Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/3/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
"  Κουσελάς για ασφαλιστικό "
«Επιδρομή σε βάρος της κοινωνίας»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 19  ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
« Ο  Δ. Κουσελάς για το ασφαλιστικό στην βουλή»
"Επιδρομή σε βάρος της κοινωνίας,
 της περίθαλψης και των συντάξεων
"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 19  ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
« Ο Δ. Κουσελάς για το ασφαλιστικό »
"Επιδρομή σε βάρος της κοινωνίας

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Επίθεση Κουσελά  στην κυβέρνηση
 με αφορμή το ασφαλιστικό . »

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ  2008

Επιδρομή σε βάρος της κοινωνίας, της περίθαλψης και των συντάξεων το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης!

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, αμφισβήτησε ότι πρόκειται για «μεταρρύθμιση», όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η συγχώνευση των 155 ταμείων σε 13 δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες και σε βάθος χρόνου αναλογιστικές μελέτες. Αντίθετα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ανοσιούργημα σε βάρος των συγχωνευόμενων ταμείων, αλλά και επικίνδυνο παιχνίδι της Κυβέρνησης με την υγεία και την περίθαλψη των Ελλήνων πολιτών, χωρίς διάλογο, με ανατροπή συμφωνιών και με υφαρπαγή κοινωνικού κεφαλαίου.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι

«μεταρρύθμιση δεν νοείται χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, γιατί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν είναι πρόβλημα υψηλών και μη ανταποδοτικών παροχών. Είναι κυρίως πρόβλημα χρηματοδότησης.

Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν διασφάλισε τη χρηματοδότηση είτε με αυτό το νομοσχέδιο, είτε τα προηγούμενα χρόνια, αντίθετα τη μείωσε δραστικά. Το χρέος του Κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε την τετραετία που πέρασε από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 8 δισεκατομμύρια. Η εισφοροδιαφυγή από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε το 2007 τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακόμα, με τους νόμους που κυριολεκτικά κατέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, η Κυβέρνηση χάρισε 5 δισεκατομμύρια ευρώ στις κατά τα άλλα... αναξιοπαθούσες Τράπεζες, σε βάρος του ΙΚΑ και του κρατικού Προϋπολογισμού.

Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διαχείριση των δομημένων ομολόγων, που έκανε η Κυβέρνηση, ένα σκάνδαλο που κουκουλώθηκε, όπως τόσα άλλα. Τέλος, το ένα τέταρτο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, Έλληνες και οικονομικοί μετανάστες, είναι ανασφάλιστοι.»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ελάχιστο όφελος που θα επέλθει από την πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου το 2020, (500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, 280 περίπου από την κύρια σύνταξη και 200 από την επικουρική) ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε πως αν η Κυβέρνηση ήθελε να σώσει το ασφαλιστικό σύστημα, αντί να περικόπτει δικαιώματα και να συρρικνώνει την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα έπρεπε:

- να αλλάξει τον τρόπο βεβαίωσης και είσπραξης των εισφορών, αξιοποιώντας ενδεχομένως το ΚΕΠΥΟ ως ένα φερέγγυο μηχανισμό γι’ αυτό.

- να αξιοποιήσει σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τη σωστή και ενιαία διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων, δεδομένου ότι τα Ταμεία χάνουν κάθε χρόνο 700 εκατομμύρια ευρώ από τη μη σωστή διαχείριση των αποθεματικών τους.

- να πληρώσει το Κράτος τις υποχρεώσεις του στα Ταμεία, που δεν τις πληρώνει, και να προχωρήσει στην ασφάλιση των ανασφάλιστων.

«‘Όλα τα άλλα», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Κουσελάς, «είναι εκ του πονηρού. Είναι στάχτη στα μάτια της κοινωνίας, για να δικαιολογήσει η Κυβέρνηση την επιδρομή σε βάρος, κατ’ αρχήν, των επικουρικών συντάξεων που μειώνονται μέχρι και 45%. Την επιδρομή σε βάρος των μητέρων με ανήλικα παιδιά, τα όρια ηλικίας των οποίων αυξάνονται από δύο μέχρι και πέντε χρόνια. Την επιδρομή σε βάρος των ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, για τους οποίους κατ’ αρχήν αυξάνονται τα όρια ηλικίας και μετά, σε δεύτερη φάση, τους περιμένει ο αποχαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών. Αλλά και την επιδρομή σε βάρος των ήδη συνταξιούχων.

Τούτο το νομοσχέδιο είναι χειρότερο και από τα νομοσχέδια της περιόδου 1990-1993, γιατί για πρώτη φορά θα την πληρώσουν και οι ήδη συνταξιούχοι. ‘Οσων συνταξιούχων η επικουρική τους σύνταξη υπερβαίνει το όριο του 20%, αυτή θα παγώσει σε κουτάκι, μέχρις ότου τη φτάσουν αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν με επικουρική 20%!

Και σας ερωτώ: όλοι αυτοί είναι... προνομιούχοι και θέλετε να τους περικόψετε τις συντάξεις και να τους αυξήσετε τα όρια ηλικίας; »

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι ότι οι αγώνες των εργαζομένων δεν σταματούν με δικαστικές αποφάσεις, ούτε με τη βία των ΜΑΤ. Προειδοποίησε την Κυβέρνηση ότι δεν θα ξεμπερδέψει με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Την περιμένει ένας πιο σκληρός δεύτερος γύρος στα δικαστήρια και γενικότερα για την υλοποίηση του νομοσχεδίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Όποτε και να γίνουν οι εκλογές, αυτό το νομοσχέδιο θα το πληρώσετε ακριβά, γιατί ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ασφαλισμένοι θα σας ξεχάσουν!»

.