφορίες

Καθημερινή παρακολούθηση των εσόδων τους σε όλη την Ελλάδα

 

Τους στόχους της Κυβέρνησης σχετικά με την πορεία των εσόδων, ανέλυσε ο Μεσσήνιος υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος αναφερόμενος στις εφορίες σημείωσε ότι, το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθεί "βήμα-βήμα την πορεία εξέλιξης των διαφόρων μεγεθών στον τομέα των εσόδων και μάλιστα σε καθημερινή βάση".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κουσελάς στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα του ελέγχου της πορείας των εσόδων των εφοριών: "Έχουμε επιστήσει την προσοχή σε όλους, από ένα σημείο και πέρα, αν διαπιστώσουμε ότι υπάρξουν εφορίες που δεν ανταποκρίνονται θα χρειαστεί ίσως να πάρουμε κι άλλα μέτρα", ενώ παράλληλα ανέφερε ότι " κι εγώ προσωπικά και ο Γενικός Γραμματέας και οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου ενημερώνονται ιδιαίτερα στον τομέα των εσόδων για την πορεία τους". Όσον αφορά στον Προϋπολογισμό ο κ. Κουσελάς σημείωσε:  " Ο στόχος μας όντως είναι να προχωρήσουμε σε 10% αύξηση των εσόδων και σε ένα 7,6% μείωση των δαπανών.

Η αύξηση των εσόδων κύρια με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού έχουν σχέση με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και με μια σειρά από άλλα μέτρα, δεν μιλάμε για καινούργια μέτρα, μιλάμε για μέτρα, τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι αυτά, στα οποία στηρίζεται το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ιδιαίτερα για το πρώτο χρονικό διάστημα. Το συνολικό νούμερο 1 δισ. έχουμε προβλέψει ότι θα προέλθει από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του Φ.Π.Α. και από την ανακατάταξη προϊόντων μεταξύ των συντελεστών. Έχουμε αποκλείσει, και το γνωρίζετε, τη μαζική μεταφορά προϊόντων που προέβλεπε το μνημόνιο από το χαμηλό συντελεστή στον υψηλό, διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ένα σημαντικό κομμάτι θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου του 3842 που είναι ένας από τους πιο δίκαιους φορολογικούς νόμους που είχαμε ποτέ στη χώρα μας. 700 εκατ. για παράδειγμα είναι ο στόχος από την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης. Ουσιαστικά έχουμε δημιουργήσει, μέσα από τον νέο φορολογικό νόμο αλλά και μέσα από όσα ψηφίσαμε για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο νομοσχέδιο για την περαίωση, ένα δίχτυ με βάση το οποίο στοχεύουμε στο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση γιατί αυτός είναι ο στόχος μας και να «χτυπήσουμε» τη φοροδιαφυγή. Υπάρχει το θέμα των προσωρινών εισφορών κρίσης, όπως ονομάζονται, στις κερδοφόρες επιχειρήσεις που είναι ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ, υπάρχει το θέμα της αύξησης της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, υπάρχει το θέμα της απόδοσης του μέτρου με το λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων, των φόρων πολυτελείας που έχει ήδη ψηφιστεί, τις εισπράξεις προστίμων από τα αυθαίρετα και από τις υπερβάσεις δόμησης για τους ημιυπαίθριους χώρους, και αυτό έχει θεσπιστεί, υπάρχει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που θέλουμε να εξομοιωθούν όσο γίνεται με τις πραγματικές."