Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/3/2008

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Ο Δ. Κουσελάς για τον ρόλο των ελαιοτριβίων
και το ποιοτικό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Δ. Κουσελάς για την Εθνική στρατηγική
για τον ελαιοκομικό τομέα
»

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008
«Χαιρετισμός  του Δ. Κουσελά σε ημερίδα της Ε.Δ.Ο.Ε.Ε
Σημαντικός ο ρόλος των ελαιοτριβείων
για το ποιοτικό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία
»

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 04 ΜΑΡΤΙΟΥ  2008

O Δημήτρης Κουσελάς για το ρόλο των ελαιοτριβείων και το ποιοτικό ελαιόλαδο στη Μεσσηνία.

Σε χαιρετισμό που απεύθυνε στην ημερίδα της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου και Ελιάς για τον ρόλο του ελαιοτριβείου στην παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στο ελαιόλαδο, τονίζοντας ότι «δικαίως θεωρείται «το χρυσάφι της Μεσσηνίας». Το θέμα είναι όμως να μη μένει αναξιοποίητο και να μην πλουτίζουν άλλοι από αυτό το χρυσάφι και από το μόχθο των παραγωγών μας, αφήνοντάς τους, στην ουσία, ψίχουλα. Χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά. Σε αυτά τα πολλά, είναι κομβική η σημασία και η προσφορά των ελαιοτριβέων του νομού μας, κυρίως για την ποιότητα με τους κατάλληλους χώρους και την ορθή διαχείριση του ελαιοκάρπου, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. »

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αφού επικαλέστηκε στοιχεία για τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας πανελλαδικά και στο νομό μας, ο Μεσσήνιος βουλευτής τόνισε ότι «ο τομέας του ελαιολάδου είναι ένας σημαντικός πλούτος για τη χώρα μας, που δυστυχώς, μένει αναξιοποίητος, καθώς η δεδομένη υπεροχή του δεν μετατρέπεται σε ανάλογο οικονομικό όφελος για τον παραγωγό, αφού η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή είναι μεγάλη. Εξίσου προβληματικό είναι πως από τους 150.000 τόνους που εξάγουμε κάθε χρόνο, το 85% εξάγεται χύμα, ανώνυμο, χωρίς ταυτότητα.»

Σημειώνοντας πως είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την φήμη και να δώσουμε ταυτότητα και διαβατήριο στο Μεσσηνιακό ελαιόλαδο, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως πρέπει να περάσουμε από το χύμα στο τυποποιημένο και από το ανώνυμο στο επώνυμο ελαιόλαδο, επενδύοντας στο τετράπτυχο «σταθερά καλή ποιότητα, τυποποίηση, συσκευασία, επωνυμία, προβολή».

‘Οπως σημείωσε ο κ. Κουσελάς, «για να γίνει αυτό απαιτείται εθνική στρατηγική και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα, η οποία να βασίζεται σε 4 άξονες:

• Μείωση κόστους παραγωγής (με σύγχρονα καλλιεργητικά πρότυπα, βιολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση κ.λ.π.)

• Αναβάθμιση ποιότητας

• Εμπορικά δίκτυα

• Προστασία του περιβάλλοντος, ένας τομέας που αφορά ιδιαίτερα στα ελαιοτριβεία και στα κίνητρα που πρέπει να τους δοθούν για να λειτουργήσουν με σύγχρονα μέσα, χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Επίσης πρέπει:

• να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της πολιτείας προκειμένου να ελεγχθούν τα κυκλώματα (καρτέλ) της αγοράς, που συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω, καθώς και οι κερδοσκοπικές-παραπλανητικές πρακτικές ελληνοποίησης. Γι’ αυτά τα θέματα έχω αρκετές φορές καταθέσει Ερωτήσεις στη Βουλή, με την Κυβέρνηση να δηλώνει αδυναμία λήψης μέτρων αγορανομικού χαρακτήρα για τη στήριξη των τιμών του ελαιολάδου και ουσιαστικά να μην ανταποκρίνεται για την άρση των απαράδεκτων και βλαπτικών για τον παραγωγό και τον καταναλωτή πρακτικών, ενώ η αναγκαία παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις στρεβλώσεις στην αγορά του ελαιολάδου έχει, καθώς φαίνεται, παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες

• να εφαρμοσθεί η σήμανση του ελαιολάδου για την χώρα προέλευσης, όπως απαιτούν οι ελαιοκαλλιεργητές και όπως πρόσφατα έγινε στην Ιταλία. Σε σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή, το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε ότι εξετάζει θετικά το μέτρο.»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Κουσελάς τόνισε πως ειδικά για το Νομό Μεσσηνίας είναι αναγκαία:

• « η επέκταση της Π.Ο.Π Καλαμάτας σε ολόκληρο τον νομό Μεσσηνίας, ένα θέμα που εξακολουθεί να χρονίζει λόγω λαθών και παραλείψεων των αρμοδίων της Κυβέρνησης, αλλά και τοπικών παραγόντων (σ.σ. ο Νομάρχης…) που εξακολουθούν «να αμφιβάλλουν» για τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα του μέτρου, εξακολουθεί να χρονίζει.

• η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Ελαίας του ΕΘΙΑΓΕ, με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και εργαστηριακό εξοπλισμό

• η ίδρυση και λειτουργία του από καιρό εξαγγελθέντος Εργαστηρίου πιστοποίησης ελαιολάδου στην Καλαμάτα

• ισχυρά κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείων-τυποποιητηρίων. Και εδώ να σημειώσω ότι σε σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή για την ακατανόητη εξαίρεση προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου, οι αρμόδιοι δεν δεσμεύτηκαν για την κάλυψη αυτής της σοβαρής παράλειψης, αλλ’ αναφέρθηκαν γενικά στη σημασία του εκσυγχρονισμού των ελαιοτριβείων. Εξίσου αόριστη και ελλιπή ανταπόκριση των αρμοδίων είχα σε Ερώτησή μου για την αναγκαία αναπλήρωση του εισοδήματος των ελαιοτριβείων στις πυρόπληκτες περιοχές.

• τέλος, η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για αντιμετώπιση του κατσίγαρου »

          -ο-
   Βουλευτής

Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