Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/3/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 22ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Φθηνό πετρέλαιο για τους αγρότες
 ζητεί ο Δ Κουσελάς Κουσελάς »

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 22  ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Ερώτηση του Βουλευτή  Δ. Κουσελά»
"Όχι σε βάρος του αγρότη η εξομοίωση
των φόρων με το πετρέλαιο κίνησης 
"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 22  ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Φθηνό πετρέλαιο  στους αγρότες
 ζητεί ο Δ .Κουσελάς »

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Ο Δ.  Κουσελάς :Όχι σε βάρος του αγρότη
 η εξομοίωση των φόρων στο πετρέλαιο. »

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ  2008

"ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ Η ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ "

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομίας & Οικονομικών, ζητώντας χορήγηση φθηνού πετρελαίου στους Αγρότες και Κτηνοτρόφους ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική διαδικασία και να στηριχθεί το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η εξομοίωση των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο με αυτούς στο πετρέλαιο κίνησης, όπως σχεδιάστηκε, επιβαρύνει τον Έλληνα αγρότη με πρόσθετη ταμιακή αφαίμαξη, συμπιέζοντας το ήδη μειωμένο εισόδημά του.

Σήμερα οι αγρότες πληρώνουν το πετρέλαιο στην αυξημένη τιμή των 1,20 ευρώ/λίτρο, ξοδεύοντας διπλάσια χρήματα, ενώ δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί ο τρόπος επιστροφής του φόρου. Εύλογα λοιπόν αγανακτούν, αφού δεν γνωρίζουν πότε θα τους επιστραφεί ο φόρος και σε τι ποσό.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο συντελεστής κατανάλωσης και η ποσότητα πετρελαίου που δικαιούται ο κάθε αγρότης θα προσδιορίζεται βάσει των στοιχείων του Οργανισμού και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Επισημαίνω, ωστόσο, ότι μέχρι το 2007 στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) του ΟΠΕΚΕΠΕ οι καλλιέργειες που δεν επιδοτούντο (πατάτες, κηπευτικά κ.λ.π) δεν είναι καταγεγραμμένες και δημιουργείται ο φόβος ότι τα κριτήρια δεν θα είναι δίκαια για όλους τους παραγωγούς.

Επίσης, δεν προβλέπεται η χορήγηση φθηνού πετρελαίου στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να «βουλιάζει» ακόμα περισσότερο, μετά τον διπλασιασμό της τιμής των ζωοτροφών και τη διατήρηση των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων σε χαμηλά επίπεδα.

Επειδή είναι απαραίτητη η ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας και η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Πότε θα εκδοθούν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο;

- Πως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα προσδιορισμού της επιστροφής φόρου για καλλιέργειες που δεν επιδοτούντο και δεν είναι επαρκώς καταγεγραμμένες στα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ;

- Προτίθενται να συμπεριλάβουν και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις ρυθμίσεις για το αγροτικό πετρέλαιο; »