Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/7/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   16 ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Κουσελάς  για τα καρτοκινητά και τις κάμερες.
«Στάχτη στα μάτια»  το νομοσχέδιο.

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  16  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Αγορεύσεις στη βουλή δύο Μεσσήνιων.
Κουσελάς και Σαμπαζιώτης για κάμερες και καρτοκινητά.

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  16  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Κουσελάς στη Βουλή για τα καρτοκινητά.
«Στάχτη στα μάτια»  για να κρύψουν το πρόβλημα.

 

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  16  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Στάχτη στα μάτια και μια τρύπα στο νερό.
Ο Κουσελάς ασκεί δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα καρτοκινητά και τις κάμερες.

 

 

«Στάχτη στα μάτια» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης

για τα καρτοκινητά και τις κάμερες

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, στην αγόρευσή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις», άσκησε έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

«Ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί για να λύσει τα μεγάλα και τα υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας. Νομοθετεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις, να διασκεδάσει τη διάχυτη ανασφάλεια των πολιτών από την έκρηξη της εγκληματικότητας, τον αποτροπιασμό τους απέναντι στην εκτεταμένη διαφθορά και τη δύσοσμη διαπλοκή που έφερε στην επιφάνεια η σύλληψη των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου.

 

Ποιοι, αλήθεια, τους διευκόλυναν και τους προστάτευαν, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν έτσι ασύδοτα; Πολλά λέχθηκαν και ακούστηκαν γι’ αυτό το θέμα. Λέτε να το μάθουμε ταυτοποιώντας καρτοκινητά και επιστρατεύοντας κάμερες,  ή θα κουκουλωθεί και αυτό, όπως τόσα άλλα;

 

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αντανακλά μια ακόμα απεγνωσμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιδείξει «έργο και πυγμή», εγκαταλείποντας έντρομη τα περί «μεσαίου χώρου». Νομοθετεί πρόχειρα και παίζει επικίνδυνα με κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών χωρίς –το τονίζω, χωρίς- να διασφαλίζει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.

 

Η  ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών ήταν ένα από τα μέτρα που ο κ. Δένδιας έχει εξαγγείλει από τον Φεβρουάριο, για να κατευνάσει τότε την κατακραυγή και τη γελοιοποίηση που ήλθε ως επακόλουθο της θεαματικής απόδρασης Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Και όμως, όπως έγινε γνωστό, στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα τα κινητά, έδιναν και έπαιρναν μέσα στις φυλακές, προς όφελος «υψηλών εγκληματικών κυκλωμάτων», με διασυνδέσεις παντού, ενώ τυπικά απαγορευόταν και η κατοχή και η χρήση τους.

 

Τελικά τι μας πείθει, ότι μετά την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν εκατομμύρια πολιτών –πάνω από πέντε εκατομμύρια θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα καρτοκινητά τους επωμιζόμενοι ενδεχόμενα και το διαχειριστικό κόστος των παρόχων, το οποίο θα τους το χρεώσουν με αυξήσεις στις τιμές- οι «αστέρες» των κυκλωμάτων του εγκλήματος δεν θα συνεχίσουν τα ίδια;

 

Τι μας διασφαλίζει  πώς δεν θα ανθίσει ένα νέο «πεδίο δόξης λαμπρό» για την παραοικονομία, με εισαγωγές καρτών SIM από ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, όπου δεν ισχύουν διατάξεις ταυτοποίησης; Και πώς θα ελέγξουμε τους χιλιάδες μετανάστες και επισκέπτες της χώρας μας, τους τουρίστες που μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα;

 

Υπήρχε περιθώριο να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, για το θέμα αυτό. Όμως δεν έγινε παρά ένας «διάλογος» πενθημέρου, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία, η διαδικασία κράτησε μήνες ολόκληρους.»

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς επέκρινε την Κυβέρνηση ότι κινήθηκε μόνο προς άγρα εντυπώσεων, προκλητικά αγνοώντας τη διεθνή εμπειρία,  από την οποία δεν προκύπτει πως η ταυτοποίηση των καρτοκινητών λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Τόνισε, επίσης, πως το νομοθέτημά της δεν καλύπτεται από κοινοτική Οδηγία, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, τούτο δε διαψεύστηκε από τον ίδιο τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Μπαρό μετά από Ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «Δεν ενδιαφέρει, βέβαια, την Κυβέρνηση εάν μ’ αυτή την αμφίβολης συνταγματικότητας και αποτελεσματικότητας ρύθμιση επιφέρει σημαντικές απώλειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα περίπτερα, που διαθέτουν καρτοκινητά. Το απόθεμα σε καρτοκινητά φτάνει τα έξι εκατομμύρια,  σε δέκα χιλιάδες σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα και για το ζήτημα αυτό δεν προβλέπεται ούτε μια μεταβατική διάταξη.

 

Δεν τη νοιάζει το «αλαλούμ» που θα δημιουργηθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών, το κόστος που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, είναι ηλικιωμένοι, είναι νέοι της γενιάς των 700 και λιγότερων ευρώ και τους οποίους ήδη επιβάρυνε η Κυβέρνηση, με την πρόσθετη φορολογία των κινητών.»

 

Καταλήγοντας, ο Μεσσήνιος βουλευτής εγκάλεσε την Κυβέρνηση ότι «έκανε μια τρύπα στο νερό, πως «κλείνει το μάτι στις πιο ακραίες αυταρχικές αντιλήψεις για τον «νόμο και την τάξη». Αντιλήψεις που ταιριάζουν γάντι με την τροπολογία της για τις κάμερες, που αποτελεί ένα ακόμα αδιαφανές και ανεξέλεγκτο πλήγμα στα δικαιώματα των πολιτών. Η κομματικοποίηση και η απαξίωση της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά και η ουσιαστική διάλυση του σωφρονιστικού συστήματος, δεν «ξεπλένονται» με τέτοιου είδους νομοθετήματα, που απλώς επιδιώκουν να ρίξουν  στάχτη στα μάτια των πολιτών.»