Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/1/2009

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΗΜΑ
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Φόβος για ύφεση και απολύσεις

Οι κυβερνητικές επιλογές ναρκοθετούν την ελληνική οικονομία, καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ

«Οι επιλογές της κυβέρνησης ναρκοθετούν την ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής δεν ασχολείται με την διάσωση της οικονομίας αλλά με την διάσωση της ΝΔ», ανέφεραν τα στελέχη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, Δ. Κουσελάς και Ε. Κουτμερίδης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα «τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Η κυρία Κατσέλη «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στην οικονομία και κύμα μαζικών απολύσεων, που δημιουργούν αίσθημα φόβου και ανασφάλειας στην κοινωνία» και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης και αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας που βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες.

Η Λ.Κατσέλη παρουσίασε τις προτάσεις ενός βραχυχρόνιου προγράμματος εξόδου από την κρίση με ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ασθενέστερων στρωμάτων και των ανέργων.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε 20 επιμέρους τομείς της οικονομίας με παραδείγματα, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 κάνοντας λόγο για «μνημείο πολυπλοκότητας, αδιαφάνειας και σπατάλης φόρων», στα έργα με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), επισημαίνοντας ότι μετά τρία χρόνια δεν έχει αρχίσει η υλοποίηση ούτε ενός έργου, καθώς στην πρωτοφανή προχειρότητα όσον αφορά την χορήγηση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) σε συνεργασία με τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας αναφερόμενη στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης επισήμανε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε διαρροές και μισόλογα για επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την επέκταση της περαίωσης ακόμη και την κατάργηση του ΕΤΑΚ, δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά.

Επισήμανε επίσης ότι παρατηρείται δραματική υστέρηση στα έσοδα του προϋπολογισμού που για το 2008 φθάνει το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Κουσελάς επισήμανε μεταξύ άλλων ότι παρατηρείται μεγάλη σπατάλη στις δημόσιες δαπάνες και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην πενταετία έγιναν στο δημόσιο τομέα περισσότερες από 120.000 προσλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 70.000, δηλαδή έγιναν 50.000 προσλήψεις περισσότερες από τις ανάγκες.

Ο κ. Κουτμερίδης επισήμανε ότι ο ανασχηματισμός που έγινε γρήγορα θα ακυρωθεί στην πράξη από την ίδια την κοινωνία, καθώς θα βλέπει τα προβλήματα της να αυξάνονται και να διογκώνονται.