Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/8/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2009
Καυστική αγόρευση Κουσελά κατά της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής.
Έωλες οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα φάρμακα.

 

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2009
Έωλες οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης.
Θεατής των εξελίξεων η Κυβέρνηση για τα βαρέα και ανθυγιεινά καταγγέλλει ο Δημήτρης Κουσελάς.

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  1  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2009
Παρέμβαση Κουσελά για ασφαλιστικά ζητήματα

 

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  1  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2009
Αγόρευση  Κουσελά για βαρέα ,ασφαλιστικές,φάρμακα.
Έωλες οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης.

 

Έωλες οι ρυθμίσεις της Κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα φάρμακα.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των τροπολογιών στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών για την «αναμόρφωση του νομικού πλαισίου των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και την επιβολή ειδικού φόρου & έκτακτης εισφοράς, καθώς και για τη ρύθμιση θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», επανήλθε στην απόπειρα της Κυβέρνησης να εντάσσει και να απεντάσσει επαγγέλματα στα βαρέα και ανθυγιεινά με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι:

 

«Αυτή η διαδικασία θα έχει σοβαρότατο κόστος. Και ασφαλιστικό και στην απασχόληση. Δε θα είναι μόνο η μείωση κατά 14%-15% των συντάξεων όσων θα απενταχθούν από τα βαρέα. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο εργασιακό τους καθεστώς. Διότι κανείς εργοδότης, δεν θα δεχθεί να έχει στην επιχείρησή του εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα, τους παλιούς με εύσχημο τρόπο θα τους βγάλει απέξω. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτά είναι τα ψέματα της κυρίας Υπουργού, που μας λέει ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά, δήθεν, τους παλιούς, ότι αφορά μόνο τους νέους.

 

 Η κυρία Υπουργός αποδέχθηκε ότι το θέμα που συζητάμε είναι ένα ασφαλιστικό ζήτημα. Με βάση, λοιπόν, το Σύνταγμα, ζητήματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό ρυθμίζονται με νόμο και όχι με Υπουργική Απόφαση. Επομένως, Κύριοι της Κυβέρνησης, δε νομιμοποιείσθε, με βάση το σκεπτικό που οι ίδιοι στηρίξατε εδώ, να ρυθμίσετε αυτό το ζήτημα με Υπουργική απόφαση.

 

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην τροπολογία για την ασφαλιστική αγορά, ο κ. Κουσελάς εγκάλεσε την Κυβέρνηση ότι παρέμεινε θεατής των εξελίξεων και σωρείας μη ορθολογικών επιλογών στην ασφαλιστική αγορά και ότι σήμερα  αυτές της τις ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες κάποιων διοικούντων τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, επιχειρεί να τις μεταθέσει  στον ‘Ελληνα φορολογούμενο και στον κρατικό Προϋπολογισμό. Επισήμανε ότι υπάρχει κενό στην κάλυψη του κλάδου Ζωής, που πρέπει να καλυφθεί, όπως έγινε με το Επικουρικό Κεφάλαιο για τον κλάδο αυτοκινήτων. Τόνισε, επίσης, ότι επιβάλλεται να υπάρξουν διασφαλίσεις για την απασχόληση των εργαζόμενων στις ασφαλιστικές εταιρίες που τυχόν αναγκαστούν να κλείσουν, διερωτώμενος, μεταξύ άλλων, «Πώς το Δημόσιο θα εγγυηθεί για τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών εταιρειών, όταν δεν καλύπτει τις δικές του υποχρεώσεις απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία; Το άνοιγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι της τάξης των 11.000.000.000 ευρώ. Όταν, λοιπόν, δεν εγγυάσθε αυτά τα ανοίγματα, πώς θα εγγυηθείτε τα ανοίγματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών;   Ποια θα είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα πάρει, για παράδειγμα, εκατό χιλιάδες πελάτες, εκατό χιλιάδες συμβόλαια και θα τα εκμεταλλεύεται με εγγύηση του Δημοσίου; Δηλαδή, τι πάτε να κάνετε; Θα δώσετε αυτές τις εταιρείες των οποίων το βάρος θα έχει επωμιστεί το Δημόσιο, σε φίλους σας, σε… κουμπάρους και πάλι, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν; Ή θα τις επιστρέψετε στους παλαιούς μετόχους, αφού εξυγιανθούν; »

 

 

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην τροπολογία της Κυβέρνησης για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων και της διαδικασίας προμηθειών, ο κ. Κουσελάς τη χαρακτήρισε  «ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα» και επέκρινε την Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «Καταργήσατε το σύστημα υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων. Καταργήσατε τη λίστα των φαρμάκων. Καταργήσατε τη διαδικασία προμηθειών για τα νοσοκομεία.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε για τρία πράγματα:  Για την προστασία του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου συμφέροντος, για μείωση των τιμών των φαρμάκων και για μείωση των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία.

 

Τι έγινε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν; Ποια είναι τα αποτελέσματα; Οι φαρμακευτικές δαπάνες το 2003 ήταν 5 δισεκατομμύρια και σήμερα διπλασιάζονται, φθάνοντας τα 9 δισεκατομμύρια. Ανέρχονται στο 2,7% του Α.Ε.Π., όταν σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο το ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ξεπερνά το 1,8%. Βελτιώθηκε μήπως η παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία; Τα νοσοκομεία χρωστούν πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε 19.500 ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα ίδια σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχουμε προσωπικό, αλλά ούτε γάντια, γάζες, σύριγγες και άλλα απαραίτητα είδη.

 

Χρεοκοπήσατε και απαξιώσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρεοκοπήσατε και απαξιώσατε την Κοινωνική Ασφάλιση.

Εμείς έχουμε προτάσεις. Και έχουμε και την πολιτική βούληση, με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας, τον Γιώργο Παπανδρέου, αυτές τις προτάσεις να τις κάνουμε πράξη.»