Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/5/2003

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  28 Μαΐου 2003

Με πρωτοσέλιδο τίτλο:

Ο Κουσελάς στην τοποθέτησή του στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

 "Βρισκόμαστε στην πιο δημιουργική περίοδο της πολιτικής μας ιστορίας" 

Η εφημερίδα γράφει:  

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουσελάς ανέφερε:
1. Τα σημαντικά επιτεύγματα της πολιτικής μας στους παραπάνω τομείς δεν αναδεικνύονται και δεν αναλύονται. Συγκυριακά φαινόμενα της καθημερινότητας γίνονται κυρίαρχα και επικρατούν.
2. Πολλά μέλη και στελέχη μας, κεντρικά και περιφερειακά αδυνατούν ή αρνούνται να υπερασπιστούν την πολιτική μας είτε στα παράθυρα είτε στις γειτονιές.
3. Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα αλληλεγγύης όταν ακόμη και αδικαιολόγητα βάλλονται στελέχη ή πολιτικές και αφήνεται κάθε φορά ο Πρόεδρος να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Δημιουργείται, έτσι, η εικόνα ότι οι πάντες αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις κάτω από το πρίσμα της προσωπικής τους στρατηγικής.
4. Σοβαρά και μεγάλα ζητήματα που η κυβέρνηση και το συνδικαλιστικό κίνημα έφεραν σε πέρας, υπονομεύονται και αμφισβητούνται με πρώτο απ’ όλα το μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού. Ταυτόχρονα, γίνονται τοποθετήσεις για τις οικονομικές εξελίξεις, τους μισθούς και την απασχόληση που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις θέσεις του ΣΕΒ.
Ενός ΣΕΒ που αντί να αναλάβει τις ευθύνες του για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να διεκδικεί ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια κερδών, να ρίχνει τις ευθύνες στην κυβέρνηση και τους εργαζόμενους και να αβαντάρει πολιτικά τη Ν.Δ.

· Μια Ν.Δ. που υποβαθμίζει και μηδενίζει τα πάντα.

· Που ενσωματώνει τις πιο νεοφιλελεύθερες συνταγές μιας αχαλίνωτης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς.

· Που ο ρεβανσισμός και ο αυταρχισμός μολονότι επιμελώς αποκρύβονται, αποτελούν πυλώνες της πολιτικής της και απόκρυφες επιθυμίες των στελεχών της.

· Που η σκανδανολογία χρησιμοποιείται για να καλύψει την προγραμματική της ένδεια.
Μπροστά σ’ αυτή τη κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του από την ηγεσία μέχρι τη βάση πρέπει να αντιδράσει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης επιθετικής στρατηγικής.  Μιας στρατηγικής στην οποία πρέπει να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ .

                                                    Ποια είναι τα στοιχεία αυτής της Στρατηγικής;

1. Ενημέρωση και ανάδειξη των έργων και της δουλειάς μας με συμμετοχή όλων των κυβερνητικών στελεχών με προσωπικές χρεώσεις και περιοδείες σε όλους τους νομούς της χώρας.

2. Είναι ανάγκη να αναδείξουμε το ΟΡΑΜΑ και τους προγραμματικούς μας στόχους για την επόμενη 5ετία. Το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτογραφηθεί στην ιστορία του τόπου ως ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΡΗΞΕΩΝ.
Ωρίμασαν οι συνθήκες για να γίνουν ΑΛΛΑΓΕΣ στο πολιτικό σύστημα, στις σχέσεις της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Είναι ανάγκη η πραγματική σύγκλιση μέσα από την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος και τη περιφερειακή ανάπτυξη, να αποτελέσει βασικό προγραμματικό μας στόχο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω για το τέλος Σεπτέμβρη τη σύγκλιση ενός διευρυμένου εθνικού συμβουλίου. Ενός εθνικού συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των ιστορικών στελεχών που λειτούργησαν ως γραμματείς Ν.Ε. και ως μέλη της Κ.Ε. από το 1974 μέχρι σήμερα.

3. Πρέπει να υπάρξει ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού στη κυβέρνηση και στην κρατική μηχανή.
Όσοι «κουράστηκαν», «στέγνωσαν» ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα είναι καιρός να ξεκουραστούν και να προσφέρουν από άλλες θέσεις, με την εμπειρία που διαθέτουν.

4. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο έχουν εντοπιστεί. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στον αγροτικό τομέα, στην κοινωνική πολιτική, στην αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης.
Υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα, και να δείξουν στον Έλληνα πολίτη ακόμη περισσότερο το κοινωνικό πρόσωπο του κινήματός μας. Η σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του αγρότη, τα προβλήματα με τους χαρακτηρισμούς περιοχών ως δασικών, το ύψος των αδειών δόμησης και άλλα πολλά, μπορούν και πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν.
Όμως, υπάρχουν και προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν ΤΩΡΑ.
Εκεί πρέπει να δώσουμε το στίγμα μας, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα προβλήματα θα τα λύσουμε μαζί με τους πολίτες. Με επίγνωση των δυσκολιών και κοινή προσπάθεια από όλους.

5. Τέλος, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να δουλέψει μέσα από τα κινήματα. Τα κινήματα της νεολαίας, τα αυτοδιοικητικά κινήματα, το συνδικαλιστικό κίνημα, τα κινήματα της ειρήνης, τα κοινωνικά κινήματα που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και χαρακτήρα.

Έτσι, πρέπει να προχωρήσουμε με ενότητα, αποφασιστικότητα, με αναγνώριση των αδυναμιών μας, με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Μπορούμε και πάλι να πορευτούμε μαζί με τον λαό και να κάνουμε πράξη το όραμα για τη νίκη.