Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/2/2010

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 27 Φεβρουαρίου 2010
 Αγόρευση Κουσελά για στατιστική και οικονομία.

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 27 Φεβρουαρίου 2010


Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ
"Στόχος να διαψεύσουμε τους συκοφάντες και τις Κασσάνδρες"


Στη αγόρευσή του, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα. Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤ.Α) ως Ανεξάρτητης Αρχής-ΝΠΔΔ», ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

«Με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ένα  ουσιαστικό βήμα για τη ριζική αναμόρφωση του ελληνικού στατιστικού συστήματος και τη θωράκισή του από παρατυπίες και παρεμβάσεις. Βάζουμε τέλος στην αναξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων, αποκτούμε επίσημες και πιστοποιημένες στατιστικές, που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να τις χρησιμοποιήσουμε και ως εργαλεία έγκαιρης λήψης των αποφάσεων. Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για να σταματήσει η ανυποληψία της χώρας μας, ανυποληψία στην οποία οδήγησε η κατά σύστημα αξιοποίηση της δημιουργικής λογιστικής από την απελθούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η εξόφθαλμη παραποίηση στοιχείων, όπως εκείνων της 2ας Οκτωβρίου του 2009.

 

 

Είναι πολύ πρόσφατη, κύριοι συνάδελφοι, η παρουσίαση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών μας δεδομένων. Μιας έκθεσης-καταπέλτη για τις πρακτικές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και για τις εντολές που είχε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία από τους πολιτικούς της προϊσταμένους, μιας έκθεσης η οποία δεν αναφέρεται μόνο στο έλλειμμα και στο χρέος, αλλά και σε μία σειρά από άλλες καταστάσεις. Για όλα αυτά, υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Εν μέρει, όμως, υπάρχουν ευθύνες και της ίδιας της EUROSTAT, που τόσες φορές επισκέφθηκε τη χώρα μας και η οποία φαίνεται πως «ούτε άκουγε ούτε έβλεπε» τις αλχημείες και τις κατά καιρούς αλλοιώσεις σε κρίσιμα δημοσιονομικά στοιχεία.

 

 

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων ανέδειξε αυτές τις ευθύνες, που είναι κατά βάση ευθύνες πολιτικές, ευθύνες που δεν εξόργισαν μόνο τους Έλληνες πολίτες, αλλά μας έδωσαν και τα αρνητικά πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλαπλασίασαν, ταυτόχρονα, το δύσκολο έργο που έχουμε να κάνουμε, αλλά και το βαρύ τίμημα που πληρώνουμε, προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο

 

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος Βουλευτής επέκρινε τη Ν.Δ. για τη στάση της στο θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, εγκαλώντας την για «έλλειψη στοιχειώδους αυτοκριτικής στάσης, από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την ανυποληψία, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες οι  οποίοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος από τις θυσίες και τις συνέπειες της κρίσης, καλούνται να το κάνουν εξαιτίας των δικών της πολιτικών επιλογών». Ο κ. Κουσελάς προκάλεσε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. να δηλώσει αν το κόμμα του αμφισβητεί ή όχι  την ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, τονίζοντας ότι  «Είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντι στους πολίτες να αποδοθούν επιτέλους, οι ευθύνες που αναλογούν σε εκείνους που πραγματικά ευθύνονται γι’ αυτή την κατάσταση. »

 

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε ότι «Για μας, η αναγκαία σήμερα συστράτευση για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης που πλήττει τη χώρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση συγκάλυψη των ευθυνών. Αντίθετα, η συγκάλυψη, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή, ισοδυναμεί με επιβράβευση μιας απαράδεκτης ατιμωρησίας, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην αξιοπιστία ολόκληρου του πολιτικού μας συστήματος.

 

 

Σήμερα κάνουμε το πρώτο βασικό βήμα, με κεντρικά ζητούμενα τη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων στην πηγή, τη βελτίωση της ροής στατιστικής πληροφόρησης από τη Γενική Κυβέρνηση προς την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τη θωράκιση της αξιοπιστίας της νέας στατιστικής Αρχής και τη διασφάλιση της διαφάνειας.

 

 

Το κρίσιμο, βέβαια, στοίχημα είναι η υλοποίηση αυτών των διατάξεων, η σωστή λειτουργία του συστήματος το γρηγορότερο δυνατό, η ομαλή στελέχωση και η επαρκής χρηματοδότησή του, με βάση συγκεκριμένα καθήκοντα και σε αντιστοιχία με τους νέους του στόχους. Δυστυχώς, εδώ που μας έφεραν οι αλχημείες και η κακοδιαχείριση της απελθούσας κυβέρνησης, στη στενή επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους τοποτηρητές των Βρυξελλών θα τους έχουμε στο σβέρκο για τα πιο κρίσιμα ζητήματα της δημοσιονομικής μας -και όχι μόνο…- διαχείρισης.

 

 

Γι’ αυτό, το πιο κρίσιμο ζητούμενο από όλους μας, από τους πολιτικούς, από τους φορείς, από τα Κόμματα, από τους πολίτες, είναι να πετύχουμε στους στόχους για τους οποίους δεσμευτήκαμε, να πετύχουμε στους στόχους που έχουμε βάλει για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Οφείλουμε να ξαναδώσουμε στη χώρα μας την προοπτική, τον σεβασμό και τη θέση που της αξίζει. Να μη βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο για όσα καθημερινά μας καταλογίζουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και οι εταίροι της Ευρωζώνης. Να μην αποτελούμε, δηλαδή, έναν αδύναμο κρίκο, έναν εύκολο σάκο του μποξ για τους διεθνείς κερδοσκόπους και για όσους εταίρους μας δεν θέλουν να δουν τα πραγματικά προβλήματα, τις αδυναμίες, αλλά και τις ελλείψεις της Ευρωζώνης.

 

 

Στόχος μας είναι να διαψεύσουμε σταθερά και αποφασιστικά τους συκοφάντες και τις Κασσάνδρες, υλοποιώντας το πρόγραμμά μας και ανοίγοντας το δρόμο στις πολιτικές που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος μας,