Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/9/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2009
Ερώτηση Κουσελά για άμεση αποζημίωση των τοματοπαραγωγών .

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  1  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2009
Ερώτηση του Βουλευτή Μεσσηνιάς Δ. Κουσελά
Ζητά την άμεση αποζημίωση των Μεσσήνιων  τοματοπαραγωγών.

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  1  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   2009
Δ.
Κουσελάς.
Ερώτηση Κουσελά για τις τομάτες.

 

 

Ερώτηση Κουσελά για άμεση αποζημίωση των τοματοπαραγωγών .

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε  Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  ζητώντας να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν οι τοματοπαραγωγοί  της Μεσσηνίας για τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στην παραγωγή τους από το επιβλαβές έντομο καραντίνας «Tuta Absoluta».

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Το έντομο καραντίνας Tuta Absoluta έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές, κυρίως στις καλλιέργειες τομάτας, υπαίθριες και θερμοκηπιακές, του Νομού Μεσσηνίας.

 

Συγκεκριμένα, το μικρολεπιδόπτερο καραντίνας, γνωστό ως φυλλορίκτης της τομάτας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2005 στην περιοχή της Τριφυλίας. Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλο τον Νομό και οι προξενηθείσες ζημιές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, έχοντας προσβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό τις υπαίθριες καλλιέργειες.

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα φυτοπροστασίας για τον συγκεκριμένο βλαπτικό  παράγοντα.

 

Πολλοί παραγωγοί τομάτας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες, γιατί είναι τόσο μεγάλη η ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής, που δεν είναι, πλέον, εμπορεύσιμη.

 

Επειδή πρέπει άμεσα να παρεμποδιστεί η εξάπλωση του συγκεκριμένου παθογόνου καραντίνας,

 

Επειδή οι ζημιές που έχει προκαλέσει στην καλλιέργεια τομάτας είναι μεγάλες,

 

Επειδή οι παραγωγοί είναι ανάστατοι από τη σημαντική οικονομική ζημιά που υπέστησαν,

 

Επειδή  επείγει να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν το ταχύτερο οι παραγωγοί, παράλληλα δε να καταστραφούν οι καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, ώστε να μην αποτελούν εστίες εξάπλωσης του παθογόνου σε γειτονικές καλλιέργειες,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πρόκειται να σταλεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφεί το ταχύτερο η ζημιά και  να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί, αλλά και να καταστραφούν έγκαιρα οι επιμολυσμένες καλλιέργειες, για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου; Αν ναι, πότε θα γίνει  αυτό; »