Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/10/2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΗΜΑ
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

 

Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών

 Ε φησυχαστικός εμφανίστηκε (και) στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας ως προς τους κινδύνους του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δηλώνοντας χθες βράδυ ότι «χρειαζόμαστε ένα φερέγγυο τραπεζικό σύστημα και έχουμε ένα φερέγγυο τραπεζικό σύστημα».

Την ίδια στιγμή διαβεβαίωνε ότι πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης δεν είναι «να σώσουμε τις τράπεζες» αλλά «να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πελατών τους». «Δεν επιχειρούμε να σώσουμε ούτε τις τράπεζες ούτε τους μετόχους τους ούτε τα στελέχη τους, αλλά να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία του συστήματος προς όφελος όλων των πολιτών» είπε συγκεκριμένα, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες. Οπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, η κυβέρνηση εργάζεται «για την προστασία του συμφέροντος των καταθετών και όχι για να σώσουμε τους τραπεζίτες».

Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠαΣοΚ κυρία Λούκα Κατσέλη επανέλαβε τη θέση του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει την όποια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διασφάλιση των καταθετών, ενώ άσκησε κριτική για αναποτελεσματική εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και στις τράπεζες» ζήτησε από την πλευρά του εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ν.Καραθανασόπουλος, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη ότι «κάνει αβάντα στις τράπεζες» .

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι είναι «κατώτερο των περιστάσεων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Δ.Κουσελάς, ενώ έκαναν λόγο για «ημίμετρα» και «ανεπάρκειες» των προωθούμενων ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και εκείνη η οποία αφορά τους πλειστηριασμούς μόνο για χρέη πάνω από 20.000 ευρώ και με τιμή εκκίνησης την αντικειμενική αξία.

Ο κ. Αλογοσκούφης πάντως εμφανίστηκε ανοικτός σε προτάσεις και κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς φορείς να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.