Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/5/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 20 ΜΑΙΟΥ  2009

Μειωμένες και με σοβαρή καθυστέρηση

οι πιστώσεις αντιπυρικής προστασίας.

 

 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  20 ΜΑΙΟΥ  2009

Δημήτρης Κουσελάς.

Χωρίς απάντηση ερωτήματα για την πυροπροστασία.

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 20 ΜΑΙΟΥ  2009

Δήλωση-Σχόλιο του Μεσσήνιου Βουλευτή Δημ. Κουσελά.

Μειωμένες και με σοβαρή καθυστέρηση

οι πιστώσεις αντιπυρικής προστασίας.

 

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε Ερώτησή του στη Βουλή για τις πιστώσεις και τα μέτρα πυροπροστασίας στη Μεσσηνία, ο  βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

« Τα πως και τα γιατί των ελλείψεων και των καθυστερήσεων διάθεσης πιστώσεων και κάλυψης των αναγκών της Μεσσηνίας σε έργα, μέσα και δυναμικό για την αποτελεσματική πυροπροστασία της μένουν, ως συνήθως, χωρίς ουσιαστική απάντηση από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

 

Όσο για τις εγκριθείσες πιστώσεις- προς δόξα της εξοικονόμησης δημόσιων δαπανών, που βέβαια δεν είχε την ίδια... «επιτυχία» σε άλλους τομείς-, αυτές είναι πολύ χαμηλότερες των ποσών που ζητήθηκαν με βάση τις ανάγκες του Νομού. Λ.χ. από τα Δασαρχεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ζητήθηκαν για τη συντήρηση του οδικού δασικού δικτύου και για έργα αντιπυρικής προστασίας των δασών  (υδατοδεξαμενές κλπ)  350.000 ευρώ και το 2009 τους εστάλησαν μόνο 116.000 ευρώ. Αλλά και για αναδασώσεις ζητήθηκαν από το Δασαρχείο Καλαμάτας 1.000.000 ευρώ και του εστάλησαν μόνο 300.000 ευρώ.

 

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού, από τους οποίους ζητείται η συνδρομή σε έργα πρόληψης πυρκαγιών και είναι αρμόδιοι για τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών πρόληψης, το 2008 τους κατανεμήθηκαν, με άγνωστα κριτήρια, 1.230.000 ευρώ για πυροπροστασία. Οι αντίστοιχες πιστώσεις για το 2009 δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί, ούτε κατανεμηθεί στους ΟΤΑ, ενω ήδη ξεκίνησε, από την 1η Μαίου, η νέα αντιπυρική περίοδος.

 

Παρά τις ως συνήθως καθησυχαστικές απαντήσεις των αρμοδίων για τους υπάρχοντες και τους νέους σχεδιασμούς επιχειρησιακής ετοιμότητας, έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε για την έγκαιρη, επαρκή και αποτελεσματική αντιπυρική θωράκιση του Νομού μας, που ήδη δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές του παρελθόντος. Δεν έχει, λοιπόν, περιθώρια επανάληψης των ίδιων λαθών, ελλείψεων και παραλείψεων από τους αρμοδίους . »