Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/5/2003

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 6 Μαΐου 2003

Ομιλία του  Δημήτρη  Κουσελά  στην  Πανευρωπαϊκή  Συνδιάσκεψη  Εργαζομένων στον  Χρηματοπιστωτικό  Τομέα.

 

Ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Τομέα. Στο άνοιγμα εργασιών, το οποίο έγινε χθες, απηύθυνε ομιλία ο  πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης  Κουσελάς ο οποίος τόνισε στους παρευρισκόμενους:

    "Θέλω εκ μέρους της Διοίκησης της ΟΤΟΕ αλλά και των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Την Αθήνα που ζει σήμερα στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Προεδρίας αλλά και της εντατικής προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων στους οποίους είστε όλοι προσκεκλημένοι.
    Φίλες και φίλοι, ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές. Πριν από λίγες εβδομάδες, εδώ δίπλα μας στη Στοά του Αττάλου, υπεγράφη η διεύρυνση της Ε.Ε. με τη συμμετοχή δέκα νέων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
    Όμως, οι θετικές αυτές εξελίξεις πρέπει να συνοδευτούν με τη κάλυψη του μεγάλου κοινωνικού, πολιτικού και θεσμικού ελλείμματος της Ε.Ε. Ενός ελλείμματος που έγινε περισσότερο εμφανές κατά τον πρόσφατο πόλεμο στο ΙΡΑΚ παρά τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελληνική Προεδρία προκειμένου να υπάρξει ομόφωνη στάση όλων των ευρωπαϊκών χωρών. 
Πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση, προκειμένου να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές, που θα ενισχύουν το ρόλο της Ε.Ε. και θα εγγυώνται την κοινωνική συνοχή, την εμβάθυνση και την ασφάλεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
    Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι θεατής των εξελίξεων. Δεν αποδέχεται ότι η οικονομία της αγοράς πρέπει να γίνει και κοινωνία της αγοράς. Ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση πρέπει να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.
    Η υλοποίηση αυτής της θέσης απαιτεί τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής. Μιας στρατηγικής που πρέπει να δίνει απαντήσεις και στο επίπεδο του κλάδου (Τράπεζες – Ασφάλειες) αλλά και στα ζητήματα προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.
    Γιατί η πολιτική των Τραπεζών είναι ενιαία. Είναι κοινή στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα…
· Συμπίεση του εργατικού κόστους 
· Αμφισβήτηση της σταθερότητας της απασχόλησης
· Ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας
· Απορύθμιση εργασιακών σχέσεων
    Εμείς πρέπει να προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις:Η απάντηση στην όξυνση του ανταγωνισμού δεν είναι η συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος και των κοινωνικών κατακτήσεων".