Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/9/2009

 

Εφημερίδα ΧΡΗΜΑ ΤΡΙΤΗ  22 Σεπτεμβρίου   2009

 

 

Διεκδικούμε το αυτονόητο για τη χώρα

και τη νέα γενιά.

 

Στη φετινή ΔΕΘ, παίχθηκε το τελευταίο επικοινωνιακό χαρτί της απερχόμενης Κυβέρνησης:

 

- ένα ξέσπασμα «δυσάρεστης  υπευθυνότητας» και  δήθεν ειλικρίνειας, διανθισμένο με ελεγχόμενες δόσεις αυτοκριτικής για τα σκάνδαλα που η Κυβέρνηση «δεν είδε», τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που «δεν αντιλήφθηκε», τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά που απέτυχε να πατάξει. Οι ευθύνες αποδόθηκαν, όπως πάντα,  «αλλού», «απέξω», στο «χθες», στο «πουθενά»!

- ένα μονότονο αναμάσημα υποσχέσεων και στόχων του 2004, σαν να μην πέρασε ούτε μέρα  από τότε.  Με συνέχιση των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα σε πολλαπλό αδιέξοδο, πολύ πριν την έλευση της παγκόσμιας κρίσης. 

 

Ούτε ίχνος σχεδίου ανάπτυξης, ελπίδας, προοπτικής για τους νέους της χώρας μας.

 

Για ποιο λόγο, λοιπόν, να ψηφίσουν αυτή την Κυβέρνηση;

 

Για να συνεχίσει τα ίδια; Για ακόμα χειρότερες μέρες συρρίκνωσης  εισοδημάτων, απαξίωσης προσόντων, υποθήκευσης κάθε προοπτικής; Για μισθούς και «μπλοκάκια» των 700 ευρώ; Για μια  πατρίδα της μιζέριας, της ανομίας,  της διαφθοράς και της αρπαχτής; Για ακόμα πιο ανυπόληπτο Κράτος, με  αχόρταγες «μαύρες τρύπες» άπιαστων εσόδων,  πελατειοκρατίας και ανεξέλεγκτης σπατάλης;

 

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν κραδαίνουμε «λίστες» αποσπασματικών και αναμασημένων μέτρων. Δεν φορτώνουμε τα βάρη στους πολλούς, κλείνοντας το μάτι για παροχές και ασυλία στους λίγους. Διαφωνούμε με «συνταγές»,  που βλέπουν μόνο το «λογιστικό» κομμάτι της κρίσης, εντείνουν την εισοδηματική ασφυξία, βαθαίνουν τις ανισότητες και εγκλωβίζουν τη χώρα στην ύφεση. Νοιαζόμαστε και για τη νέα γενιά και για τις επερχόμενες γενιές.

 

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσίασε αναλυτικά στη ΔΕΘ τον οδικό μας Χάρτη για την ανάταξη της οικονομίας, της κοινωνίας, των θεσμών. Με άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, που «τρέχουν» παράλληλα με το νέο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, επιχειρηματικότητας και απασχόλησης που προωθούμε. ‘Ενα μοντέλο με αιχμή του δόρατος  το αστείρευτο δυναμικό της νεολαίας μας.

 

Διασφαλίζουμε αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς εργασίας, με πάταξη της ανομίας και της γκρίζας παραβατικότητας. Δεσμευόμαστε για πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο,  για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με ενιαία, προοδευτική και τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα. Προωθούμε θέσεις εργασίας δίχως «εκπτώσεις» σε δικαιώματα και ασφάλιση. Παρέχουμε ανάσα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Εφαρμόζουμε σύγχρονα σχέδια  επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, με ειδική μέριμνα ώστε οι νέοι της Περιφέρειας να μένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους. Καταργούμε τα stage στο Δημόσιο. Διασφαλίζουμε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές στήριξης στην οικογένεια και στα νέα ζευγάρια. 

 

Πρεσβεύουμε μια ηγεσία διαφάνειας και αξιών.  ‘Ενα  Κράτος Δικαίου στην υπηρεσία του πολίτη, όχι των ισχυρών, των διαπλεκόμενων, των «επώνυμων» και των «ημετέρων».  Μια ηγεσία που  διασφαλίζει το αυτονόητο: να εφαρμόζονται οι νόμοι, να λειτουργούν οι θεσμοί, να κατανέμονται δίκαια, να εισπράττονται και να πιάνουν τόπο τα φορολογικά έσοδα. Με σταθερούς κανόνες για όλους,  αντι για τη σημερινή «κινούμενη άμμο» των συνεχών φορολογικών αιφνιδιασμών, της  συναλλαγής και της ανασφάλειας.

 

Δεν υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε.

 

Διεκδικούμε όλα αυτά τα αυτονόητα, που δυστυχώς κατάντησαν ...αδιανόητα στην Ελλάδα του σήμερα.

 

Η επιλογή είναι, πλέον, καθαρή και σαφής: ή βουλιάζουμε ακόμα βαθύτερα στην κρίση, συνεχίζοντας στον αντιλαϊκό και αδιέξοδο δρόμο του κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησής του, ή βάζουμε τώρα πλάτη να αλλάξουμε τη χώρα. Με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και προπαντός με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας, του λαού και της νεολαίας μας.