Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/1/2010

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 29 Ιανουαρίου 2010
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Διαγράφηκε πρόστιμο5,5 δισ. ευρώ της
"Ακρόπολις Χρηματιστηριακή".

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 29 Ιανουαρίου 2010
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο πλήρης εκτροχιασμός του Προυπολογισμού του 2008,
προανήγγειλε τα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ο πλήρης εκτροχιασμός του προυπολογισμού του 2008, προανήγγειλε τα σημερινά προβλήματα

 

Στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των νομοσχεδίων του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008» και «Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008», ο βουλευτής Μεσσηνίας και Εισηγητής της πλειοψηφίας για τα νομοσχέδια αυτά, κ. Δημήτρης Κουσελάς, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι «Το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα την Επιτροπή μας για την πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, σε αντίθεση με την απελθούσα Κυβέρνηση, η οποία είχε υποβαθμίσει και την Επιτροπή και τις διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας, που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.»

Στη συνέχεια, ο Μεσσήνιος βουλευτής, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις και στα συγκεκριμένα μέτρα της Κυβέρνησης για τομές και αλλαγές στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης, όπως αυτά προσδιορίζεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ερχόμενος, στη συνέχεια, στην ‘Εκθεση και τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμού του 2008, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως «η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι κόλαφος για τη διαχείριση της προηγούμενης Κυβέρνησης, της οποίας τα αποτελέσματα προαναγγέλλουν, δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μας έχουν οδηγήσει στην ασφυκτική επιτήρηση από την Ε.Ε., σε διασυρμό και σε αφόρητες πιέσεις από τις αγορές. Ελπίζουμε, οι συνάδελφοι της Ν.Δ., να μην προσπαθήσουν να αποσείσουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της Κυβέρνησής τους για τη σημερινή κατάσταση, ούτε, πόσο μάλλον, να μας ζητήσουν και τα ρέστα. »

Ο κ. Κουσελάς αναφέρθηκε διεξοδικά στα δεδομένα της Έκθεσης του  Ελεγκτικού Συνεδρίου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «τα φορολογικά έσοδα είχαν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων, κατά 4,6 δις ευρώ, ενώ η συνεχής διόγκωση των ανείσπρακτων οφειλών από βεβαιωθέντα τακτικά έσοδα (υστέρηση κατά 31,05%,) αποδεικνύει την πλήρη αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, για να μην πούμε την κατάρρευση, των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σε σύγκριση με το 2003, οι ανείσπρακτες οφειλές από 11,5 δις ευρώ το 2003 εκτινάχθηκαν το 2007 στα 31 δις ευρώ, δηλαδή, τριπλασιάστηκαν μέσα σε 4 χρόνια και το 2008 ανήλθαν σε 29,5 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα προς είσπραξη αφορούν, κυρίως, άμεσους και έμμεσους φόρους, γι’ αυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά, όπως παγίως το κάνει, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, μια σύσταση που επίσης…παγίως η απελθούσα Κυβέρνηση συνέχισε να παραβλέπει και να αγνοεί!»

Ο κ. Κουσελάς, αναφερόμενος στην κατακόρυφη αύξηση των διαγραφέντων εσόδων στα 6 δις ευρώ  για το 2008, επισήμανε ότι, όπως ρητώς αναφέρεται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σελ. 17),  ποσό 5,5 δις ευρώ, διαγράφηκε με απόφαση της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και αφορούσε  πρόστιμα σε βάρος ενός και μόνο οφειλέτη του Δημοσίου. Για το θέμα αυτό, ζήτησε από τον Υπουργό «να υπάρξει μια ενημέρωση, πως είναι δυνατόν ένα τέτοιο αστρονομικό ποσό να διαγράφηκε με απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών και ποιόν αφορά αυτό το ποσό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα υστέρησης εσόδων και από την άλλη να έχουμε με μια απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών τη διαγραφή ενός τέτοιου ποσού...» ‘Όπως εκ των υστέρων ενημέρωσε ο παρών στη συζήτηση Υφυπουργός, η διαγραφή αφορούσε βεβαιωθέντα πρόστιμα της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ».