Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/8/2003

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 24 Αυγούστου 2003

 

Ας μην ξεχνάμε το ΤΕΙ…

 

Από το Σεπτέμβρη, με την εγκατάσταση των πρώτων φοιτητών στην Καλαμάτα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υλοποιείται το δίκαιο αίτημα του Μεσσηνιακού Λαού για ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα. Ένα αίτημα που διεκδικήθηκε από το Μεσσηνιακό αλλά και τον Πελοποννησιακό Λαό ποικιλοτρόπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε και υλοποίησε δείχνοντας έμπρακτα την πολιτική της βούληση για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Πάνω του έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για πνευματική ανάταση, για οικονομική ανάπτυξη, για ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής μας, για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Ένα πανεπιστήμιο που στα πρώτα του βήματα θέλει καθολική στήριξη ώστε να αναπτυχθεί δυναμικά και γρήγορα. Ας υποδεχτούμε και ας διευκολύνουμε την ομαλή εγκατάσταση των πρώτων φοιτητών μας.

Όμως, τη στιγμή που τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν πρέπει να ξεχνάμε ή και να υποτιμάμε το άλλο μας εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι το ΤΕΙ Καλαμάτας. Είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Μέσα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Καλαμάτας περνά το μέλλον αυτού του τόπου. Είναι ιστορικό λάθος να ρίχνουμε το βάρος στη μια πλευρά του νομίσματος και να αδιαφορούμε ή να μη στηρίζουμε στο βαθμό και με την ένταση που πρέπει την άλλη πλευρά. Το ΤΕΙ Καλαμάτας στην ιστορική του διαδρομή πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ανάπτυξη αυτού του τόπου και όχι μόνο.

Το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχουν ανάγκη από τη διαχρονική αγάπη και στήριξη όλων των Μεσσήνιων είτε αυτοί κατοικούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Μεσσηνίας είτε τα γυρίσματα της ζωής τους οδήγησαν να κατοικούν εκτός Μεσσηνίας.

Το Σεπτέμβρη πάνω από 1800 σπουδαστές θα εγκατασταθούν στην Καλαμάτα για να φοιτήσουν στο ΤΕΙ. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των σπουδαστών στο ΤΕΙ θα ξεπεράσει του 7.500. Ένας αριθμός που από μόνος του δείχνει το πόσο αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια το ΤΕΙ με τη σοβαρή και σταθερή δουλειά που γίνεται εκεί αλλά και με την πολιτική βούληση και στήριξη της σημερινής κυβέρνησης. Η Μεσσηνία οφείλει πολλά σ’ αυτό το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Με υψηλού επίπεδου εκπαίδευση, με σπουδάζουσα νεολαία γεμάτη όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες και αστείρευτες δημιουργικές δυνάμεις, με ένα εκπαιδευτικό προσωπικό να δίνει καθημερινές μάχες για τη μόρφωση της νεολαίας χωρίς να φείδεται χρόνου και μόχθου, το ΤΕΙ Καλαμάτας ανταποκρίνεται στο ακέραιο στον ιστορικό του ρόλο. Οι τοπικές αρχές, οι τοπικοί φορείς, οι πολιτικές δυνάμεις γενικότερα και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά δεν πρέπει να ξεχνούμε την προσφορά του ΤΕΙ αλλά όλοι μαζί να είμαστε αρωγοί στο μεγάλο του έργο.

Σήμερα, το ΤΕΙ Καλαμάτας δίνει μια νέα μάχη για την αναβάθμισή του διεκδικώντας: Επιστημονική έρευνα, Αυτόνομα μεταπτυχιακά, Σπουδαστική λέσχη, Σπουδαστική εστία, Πρόσληψη αναγκαίου διδακτικού προσωπικού, Διοικητική υποστήριξη, Νέο κανονισμό, Αναγκαίες υποδομές.
Παράλληλα, η σπουδάζουσα νεολαία, το πιο δυναμικό κομμάτι της Μεσσηνιακής Κοινωνίας δίνει τη δική της μάχη διεκδικώντας:

 Καλύτερες συνθήκες διαμονής,
 Αναβάθμιση των σπουδών της,
 Επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της,
 Κατοχύρωση των επαγγελματικών της δικαιωμάτων,
 Απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών της ή των μεταπτυχιακών της.

Σπουδαστές, διδακτικό προσωπικό και διοίκηση του ΤΕΙ ζητούν και απαιτούν την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων τους. Σ΄ αυτή τη διεκδίκησή τους δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους. Τα αιτήματά τους είναι και αιτήματα ολόκληρης της Μεσσηνιακής Κοινωνίας. Σ’ αυτό τον αγώνα πρώτιστα πρέπει να στρατευθούμε εμείς οι πολιτικοί, μακριά από διαχωριστικές γραμμές, τεχνικές πολώσεις, σκοπιμότητες και λαϊκισμούς. Σ’ αυτό τον αγώνα πρέπει να στρατευθεί η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σ’ αυτό τον αγώνα πρέπει να στρατευθούν όλοι οι πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πάρα πολλά και αρκετά ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αρωγός στο κορυφαίο ζήτημα της σπουδάζουσας νεολαίας μας. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα γιατί στο καλό υπάρχει το καλύτερο, γιατί η επένδυση στις σπουδές της νεολαίας μας είναι το ελπιδοφόρο μέλλον αυτού του τόπου.

Χρέος όλων μας να μην ξεχνάμε την προσφορά του ΤΕΙ, να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τα δύο πνευματικά μας ιδρύματα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Καλαμάτας.