Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/1/2010

Εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 28 Ιανουαρίου 2010
Διεγράφησαν χρέη 5,5 δισ. ευρώ της "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ"

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ 28 Ιανουαρίου 2010
Αποκάλυψη στη Βουλή.
"Γαλάζιο" σκάνδαλο με διευκόλυνση χρέους 5,5 δισ. ευρώ

Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ 28 Ιανουαρίου 2010
Διέγραψαν πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ.

Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28 Ιανουαρίου 2010
Εισαγγελική έρευνα για προστιμό στην Ακρόπολις
ΑΧΕΠΕΥ που δεν εισπράχθηκε.

Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 28 Ιανουαρίου 2010
Υπόθεση "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή"
Διαγραφή προστίμου 5,5 δισ.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28 Ιανουαρίου 2010
Είχαν διαγράψει πρόστιμο 5,5 δισ. στην "Ακρόπολις".

Εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 28 Ιανουαρίου 2010
Διέγραψαν πρόστιμο 5,5 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής.

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 28 Ιανουαρίου 2010
Σκάνδαλο με τη διαγραφή προστίμου 5,5 δις στην
Χρηματιστηριακή Ακρόπολις.

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 28 Ιανουαρίου 2010

Γαλάζια "διευκόλυνση" για πρόστιμο 5,5 δισ.

 

Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, το πρόστιμο το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. επαίρετο ότι είχε επιβάλει ως «τιμωρία» στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, η οποία πούλησε δομημένα ομόλογα στο ΤΕΑΔΥ, «διέγραψε» έναν χρόνο μετά η αρμόδια Εφορία!

 

Το έγγραφο της Εφορίας Καλλιθέας, το οποίο αποκαλύπτει τη «διαγραφή» του προστίμου- μαμούθ των 5,5 δισ. ευρώ Η «διευκόλυνση που παρείχε η Ν.Δ. στους υπευθύνους της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις αποκαλύφθηκε χθες το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ρώτησε τον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών «ποιος είναι ο ιδιώτης του οποίου διαγράφηκε χρέος 5.511.351.867 ευρώ, με ποια απόφαση έγινε αυτό και τι γίνεται τώρα». Μετά την τοποθέτηση του κ. Κουσελά, ακολούθησε μπαράζ ερωτήσεων για το ίδιο θέμα από τους βουλευτές κ.κ. Κ. Γείτονα και Στ. Κουτμερίδη. Απαντώντας στον βουλευτή, ο κ. Φ. Σαχινίδης είπε ότι πρόκειται για πρόστιμο το οποίο είχε επιβληθεί στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή το 2007 για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του ΤΕΑΔΥ, το οποίο- όπως αναφέρεται στη σελ. 17 της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου- «με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΥΟ ΦΑΕΕ Αθηνών διεγράφη στις 10 Απριλίου 2008».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η διαγραφή του αστρονομικού προστίμου ήταν αποτέλεσμα της πρωθύστερης επιβολής του στη χρηματιστηριακή εταιρεία, οι υπεύθυνοι της οποίας έσπευσαν- όπως είχαν δικαίωμα- να ασκήσουν προσφυγή ζητώντας ουσιαστικά την ακύρωση του προστίμου.

Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών βεβαιώθηκαν για τον εμπρόθεσμο χαρακτήρα των επίμαχων προσφυγών κατ΄ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου, προέβησαν στη διαγραφή του προστίμου των 5,5 δισ. ευρώ, επαναβεβαιώνοντας το 10% της αξίας του.

Από την πλευρά τους όμως, οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Ακρόπολις φρόντισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, ενώπιον των οποίων εκκρεμεί αίτηση αναστολής του επαναβεβαιωμένου προστίμου των 550 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αγωγή για την ακύρωση του συνολικού προστίμου.

 

Απολογούνται τον Φεβρουάριο

Σε περίπτωση που η χρηματιστηριακή εταιρεία χάσει τη δικαστική μάχη, τότε πρέπει να πληρώσει το πρόστιμο που της αναλογεί για την ανάμειξή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Οι υπεύθυνοι της Ακρόπολις μάλιστα, εκτός απροόπτου αναμένεται να απολογηθούν για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης στον εφέτη- ανακριτή Γ. Λέκκα, στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα κριθούν ή όχι προσωρινά κρατούμενοι.

 

Φορολογικές παραβάσεις

Το ιλιγγιώδες πρόστιμο είχε επιβληθεί για σειρά φορολογικών παραβάσεων της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ και μάλιστα όπως είχε γίνει τότε γνωστό, η ΦΑΕΕ είχε επιβάλει το ελάχιστο των ποινών που προβλέπονταν από τη νομοθεσία για βεβαιωμένες εικονικές συναλλαγές ύψους 2,5 δισ. ευρώ! Η τότε ηγεσία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων είχε καταθέσει μήνυση κατά των στελεχών της Ακρόπολις κ.κ. Σ. και Θ. Πρινιωτάκη και Γ. Αποστολίδη για εικονικές συναλλαγές με υπερπρομήθειες στην υπόθεση των ομολόγων.