Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/12/2009

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 15 Δεκεμβρίου 2009

Η Κ. Μπατζελή για αποζημιώσεις χαλαζόπτωσης.Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 15 Δεκεμβρίου 2009

 

 

Σύντομα αποζημιώσεις στους χαλαζόπληκτους ελαιοπαραγωγούς.

 

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων από τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς θα ξεκινήσει το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων για τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση της 11ης Νοεμβρίου στους Δήμους Παπαφλέσσα, Νέστορος, Πύλου, Γαργαλίανων κλπ. της Μεσσηνίας σύμφωνα με όσα πληροφορεί τους Μεσσηνίους βουλευτές Δημ. Κουσελά και Ναντια Γιαννακοπούλου, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Και οι δύο βουλευτές είχαν υποβάλει σχετικές αναφορές και όπως επισημαίνεται στην απάντηση που τους δόθηκε , οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.

Ο ΕΛΓΑ προσπαθεί με μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού να καλύψει τις ανάγκες των υποκαταστημάτων που έχουν εκτεταμένες ζημιές. Γίνεται, επίσεις, γνωστό όι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή καταβάλλονται εντός τριμήνου από τη λήξη της συγκομιδής των ζημιωθέντων προιόντων.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές υπάγονται στο καθεστώς της Κοινής Οργάνωσης των γωργικών αγορών και κατά συνέπεια, τα διάφορα μέτρα για τη στήριξη τους αποφασίζονται από τα όργανα της Ε.Ε. και δεν επιτρέπεται η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων.

Οι τιμές του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά με βάση την προσφορά και τη ζήτηση , τους κανόνες ανταγωνισμού και την ποιοτική κατηγορία τους.