Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/5/2003

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 6 Μαΐου 2003

ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

"Να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές που θα ενισχύσουν το ρόλο της Ε.Ε."

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Κουσελάς μιλώντας κατά την έναρξη των διήμερων εργασιών της Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Εργαζομένων στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, που ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα, ανέφερε τα εξής:

    " Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,


    Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,


    Θέλω εκ μέρους της Διοίκησης της ΟΤΟΕ αλλά και των ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στην Αθήνα.


Την Αθήνα που ζει σήμερα στους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Προεδρίας αλλά και της εντατικής προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων στους οποίους είστε όλοι προσκεκλημένοι.


    Ζούμε πραγματικά ιστορικές στιγμές. Πριν από λίγες εβδομάδες, εδώ δίπλα μας στη Στοά του Αττάλου, υπεγράφη η διεύρυνση της Ε.Ε. με τη συμμετοχή δέκα νέων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.


    Όμως, οι θετικές αυτές εξελίξεις πρέπει να συνοδευτούν με τη κάλυψη του μεγάλου κοινωνικού, πολιτικού και θεσμικού ελλείμματος της Ε.Ε. Ενός ελλείμματος που έγινε περισσότερο εμφανές κατά τον πρόσφατο πόλεμο στο ΙΡΑΚ παρά τις έντονες προσπάθειες που κατέβαλε η Ελληνική Προεδρία προκειμένου να υπάρξει ομόφωνη στάση όλων των ευρωπαϊκών χωρών. 


Πρέπει να υπάρξει πραγματική πολιτική βούληση, προκειμένου να προχωρήσουν ριζικές αλλαγές, που θα ενισχύουν το ρόλο της Ε.Ε. και θα εγγυώνται την κοινωνική συνοχή, την εμβάθυνση και την ασφάλεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 


    Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι θεατής των εξελίξεων. Δεν αποδέχεται ότι η οικονομία της αγοράς πρέπει να γίνει και κοινωνία της αγοράς. Ο στόχος της πραγματικής σύγκλισης ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση πρέπει να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.


    Η υλοποίηση αυτής της θέσης απαιτεί τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής. Μιας στρατηγικής που πρέπει να δίνει απαντήσεις και στο επίπεδο του κλάδου (Τράπεζες – Ασφάλειες) αλλά και στα ζητήματα προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.


    Γιατί η πολιτική των Τραπεζών είναι ενιαία. Είναι κοινή στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα…


· Συμπίεση του εργατικού κόστους 


· Αμφισβήτηση της σταθερότητας της απασχόλησης


· Ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας


· Απορύθμιση εργασιακών σχέσεων


    Εμείς πρέπει να προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις:Η απάντηση στην όξυνση του ανταγωνισμού δεν είναι η συρρίκνωση του εργατικού εισοδήματος και των κοινωνικών κατακτήσεων. 


Είναι:


 - Η μεγέθυνση της πίτας.


 - Η προσφορά νέων υπηρεσιών και προϊόντων.


 - Η καλύτερη οργάνωση.


 - Η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση.


Να διεκδικήσουμε:


 - Ανακατανομή του παραγόμενου εισοδήματος


 - Μείωση του χρόνου εργασίας


 - Την υπογραφή Σ.Σ.Ε. σε ευρωπαϊκό επίπεδο


 - Την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους και τη κοινωνία.


    Ταυτόχρονα να διακηρύξουμε ότι τα διεθνή προβλήματα δεν λύνονται με μονομερείς ενέργειες…Με βομβαρδισμούς και θανάτους αμάχων Με ισοπέδωση του ΟΗΕ.


    Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει την αιχμή των αντιπολεμικών κινημάτων.


    Τα κινήματα αυτά με την δυναμική και την πολυφωνία τους αποτελούν την ελπίδα και την προοπτική για μια κοινωνική και ειρηνική Ευρώπη. Για όλα τα παραπάνω ο ρόλος των Διεθνών Συνδικάτων είναι κρίσιμος.


    Η UNI ως μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οργανώσεις μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών και τον συντονισμό της δράσης μας.


    Η ΟΤΟΕ σε αυτή τη κατεύθυνση θα είναι δίπλα σας με όλες της τις δυνάμεις ώστε να υλοποιηθεί σωστά μια στρατηγική αποτελεσματική για τις δυνάμεις της εργασίας."