Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/7/2003

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 24 Ιουλίου 2003

 

Τηλεφωνική επαφή και επιστολή με το ομόφωνο αίτημα της Μεσσηνίας

Κουσελάς με Ευθυμίου για ΤΕΙ στην Κυπαρισσία

   Με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, επικοινώνησε, χθες, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουσελάς, στον οποίο ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να ιδρυθεί στην Κυπαρισσία παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας. 
Όπως δήλωσε στη "Σημαία" ο κ. Κουσελάς, ο οπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το ομόφωνο αυτό αίτημα της Μεσσηνίας, πάρα πολύ σοβαρά. Εκτός από την τηλεφωνική επαφή που είχε για το θέμα, ο κ. Κουσελάς απέστειλε στον υπουργό και σχετική επιστολή, στην οποία υπογραμμίζονται τα εξής:
    " Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, με την επιστολή μου αυτή, αλλά και την επικοινωνία μας θέλω να ενώσω τη φωνή μου με την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυπαρισσίας για τη δημιουργία παραρτήματος Τ.Ε.Ι. στην Κυπαρισσία.
    Το παράρτημα αυτό, που προτείνεται να λειτουργήσει κατά προτίμηση με Νοσηλευτική Σχολή, θα καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
    Η Κυπαρισσία έχει όλες τις δυνατότητες να «σηκώσει το βάρος» της λειτουργίας ενός τέτοιου παραρτήματος.
    1. Κατ’ αρχήν είναι προσπελάσιμη οδικώς και έχει καλή επικοινωνία με Πύργο - Πάτρα - Τρίπολη - Καλαμάτα. Διαθέτει επίσης σιδηροδρομική σύνδεση με όλες τις παραπάνω περιοχές.
    2. Διαθέτει κατάλληλες κτιριακές υποδομές – που σήμερα αναβαθμίζονται – οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία του εν λόγω παραρτήματος. Οι υποδομές αυτές ανήκουν στο Τ.Ε.Ε. η Διεύθυνση του οποίου καθώς και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν πάρει σχετική απόφαση. 
    Σήμερα το Τ.Ε.Ε. διαθέτει τμήματα Νοσηλευτικής με εργαστήρια Ανατομίας, Η/Υ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης κλπ.
    3. Η ύπαρξη και λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με τρία (3) Κέντρα Υγείας, δώδεκα (12) Περιφερειακά Ιατρεία και πενήντα τέσσερα (54) εργαστήρια για την κλινική και πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών.
    Το Νοσοκομείο διαθέτει στο επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης τις ειδικότητες : Παθολογίας, Καρδιολογίας, Γενικής Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Μαιευτικής και Γυναικολογίας. 
    Οι ειδικότητες αυτές υποστηρίζονται από τις συνοδές ειδικότητες της Ορθοπεδικής, Ουρολογίας, Νεφρολογίας, Οφθαλμολογίας και Ωτορινολαρυγγολογίας. Παράλληλα λειτουργεί Εργαστηριακός Τομέας που περιλαμβάνει Μικροβιολογικό-Βιοχημικό Εργαστήριο, Αιματολογικό-Αιμοδοσία (στελεχωμένο με νοσηλευτές εξειδικευμένους στην Αιμοδοσία) και Ακτινολογικό Εργαστήριο. Πρέπει επίσης προσθέσουμε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου – μία από τις πλέον σύγχρονες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού στη χώρα μας – που έχει πιστοποιηθεί για την ανάπτυξη συστήματος διασφάλισης της ποιότητας κατά ISO 9001. 
    Τα παραπάνω Νοσηλευτικά Τμήματα και οι περιπτώσεις που νοσηλεύονται σε αυτά δίνουν τη δυνατότητα πλήρους και επαρκούς κλινικής άσκησης των προπτυχιακών σπουδαστών.
    4. Έχει ληφθεί ήδη απόφαση από τον Δήμο Κυπαρισσίας σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Τριφυλίας για επιδότηση του ενοικίου των σπουδαστών για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΤΕΙ, καθώς και για δωρεάν φιλοξενία του διδακτικού προσωπικού για ένα μεγάλο διάστημα. Σημειώνω, ότι στην Κυπαρισσία υπάρχει καλό επίπεδο ξενοδοχειακής υποδομής και υπηρεσιών του τριτογενούς τομέα.
    5. Στην πρόταση για τη δημιουργία παραρτήματος ΤΕΙ στην Κυπαρισσία είναι σύμφωνη η Διοίκηση των ΤΕΙ Καλαμάτας.
    6. Τέλος, θέλω να προσθέσω την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και τη μεγάλη αποδοχή που θα έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.
    Η στήριξη και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία και αποτελεσματική λειτουργία του παραρτήματος.
    Κύριε Υπουργέ, από τα προαναφερθέντα γίνεται κατανοητό, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις – με ελάχιστο κόστος – να προχωρήσει η δημιουργία του εν λόγω παραρτήματος. 
    Είμαι βέβαιος με την ευαισθησία που σας διακρίνει, ότι θα αντιμετωπίσετε άμεσα και θετικά μια πρόταση, που θα έχει σημαντικό κοινωνικό όφελος και θα συνεισφέρει πολλά στην ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής."