Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 7/7/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   7 ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Ερώτηση για εκπαίδευση και επιμόρφωση αγροτών.

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  7  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Ερώτηση του Βουλευτή Δημ. Κουσελά.
Καταργήθηκε η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των αγροτών.

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  7  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Ερώτηση Κουσελά για Δήμητρα.

 

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  7  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Ερώτηση του Βουλευτή Δημ. Κουσελά για
εκπαίδευση και η επιμόρφωση των αγροτών.

 

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 16  ΙΟΥΛΙΟΥ   2009
Ο Δημ. Κουσελάς ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης:
Να μην κλεισουν τα ΚΕΓΕ Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Φιαλιατρών.

 

Ερώτηση Κουσελά για  την εκπαίδευση και την επιμόρφωση

των αγροτών.

 

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε  Ερώτηση στη Βουλή, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,  για την εξαγγελθείσα κατάργηση του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α) «Δήμητρα», που απευθύνεται στους αγρότες.

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συγχώνευση ή και την κατάργηση 255 φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, για εξοικονόμηση πόρων.

Μεταξύ των φορέων που καταργούνται είναι και ο Οργανισμός Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΔΗΜΗΤΡΑ», οι αρμοδιότητες του οποίου μεταφέρονται στο Ινστιτούτο ΓεωπονικώνΕπιστημών (Ι.Γ.Ε).

Σε μια εποχή που οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα είναι ραγδαίες και ο διεθνής ανταγωνισμός έντονος, η εκπαίδευση και η κατάρτιση των αγροτών είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να καταστούν τα προϊόντα μας ανταγωνιστικά.

Θεωρώ αδιανόητη την κατάργηση του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «ΔΗΜΗΤΡΑ», δεδομένου ότι ο αγρότης του μέλλοντος είναι ο ενημερωμένος αγρότης. Είναι επίσης ανεξήγητο να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις, τόσο βιαστικά, χωρίς τον απαιτούμενο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, όπως ΓΕΩΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΠΕΓΔΥ, κλπ.

 Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και έχει ως συνέπεια να κλείσουν τα ΚΕΓΕ όλης της χώρας όπως και της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών στο Νομό Μεσσηνίας.

Επειδή η γνώση και η κατάρτιση των αγροτών, σε συνάρτηση με την έρευνα, είναι βασικοί συντελεστές για μια αειφόρο και ανταγωνιστική γεωργία.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Γιατί αντί να αναβαθμιστούν τα ΚΕΓΕ, ώστε να επιτελούν τον σκοπό τους αποτελεσματικά, τα καταργούν;

-Τι θα γίνει με τους αγρότες, για τους οποίους απαιτούνται τουλάχιστον 150 ώρες επιμόρφωσης, προκειμένου να εισπράξουν τους κοινοτικούς πόρους;»