Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/5/2010

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 20 Μαïου 2010
8 Δήμους για τη Μεσσηνία ζήτησε ο Δ. Κουσελάς.


Εφημερίδα ΦΩΝΗ 20 Μαïου 2010
8 Δήμους για τη Μεσσηνία ζήτησε και ο Δημ. Κουσελάς.

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20 Μαïου 2010

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Να δημιουργηθούν 8 δήμοι στη Μεσσηνία ζήτησε ο Δ. Κουσελάς.

 

Να ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών της Μεσσηνίας και να δημιουργηθούν 8 δήμοι στον νομό, αντί των 6 που προβλέπονται από το σχέδιο “Καλλικράτης”, ζήτησε μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς.


Ο κ. Κουσελάς, αφού χαρακτήρισε το σχέδιο “μείζονα μεταρρύθμιση, που όχι μόνο υλοποιεί μια κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος το οποίο σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά είναι αντάξια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, όπως το ΕΣΥ, ο «Καποδίστριας» και οι μεγάλες τομές στην παιδεία”, αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, τόνισε ότι “με αυτό δημιουργούνται ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί, με επιχειρησιακή ικανότητα. Δημιουργούνται θεσμοί που δεν θα λειτουργούν είτε ως «μεσίτες», είτε ως «μεσάζοντες».


Η πρώτη και σημαντική διάσταση αυτού του νομοσχεδίου είναι η αναπτυξιακή του φιλοσοφία, η οποία αλλάζει εντελώς. Παύει, πλέον, να υφίσταται το αθηνοκεντρικό κράτος όπως το ξέραμε. Η ανάπτυξη δεν θα σχεδιάζεται στην Αθήνα, ούτε θα υλοποιείται από τους διορισμένους στην Περιφέρεια. Θα σχεδιάζεται στην Περιφέρεια και θα υλοποιείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της.

Η δεύτερη διάσταση αφορά στην ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Ο νέος, ισχυρός δήμος, με κατάλληλους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, θα έχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης προσφοράς υπηρεσιών.


Η τρίτη διάσταση αφορά στη δημιουργική απάντηση που δίνει η νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» στην κρίση. Με την εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1,8 δισεκατομμύριο ανά έτος, με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με το ξεκαθάρισμα και τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία του πολίτη, ο οποίος μέχρι σήμερα πήγαινε «από τον Αννα στον Καϊάφα» και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί…”

 

Αναφερόμενος ειδικά στη χωροταξική διάσταση του «Καλλικράτη» στη Μεσσηνία, ο κ.  Κουσελάς επισήμανε ότι “η μείωση των δήμων, που προβλέπεται για το Νομό Μεσσηνίας, συγκριτικά με το μέγεθος του νομού, αλλά και με το υφιστάμενο καποδιστριακό πλαίσιο, είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε σύγκριση με άλλους νομούς. Είχαμε, μέχρι σήμερα, 29 δήμους και 2 κοινότητες. Με βάση την πρόταση που υπάρχει, πάμε στους 5, συν τον ορεινό Δήμο της Μάνης...


Εδώ και ένα μήνα, από την αρχή της συζήτησης για τον «Καλλικράτη», είχα προτείνει 8 δήμους ως την καλύτερη λύση για το Νομό Μεσσηνίας, δηλαδή 2 δήμους σε κάθε πρώην επαρχία. Με βάση την υφιστάμενη πρόταση, αυτό σημαίνει έναν επιπλέον δήμο

στην Τριφυλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών –και υπάρχουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων προς αυτή την κατεύθυνση- και ένα δήμο στην Ανατολική Πυλία, όπου και εκεί υπήρξε συμφωνία των δήμων για τη δημιουργία ενός νέου δήμου.


Το ζήτημα δεν είναι μόνο να φτιάξουμε ισχυρούς δήμους, αλλά οι Δήμοι αυτοί να είναι λειτουργικοί και αποτελεσματικοί και, εν πάση περιπτώσει, να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών (υπάρχουν και άλλες αποφάσεις σε επιμέρους δήμους, οι οποίες είναι ομόφωνες, εδώ αναφέρθηκα μόνο στα κεντρικά ζητήματα), με την παραπάνω χωροταξική διάρθρωση πιστεύω ότι θα αντιμετωπιζόταν το θέμα, χωρίς περαιτέρω προβλήματα στη Μεσσηνία. Οι 8 δήμοι δεν είναι μεγάλος αριθμός και με αυτούς δίνονται απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών”.


Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό κ. Ραγκούση να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την πραγματικότητα, προκειμένου, όπως σημείωσε “το τελικό αποτέλεσμα να καλύπτει και τη δική σας λογική, αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας της Μεσσηνίας”.