Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/7/2010

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 Ιουλίου 2010
Δεκτή πρόταση Κουσελά για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 15 Ιουλίου 2010
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
Βελτίωση στο ασφαλιστικό του Δημοσίου με πρόταση Δ. Κουσελά
.

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 Ιουλίου 2010

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Αποδοχή πρότασης του Δ. Κουσελά για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά
.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας αμέσως μετά το Δημήτρη Κουσελά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση  του  σ.ν.  για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου, έκανε αποδεκτή μία από τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κουσελάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, την οποία είχε καταθέσει και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων (επισυνάπτεται).

Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:

 

Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό έκτακτης ανάγκης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ότι περιέχει αλλαγές επώδυνες για τους ασφαλισμένους με μεγάλες ανατροπές στον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων οικογενειών.

 Η Κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα, η υπογραφή των οποίων ανήκει αλλού : Στη Ν.Δ.  που διαμόρφωσε αυτές τις συνθήκες, στην παράταξη που όποτε κυβέρνησε και την περίοδο 1990-1993 και το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεθεμελίωσε την κοινωνική ασφάλιση.

 Είναι γεγονός κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι οι συνέπειες των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου είναι πιο επώδυνες των δημοσιονομικών μέτρων. Γιατί αυτά μπορεί να είναι μεταβατικά, στα πλαίσια μιας σωστής οικονομικής διαχείρισης  και ανάπτυξης της οικονομίας να αρθούν, οι αλλαγές  στο ασφαλιστικό όχι.

Έτσι αυτό που εδώ πρέπει να προσέξουμε είναι το τοπίο των δικαιωμάτων που διαμορφώνουμε για τη νέα γενιά, στην οποία δεν δικαιούμαστε να κόψουμε τα φτερά. Δεν μπορούν να είναι πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων.

 Γι΄ αυτό κύριε Υπουργέ επιμένω όλες αυτές τις ημέρες, η Κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτιώσεις, που θα κάνουν το νομοσχέδιο πιο δίκαιο και ασφαλιστικά βιώσιμο.

Οφείλουμε πέραν των άλλων, να αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες για το μέλλον.

 

Η ενοποίηση του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είναι μια μεγάλη τομή.

Είναι ανάγκη όμως οι ευεργετικές διατάξεις που υπάρχουν στον κάθε ένα από αυτούς να διαχυθούν και στον άλλο.

 

Αναφέρομαι κύρια σε δύο ζητήματα:

1.         Στην επέκταση στον ιδιωτικό τομέα όσων ισχύουν για τους ασφαλισμένους πριν την 1-1-1983 και

2.         Στην επέκταση της αποχώρησης στα 40 χωρίς όριο ηλικίας σε όλους τους ασφαλισμένους.

 

Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη μετά το διάλογο στην Επιτροπή με φορείς και βουλευτές σε ορισμένες βελτιώσεις.

Δεν αρκούν. Χρειάζονται κι΄ άλλες.

 

·         Σε ότι αφορά τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, αφού δεν έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση η μεταβατική περίοδος 10 χρόνων που ζήτησε η Κυβέρνηση, ζήτησα να δοθούν πλασματικά χρόνια για κάθε παιδί ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας.

·         Ζήτησα από την Επιτροπή να διευρυνθεί η βάση των συντάξιμων αποδοχών, με τη συμμετοχή μιας σειράς επιδομάτων που πρέπει να γίνουν συντάξιμα.

·         Σχετικά με τους ένστολους των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις. Παραμένουν όμως ορισμένα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ένα από αυτά αφορά τους ένστολους που προσλήφθηκαν πριν το 1996. Η πρόταση γι΄ αυτούς που έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995 είναι η σύνταξή τους να προσαυξάνεται κατά 3/35 μέχρι την συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, εφόσον το προσωπικό αυτό έχει συμπληρώσει 25 έτη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.

 

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι η στάση μου και η κριτική που άσκησα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο όπως και σε άλλα παρόμοια, είναι στάση ζωής, είναι στάση αρχών, είναι στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους συμπολίτες μας. Δεν υπαγορεύεται από σκοπιμότητες και πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς. Δεν μπήκα στο δίλλημα ή να κρατήσω το στόμα μου κλειστό ή να καταψηφίσω, αλλά να αγωνιστώ για θετικές αλλαγές και βελτιώσεις και αυτές τις περιμένω κύριε Υπουργέ ».