Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/6/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ   3 ΙΟΥΝΙΟΥ   2009
Στη συγκέντωση Δ. Κουσελά στην Αθήνα.
Μήνυμα αλλαγής έστειλαν από τους Μεσσήνιους ετεροδημότες.

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  3  ΙΟΥΝΙΟΥ   2009
Η Ομιλία του Βουλευτή Δημ. Κουσελά  στην Αθήνα.
Οι Μεσσήνιοι ετεροδημότες έστειλαν ηχηρό μήνυμα αλλαγής.

 

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  3  ΙΟΥΝΙΟΥ   2009
Ομιλία του Βουλευτή Κουσελά σε ετεροδημότες.
Μάταιη προσπάθεια να ανακοπεί η λαϊκή οργή.

 

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  3  ΙΟΥΝΙΟΥ   2009
Ισχυρό μήνυμα αλλαγής από τους Μεσσήνιους.
Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη  Κουσελά στην Αθήνα εφ όλης της όλης.

 

Εφημερίδα ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΛΟΓΟΣ  4  ΙΟΥΝΙΟΥ   2009
Ηχηρό  
μήνυμα αλλαγής από τους Μεσσήνιους ετεροδημότες της Αθήνας
Δημήτρη  Κουσελάς:Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και τα ψέματα τελείωσαν.
Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε  και αποφασίζουμε για την Ελλάδα και την Εύρωπη.

 

Ισχυρό μήνυμα αλλαγής από τους Μεσσήνιους ετεροδημότες.

 

Σε μια συγκέντρωση Μεσσήνιων ετεροδημοτών στην Αθήνα, που ξεπέρασε την αντίστοιχη των Εθνικών εκλογών, στην ίδια αίθουσα του ξενοδoχείου Athens Imperial, μίλησε τη Δευτέρα στις 8 μμ. ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς. Στη συγκέντρωση, που πλημμύρισε από ετεροδημότες από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας, τον τόνο έδωσε η νεολαία. Με δυναμική συμμετοχή και με συνθήματα, έδωσε το μήνυμα της δικής της παρουσίας στις εκλογές της 7ης Ιουνίου.

 

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Οι βουλευτές κ. κ. Λούκα Κατσέλη,  Πέτρος Ευθυμίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.  Τα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κ. κ. Νίκος Μαδεμλής,  Φρόσω Σταυράκη,  Τούλα Ψαράκη. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος. Ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας της ΝΑΜ κ. Χρήστος Μαλαπάνης με τους Νομαρχιακούς Συμβούλους κ. κ. Παναγιώτη Αλευρά και  Βάσω Αντωνοπούλου-Τζανετέα, ο Αντινομάρχης Αθηνών κ. Βασίλης Χρονόπουλος,  ο Δήμαρχος Πύλου κ. Γιώργος Χρονόπουλος με τους Αντιδημάρχους κ. κ. Παναγιώτη Μπαλαφούτη και  Ηλία Λίγγρη, ο Δήμαρχος Πεταλιδίου κ. Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος, ο Δήμαρχος Νέστορος κ. Τάσος Τσορώνης, ο πρώην Δήμαρχος Περιστερίου κ. Θεόδωρος Δημητρακόπουλος. Ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος, ο κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Κώστας Καράμπελας Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας, ο κ. Παναγιώτης Λούτος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας, ο κ. Κώστας Λύτρας, Πρόεδρος Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, ο κ. Τάσος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου, ο κ. Βαγγέλης Ζάνης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Πληροφορικής Δημοσίου,  ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος Πρόεδρος Εργαζομένων ΟΑΕΕ,  ο κ. Δημήτρης Τσουκαλάς Πρώην Πρόεδρος ΟΤΟΕ,  ο κ. Ανδρέας Συρίγος, πρώην Αρχηγός Λιμενικού Σώματος, καθώς και πολλοί πρόεδροι συλλόγων ετεροδημοτών. Μηνύματα έστειλαν πολλοί βουλευτές, που λόγω ταυτόχρονων συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να παρεβρεθούν.

 

Ο κ. Κουσελάς, φανερά συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για τη μαζική και δυναμική τους συμμετοχή, τόνισε πως είμαστε πια στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές-δημοψήφισμα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:  

 

 «Μάταια ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να ανακόψει τη λαϊκή οργή και την αγανάκτηση που έχουν δημιουργήσει οι αδιέξοδες και ανάλγητες πολιτικές του. Επιστράτευσε τα παπαγαλάκια της πόλωσης για να συσπειρώσει τους οπαδούς του.  Κατέφυγε στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος για ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής.  Εκλεισε τη Βουλή για να καλύψει τις ευθύνες των Υπουργών  του. Δεν θα μπορέσει όμως να αποφύγει την  ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού στις 7 Ιουνίου ! Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω ! Τα ψέματα τέλειωσαν. Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη – Αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Αποφασίζουμε για την κρίση. Την κρίση στην οποία  βύθισε τη χώρα η ΝΔ με την πολιτική της. Γιατί μπήκαμε στην εντατική πολύ πριν έλθει η κρίση. Η οικονομία μας βρίσκεται σε κατάρρευση. Και αυτό δεν το λένε  «πράσινα παπαγαλάκια»…….Το λένε, με  στοιχεία, όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί, το Δ.Ν.Τ., η Ε.Ε., η Τράπεζα της Ελλάδος. Η μόνη που δεν το παραδέχεται είναι η Κυβέρνηση.

