Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/5/2003

Εφημερίδα ΦΩΝΗ 14 Μαΐου 2003

                                       ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ
                                           Παρεμβάσεις Kουσελά για επίσπευση των διαδικασιών 

    Σειρά επαφών είχε το τελευταίο διήμερο ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Κουσελάς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής της στρεμματικής ενίσχυσης στους σταφιδοπαραγωγούς (στρεμματιάτικα) καθώς και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ για τις πρόσφατες καταστροφές από τη θεομηνία στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, στα κηπευτικά και στα ελαιόδενδρα. 

                                                                                     ΣΤΑΦΙΔΑ

 -  Επιδοτήσεις για την σταφίδα . 
    Πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα αυτό, απευθύνθηκε στις διευθύνσεις Γεωργίας της Μεσσηνίας και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας κ. Λουράντο θέτοντας το θέμα της σημαντικής καθυστέρησης. Οι
απαντήσεις που έλαβε ήταν:
 -  Υπήρχε εντολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καταβολή της επιδότησης στη σταφίδα σε συνδυασμό με το νέο Αμπελουργικό Μητρώο
. Ήδη έχουν καταχωρηθεί 3062 παραγωγοί και έχουν πληρωθεί πάνω από 800.Με βάση τον Κανονισμό 1621/99 μέχρι τέλους Μαΐου πρέπει να έχει καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση.
 -  Μέχρι τις 18 Μαΐου 2003 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση των πινάκων των δικαιούχων στους δήμους και στις κοινότητες του Νομού. Αναμένονται 1000 μέλη (τα υπόλοιπα) από την ΕΑΣ Μεσσηνίας και οι καταστάσεις από την αγροτική πρόοδο Θουρίας.
 -  Μετά την ανάρτηση των καταστάσεων
θα μεσολαβήσει ένα 10ήμερο μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις.
 -  Μετά τη λήξη των ενστάσεων θα αρχίσουν οι πληρωμές.

AΠOZHMIΩΣEIΣ

Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τις πρόσφατες ανεμοθύελλες στο Νομό Μεσσηνίας. Το παραπάνω ζήτημα έθεσε ο κ. Κουσελάς στον Διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Μιλτιάδη Τσόγκα. Ο Διοικητής του ΕΛΓΑ έδωσε τις εξής απαντήσεις:
    1. Σε ότι αφορά τις ζημιές στις υποδομές, εγκαταστάσεις κ.λπ. που είναι στην ευθύνη των ΠΣΕΑ υποβάλλεται σήμερα 13/5 από τον ΕΛΓΑ πρόγραμμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 -  Την Τετάρτη 14/5/03 εκδίδεται ανακοίνωση για όσους δεν έχουν υποβάλλει επίσημα αίτηση σε έντυπο του ΕΛΓΑ
 -  Θα έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλλουν μέχρι τέλος του Μάη.
 -  Αμέσως μετά αρχίζει η διαδικασία των εκτιμήσεων.
 -  Μέχρι την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.
 -  Δύο μήνες μετά την έγκριση θα γίνουν οι πληρωμές.
Στην πρόταση του κ. Κουσελά να δοθούν άμεσα από τη Κυβέρνηση προκαταβολές ο κ. Τσόγκας απάντησε:
    «Η Κοινότητα απαγορεύει ρητά τη χορήγηση προκαταβολών πριν την έγκριση. Μια φορά δόθηκαν κατά παρέκκλιση το έτος 2000 στις πυρκαγιές Κορινθίας και Αχαΐας και όταν το πληροφορήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέβαλε 18μηνη ποινή καθυστέρησης στην εξέταση του σχετικού φακέλου».
    2. Σχετικά με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ έχουν τελειώσει οι εκτιμήσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Την ερχόμενη εβδομάδα τελειώνουν και για τα καρπούζια. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχουν πληρωθεί όλες οι αποζημιώσεις που καλύπτονται από τον ΟΓΑ.
    Όπως σημειώνει ο κ. Κουσελάς σε ανακοίνωσή του, θα παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις αυτές, ώστε οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση.