Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/7/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   30 ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Ο Δ. Κουσελάς εγκάλεσε την κυβέρνηση στη Βουλή.Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ   30 ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Δημ.Κουσελάς κατά κυβέρνησης για την διαχείριση δημοσίων πόρων.

 

Αυτές είναι οι… «μεταρρυθμίσεις»;

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για την «αναμόρφωση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και την επιβολή ειδικού φόρου & έκτακτης εισφοράς, καθώς και για τη ρύθμιση θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», εγκάλεσε την Κυβέρνηση  για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τους δημόσιους πόρους και για τις ρουσφετολογικές ρυθμίσεις που επιστρατεύει για την εκλογική της διάσωση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι:

 

«Η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να εισπράξει ό, τι μπορεί, φορολογώντας τα πάντα, για να κλείσει έτσι τις αστείρευτες τρύπες της δημοσιονομικής της κακοδιαχείρισης. Μετά, βέβαια, θεσμοθετεί επιλεκτικές εξαιρέσεις, για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν. Άλλα κριτήρια για τον ξενοδοχειακό τουρισμό, άλλα κριτήρια για τον θαλάσσιο τουρισμό. Άλλα κριτήρια για τα επαγγελματικά σκάφη, άλλα για την ποντοπόρο ναυτιλία. Είκοσι εκατομμύρια παίρνουμε από εδώ, δεκαέξι εκατομμύρια δίνουμε από εκεί. Γι’ αυτό δεν κλείνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα…

 

Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νομοσχεδίου είναι ο ρουσφετολογικός του χαρακτήρας. Έχουμε πλήθος φωτογραφικών διατάξεων για φωτογραφικές και ρουσφετολογικές προσλήψεις και μετατάξεις, τακτοποιήσεις συνολικότερα «ημετέρων». Φαίνεται πως στην Κυβέρνηση δεν αρκούν οι στρατιές των ρουσφετολογικών προσλήψεων που ήδη έχει κάνει, επιβαρύνοντας το Δημόσιο. Δεν αρκούν οι εξήντα χιλιάδες προσλήψεις «ημετέρων», που πραγματοποιεί μέσα από προγράμματα STAGE, με χρήματα των ανέργων. Δεν αρκούν οι εκατοντάδες μετατάξεις, που με αδιαφάνεια διενεργεί στο Υπουργείο Οικονομικών. Θέλει, με αυτή την διαδικασία, να διασωθεί εκλογικά… Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ευαγγελίζεται και ισχυρίζεται πως θέλει να συνεχίσει ο κύριος Πρωθυπουργός;

 

 

‘Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, τα βαρέα και ανθυγιεινά. Δεν είχατε, Κύριε Υπουργέ,  το σθένος να φέρετε αυτό το θέμα  ως άρθρο στο νομοσχέδιό σας. Το φέρνετε ως τροπολογία, για να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Ρυθμίζετε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά στη ζωή και στο μέλλον χιλιάδων συμπολιτών μας, με υπουργικές αποφάσεις και με πλήρη αδιαφάνεια. Ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών ισχύει από το 1964 και ποτέ μέχρι σήμερα δεν καθορίστηκε η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών με Υπουργική Απόφαση.

 

Ετοιμάζεστε νύχτα να βγάλετε από τις λίστες εκατό και πλέον ειδικότητες –  αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το πόρισμα του κ. Μπεχράκη – να μειώσετε, δηλαδή, τις αποδοχές ανθρώπων που ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας μέχρι και 250 ευρώ, να προχωρήσετε σε συρρίκνωση των συντάξεων μέχρι και 14%. Και για να περιορίσετε τις αντιδράσεις, λέτε δήθεν ότι αυτές οι διατάξεις αφορούν τους νέους και όχι τους παλιότερους. Τα φορτώνετε, δηλαδή, όλα στους νέους.

 

Πείτε μας, όμως, με τέτοια κατάσταση ανομίας που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με διαλυμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πώς θα προστατεύσετε τους παλιούς εργαζόμενους από την απόλυση, όταν ο εργοδότης θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβει καινούργιους, με άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις; Θα βάλετε μήπως κάποια διάταξη προστασίας για τους παλιούς;»

 

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην επέκταση των επιδοτούμενων προγραμμάτων στο Δημόσιο, ο κ. Κουσελάς επέκρινε την Κυβέρνηση τονίζοντας ότι «μετατρέπετε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε πεδίο άσκησης της πιο ελεεινής ρουσφετολογικής πολιτικής, για την εκλογική σας διάσωση. Παίρνετε τις εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών, παίρνετε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινοτικά κονδύλια, που στόχο είχαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θέλετε, με αυτά τα χρήματα, να δημιουργήσετε στρατιές πολιτικής ομηρίας, στρατιές πολιτικών ομήρων στο δημόσιο. Καταπατάτε έτσι κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή θέση χιλιάδων ανέργων συμπολιτών μας… 

 

Η  χώρα χρειάζεται επειγόντως σχέδιο για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σχέδιο για την κοινωνική προστασία. Αντί γι’ αυτό, εσείς έρχεστε σήμερα να ξεθάψετε πρακτικές Μαυρογιαλούρου, τις πρακτικές, δηλαδή, τις δεκαετίας του ’60. Κατασπαταλάτε, έτσι, το δημόσιο χρήμα, τα χρήματα των κοινωνικών συνομιλητών, κοινοτικά κονδύλια, για να ρουσφετολογήσετε, μόνο και μόνο για να διασώσετε το κόμμα σας. Αλλά δεν θα το διασώσετε με αυτές τις πρακτικές! »

 

Αφού επέκρινε την Κυβέρνηση για την «εν λευκώ εξουσία» που δίνει στον Υπουργό Οικονομίας να επιχορηγεί, χωρίς κριτήρια και περιορισμούς, φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τις διατάξεις της για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ο Μεσσήνιος βουλευτής κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την πρακτική, γιατί « ότι και να κάνετε, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, είτε το φθινόπωρο είτε μετά, με τέτοιες πρακτικές δεν θα αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία. Ο ελληνικός λαός θα σας πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. »