Σε 28.000 ευρώ αντιστοιχεί το δημόσιο χρέος σε κάθε πολίτη, σε κάθε παιδί που γεννιέται. Η ανεργία καλπάζει με διψήφια νούμερα και πλήττει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες. Τους νέους που βλέπουν τα όνειρά τους να τσαλακώνονται από την αναξιοκρατία, τα «κονέ» των ημετέρων  και τον εργασιακό μεσαίωνα.160.000 απολύσεις είχαμε το οκτάμηνο που πέρασε. Το  1 / 4 του πληθυσμού διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας. Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τριπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια η φορολογική επιβάρυνση στους χαμηλόμισθους.

Τώρα στα παρασκήνια ετοιμάζουν και νέα φοροεπιδρομή μετά τις 7 Ιουνίου. Παρ΄ όλα αυτά,  ο κ. Καραμανλής στο debate ισχυρίσθηκε «Είναι προφανές ότι το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά». Εάν πράγματι πιστεύει κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Εάν όχι, ψεύδεται και επιχειρεί να εξαπατήσει τον Ελληνικό Λαό.  Όμως δεν βουλιάζουν από τα χρέη μόνο το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία… Βουλιάζει η ίδια η κοινωνία. Τα χρέη των νοικοκυριών τριπλασιάστηκαν, από 40 δις το 2004 έφθασαν τα 126 δις. Από έθνος αποταμιευτών γίναμε έθνος υπερχρεωμένων δανειοληπτών.  Η Κυβέρνηση ξόδεψε το μεγαλύτερο κεφάλαιο που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ, την ανάπτυξη της χώρας. Έριξε τους ρυθμούς ανάπτυξης από το 5% του ΑΕΠ στο -2%. Από 4η χώρα που είμαστε στην Ευρώπη των 27, πήγαμε στην 9η θέση, πριν ακόμα έλθει η διεθνής κρίση .Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη. Η Κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την πραγματική παραγωγή, έγινε η ίδια παραγωγός σκανδάλων. Είναι το μόνο που κατάφερε με μεγάλη επιτυχία ! »

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα και στις ευθύνες της Κυβέρνησης, ο κ. Κουσελάς τόνισε «Στόχος μας δεν είναι η σκανδαλολογία για να πλήξουμε τη ΝΔ. Η ΝΔ έχει χάσει πλέον το ηθικό πλεονέκτημα. Στόχος μας είναι να χτυπηθεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η ανομία, η ατιμωρησία. Να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, στο κράτος, στην δημόσια διοίκηση.  Να ανοίξουμε το δρόμο στους ξένους επενδυτές να εμπιστευθούν τη χώρα μας και να επενδύσουν. Να σταματήσει ο πολίτης να πληρώνει το κόστος ενός διεφθαρμένου Κράτους. Γι΄ αυτό ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, πήρε τόσες πρωτοβουλίες, κατέθεσε τόσες προτάσεις. Γι΄ αυτό τονίζει «Δεν χρωστώ σε κανένα, παρά μόνο στον Ελληνικό Λαό». Δεν είμαστε ίδιοι. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος ελπίδας και προοπτικής για ένα καλύτερο αύριο. »

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος ειδικά στη Μεσσηνία, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι «η κατάσταση στο Νομό μας δεν είναι καλύτερη. Η Περιφέρεια εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολες ημέρες.  Το καλλιεργητικό κόστος είναι στα ύψη. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές. Φτάσαμε στο σημείο για να πιείς ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας  να θέλεις 2 κιλά λάδι. Εκεί έφθασε ο κ. Καραμανλής το… «χρυσάφι της Μεσσηνίας». Ποτέ στην 20ετία  ο αγροτικός κόσμος δεν έφθασε σ’ αυτή την κατάσταση. Η Κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη, όχι μόνο να διαχειριστεί τη Νέα Κ.Α.Π. ως εργαλείο ανάπτυξης, όπως έκαναν άλλες χώρες, αλλά και να διαχειριστεί την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων που θα στήριζε την Περιφέρεια, μειώθηκε στο ύψος του 1996 ! Το ΕΣΠΑ πάγωσε δύο ολόκληρα χρόνια.  Δεν παραδόθηκε ούτε ένα μέτρο Εθνικού δρόμου. Ακύρωσαν και απαξίωσαν το σιδηρόδρομο, που έπρεπε να έχει  ολοκληρωθεί  από το 2006.  Υποβάθμισαν το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που έπρεπε να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει ως διεθνές. Απαξίωσαν το ΕΣΥ με τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πάνω από 300 άτομα λείπουν από τα δύο νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Συρρίκνωσαν το ΤΕΙ, που από 7.000 σπουδαστές θα μείνει  με 2.000. Για την Υγεία και την Παιδεία δεν τους  περίσσευαν πόροι. Ούτε για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν τους περίσσευαν ούτε για το περιβάλλον, ούτε για τους πυρόπληκτους, που τους εγκατέλειψαν στην τύχη τους. Δεν τους περίσσευαν ούτε για την ασφάλεια του πολίτη, ούτε για την προστασία της απασχόλησης. Είχαν όμως να δώσουν 28 δις στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είχαν να δώσουν στους χιλιάδες συμβούλους και στις επιτροπές με τις οποίες γέμισαν το Δημόσιο. Είχαν να δώσουν στους μετόχους των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Τώρα πορεύονται δήθεν «αθώοι του αίματος», καταχρεωμένοι και στα τυφλά μέσα στην κρίση. »

