Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/3/2008

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Δ. Κουσελάς για αγρότες "Ίση μεταχείριση
στις συντάξεις και την κοινωνική μέριμνα
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«
‘Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά στην ειδική συνεδρίαση
της Βουλής για την Ελληνίδα Αγρότισσα
Ιση μεταχείριση για την αγρότισσα και τον αγρότη στις συντάξεις
και στην κοινωνική μέριμνα. »

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 06 ΜΑΡΤΙΟΥ  2008

‘Ιση μεταχείριση για την αγρότισσα και τον αγρότη στις συντάξεις και στην κοινωνική μέριμνα. Ομιλία του Δημήτρη Κουσελά στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ελληνίδα Αγρότισσα

Στην αγόρευσή του στην ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής προς τιμή της Ελληνίδας Αγρότισσας, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Επειδή εκπροσωπώ ένα κατ’ εξοχή αγροτικό νομό, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια προσωπική αναφορά και, μιλώντας για την Ελληνίδα αγρότισσα, να τιμήσω, κι από τούτη τη θέση, την ηλικιωμένη αγρότισσα μάνα μου στη Μεσσηνία.

Να τιμήσω στο δικό της το πρόσωπο όλες τις αγρότισσες που διαπρέπουν στον απαιτητικό και δύσκολο ρόλο της μάνας-συζύγου-νοικοκυράς, ισότιμου στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, για το μόχθο και την ανεκτίμητη προσφορά τους στην ελληνική ύπαιθρο. »

Στη συνέχεια της αγόρευσής του, αφού τόνισε πως ο καλύτερος φόρος τιμής στην Ελληνίδα αγρότισσα, είναι να μιλήσουμε για τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις στις ανάγκες και τις προσδοκίες της, ο Μεσσήνιος βουλευτής αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης των κατοίκων της υπαίθρου, φέρνοντας ως παράδειγμα ένα πρόσφατο γεγονός που ντροπιάζει τις σύγχρονες κοινωνίες μας : « πριν λίγες μέρες, μια 84χρονη συμπολίτισσά μας δολοφονήθηκε άγρια στο χωριό Μοναστήρι της Μεσσηνίας, σ’ ένα από τα χωριά που κατοικούνται κυρίως από υπερήλικες. Στα χωριά αυτά και στην ευρύτερη περιοχή, οι κάτοικοι ζουν εδώ και καιρό μέσα στο φόβο και στην ανασφάλεια, μάταια ζητώντας μια καλύτερη αστυνόμευση, αφού συνεχώς σημειώνεται αύξηση της εγκληματικότητας, οι περισσότεροι αστυνομικοί σταθμοί της υπαίθρου ξηλώθηκαν, ενώ άφαντη παραμένει, στα περισσότερα μέρη, και η πολυδιαφημισμένη Αγροφυλακή.

Στις περιοδείες μου στη Μεσσηνία διαπιστώνω συνέχεια ελλείψεις σε υποδομές και σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης, μεταφορών, ενημέρωσης και εξυπηρέτησης από το Δημόσιο. Ελλείψεις που καθημερινά ταλαιπωρούν, επιβαρύνουν οικονομικά και δίκαια εξοργίζουν τους κατοίκους της υπαίθρου, πολύ περισσότερο τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών που αναρωτιούνται γιατί ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα!

Αυτή την ποιότητα ζωής επιφυλάσσουμε στην αγρότισσα, που τιμούμε σήμερα και στον αγρότη σύντροφό της;

Γιατί συνεχίζουμε την απαράδεκτη ανισότητα σε βάρος τους, να είναι οι μόνοι εργαζόμενοι που χρειάζονται 45 ή και 50 χρόνια δουλειάς για να πάρουν σύνταξη από τον ΟΓΑ στα 65 τους χρόνια ;

Η θέσπιση της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας, που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιτρέπει στον αγρότη και στην αγρότισσα να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 ή στα 57 τους χρόνια από τα 65 που ισχύουν σήμερα. Κι ακόμα, εμείς προτείναμε βασική σύνταξη στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών και 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη, τη νοικοκυρά ή τον ανασφάλιστο.

Είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μας και έμπρακτη απόδοση τιμής στους απόμαχους της υπαίθρου, να υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις, να βελτιωθούν οι συντάξεις, να μειωθούν ουσιαστικά τα όρια ηλικίας και να υπάρξει σωστή και ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την αγρότισσα και τον αγρότη.

Είναι εξίσου στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των απόμαχων του αγροτικού τομέα, αλλά και των εν ενεργεία αγροτών, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, το κόστος παραγωγής αλματωδώς να αυξάνεται, τους κερδοσκόπους, τα καρτέλ και τους μεσάζοντες να οικειοποιούνται το μόχθο τους, επιβάλλοντας στην αγορά τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που πραγματικά εισπράττουν οι παραγωγοί. »

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Κουσελάς επισήμανε πως οφείλουμε απαντήσεις και στήριξη στη νέα αγρότισσα, στα νέα ζευγάρια που θα δώσουν ζωή στον κοινωνικό ιστό και προοπτική στην ελληνική ύπαιθρο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Χρειάζονται κίνητρα και κατάλληλη οικονομική στήριξη, συνεχή και απρόσκοπτη επιμόρφωση, επαρκή συμβουλευτική υποστήριξη για σύγχρονα και πιστοποιημένα προϊόντα, αποκεντρωμένες κοινωνικές υποδομές υγείας, παιδείας, φύλαξης παιδιών, φροντίδας ηλικιωμένων στο σπίτι, αγροτικά ΚΕΠ, σύγχρονες συνεταιριστικές πρωτοβουλίες, επενδύσεις αναζωογόνησης και προβολής των παραδοσιακών οικισμών, επαρκή προστασία για το φυσικό περιβάλλον, ευκαιρίες για δουλειά και επιχειρηματικότητα στον τόπο τους, με ασφάλεια και προοπτική. Οι νέοι αγρότες και αγρότισσες πρέπει να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους πολίτες τα δημόσια αγαθά και τη στήριξη της Πολιτείας. Πρέπει να νιώσουν ασφαλείς, ενημερωμένοι και σύγχρονοι επαγγελματίες στον τόπο τους, συμμέτοχοι στην κοινωνία της Γνώσης και της ποιότητας, με το Κράτος και την Κοινωνία αρωγούς και αλληλέγγυους στην προσπάθειά τους.

‘Ετσι μόνο θα τιμήσουμε έμπρακτα και με τον καλύτερο τρόπο και τους απόμαχους και τους σημερινούς μαχητές της Ελληνικής υπαίθρου ! »

          -ο-
   Βουλευτής

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