Αναφερόμενος στην αναγκαία αλλαγή πορείας και στο σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», ο Μεσσήνιος Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στη συντηρητική πορεία και στα προβλήματα της σημερινής Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  « Δεν μας καλύπτει η Ευρώπη της Ενιαίας Αγοράς και του ενιαίου νομίσματος, όπου το πάνω χέρι έχουν τα διευθυντήρια και τα λόμπι των οικονομικά ισχυρών. Δεν μας καλύπτει η ονομαστική σύγκλιση. Θέλουμε πραγματική σύγκλιση μισθών, συντάξεων και βιοτικών επιπέδων. Θέλουμε ένα άλλο σύμφωνο σταθερότητας. Ένα σύμφωνο κοινωνικής προόδου με προδιαγραφές για την απασχόληση, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή. Θέλουμε μια σύγχρονη, βιώσιμη, αποτελεσματική ΚΑΠ που θα στηρίζει το εισόδημα του αγρότη και μετά το 2013. Διεκδικούμε ένα προοδευτικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Ζητάμε την έκδοση ευρω-ομολόγου για ενιαία αντιμετώπισή της. Οι συντηρητικές δυνάμεις είναι αυτές που ευθύνονται για τη δημιουργία της κρίσης. Θεοποίησαν τις αγορές και τις άφησαν ανεξέλεγκτες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Τώρα επιχειρούν, τις συνέπειες της κρίσης να τις ρίξουν στις πλάτες των ασθενέστερων. Θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν αυτή την πορεία ή θα δημιουργήσουμε μια νέα σοσιαλιστική πλειοψηφία; Θα περιοριστούμε στο να δίνουμε μάχες χαρακωμάτων ή θα δώσουμε μάχες οραμάτων για την Ευρώπη και την Ελλάδα που θέλουμε; »

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Μεσσήνιος Βουλευτής αναφέρθηκε διεξοδικά στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την δρομολόγηση μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής δυναμικής, τονίζοντας ότι «Αξίζουμε –και μπορούμε- πολύ περισσότερα από μια διεθνώς απομονωμένη,  και παραγκωνισμένη Ελλάδα, από μια Μεσσηνία, που ακόμα μετράει άλυτα προβλήματα και ακάλυπτες επιταγές. Η κοινωνία μας χρειάζεται όραμα και προοπτική. Η οικονομία μας χρειάζεται βιώσιμη οικονομική ανασυγκρότηση. Η πολιτική χρειάζεται ν’ αποκτήσει ξανά τη χαμένη της αξιοπιστία. 

Εμείς είμαστε έτοιμοι. Γνωρίζουμε την κατάσταση. Δεν υποτιμούμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Άλλωστε, παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και το 1993, μετά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τα καταφέραμε. Έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν, από την προσφορά και τα λάθη μας. Ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι εγγύηση ότι δεν θα επαναληφθούν.»

 

Στο κλείσιμο της ομιλίας του και σε συνεχή διάλογο με τα ζωηρά συνθήματα της νεολαίας, που έδωσαν το δικό της τόνο και δυναμισμό στη συγκέντρωση, ο κ. Κουσελάς τόνισε ότι « στις 7 Ιουνίου δεν περισσεύει κανείς. Ψηφίζουμε όλοι. Καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη. Με τη συμμετοχή, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας. Ψήφο την ψήφο, στέλνουμε  όλοι μαζί το μήνυμα. Η βαρβαρότητα της κρίσης, της κοινωνικής αδικίας και της ανασφάλειας  δεν είναι μονόδρομος.

 

Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Μεσσηνία. Σας καλώ να τον πορευτούμε μαζί. Να στείλουμε το μήνυμα της νίκης, της προοπτικής σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε γωνιά της Μεσσηνίας μας. Γι’ αυτό, στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ανοίγουμε το δρόμο στην Ελλάδα και στις δυνάμεις της νέας Αλλαγής. Δίνουμε την πρώτη μεγάλη νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Φέρνουμε πιο κοντά τη μεγάλη μας νίκη, στις εθνικές εκλογές, με αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί δίνουμε το μαχητικά το παρόν. Για τη Μεσσηνία, την Ελλάδα και την Ευρώπη που θέλουμε. Καλή μας επιτυχία, σύντροφοι και φίλοι, καλή μας νίκη!».