Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/3/2003

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  19 Μαρτίου 2003

                                                    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟ ΧΡ. ΒΕΡΕΛΗ

                   Η πυρασφάλεια στο κρατικό αεροδρόμιο Καλαμάτας

    Το θέμα της πυρασφάλειας των πολιτικών αεροσκαφών που προσγειώνονται στον κρατικό αερολιμένα της Καλαμάτας, θέτει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Κουσελάς, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή, η οποία έχει ως εξής:


"Κύριε Υπουργέ,


Με την επιστολή μου αυτή θέλω να σας παρακαλέσω να δείτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα σοβαρό πρόβλημα, που αφορά στην κάλυψη της πυρασφάλειας και των ατυχημάτων των πολιτικών αεροσκαφών που προσγειώνονται στον Κρατικό Αερολιμένα της Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό που είναι γνωστό από τον Μάρτιο του 2000, μετά από παρεμβάσεις της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Μεσσηνίας, η οποία ζει το πρόβλημα και αγωνιά για την αντιμετώπισή του. Πληροφορήθηκα, ότι με δική σας απόφαση συγκροτήθηκε μία Επιτροπή στις 31 Μαΐου 2001, προκειμένου να ασχοληθεί μεταξύ άλλων και με το συγκεκριμένο πρόβλημα στα πλαίσια της κατάρτισης σχεδίου συνεργασίας για θέματα Πυρασφάλειας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Μέχρι σήμερα όμως δεν υπήρξε καμία απόφαση για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος, το οποίο, φαίνεται ότι υφίσταται και σε άλλα 8 αεροδρόμια της χώρας.


Επειδή στην παραπάνω επιτροπή δεν συμμετέχει κανένας αρμόδιος από το Πυροσβεστικό Σώμα, νομίζω ότι είναι σκόπιμο και κατά τη γνώμη μου αναγκαίο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις των πυροσβεστών της Μεσσηνίας, οι οποίοι ζουν καθημερινά το πρόβλημα και αγωνιούν για την αντιμετώπισή του.


Συγκεκριμένα, όπως με ενημέρωσαν προτείνουν:


1. Αύξηση της Π.Υ. Αεροδρομίου ή της Π.Υ. Καλαμάτας (γιατί θα επανδρώνεται σε 24ωρη βάση με άτομα το πυροσβεστικό όχημα)


2. Εκπαίδευση των υπαλλήλων πάνω σε πολιτικά αεροσκάφη, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν. Οι υπάρχοντες πυροσβέστες είναι μόνο εκπαιδευμένοι για στρατιωτικά αεροσκάφη και ως γνωστόν το σχέδιο επέμβασης και διάσωσης είναι τελείως διαφορετικό στα πολιτικά αεροσκάφη.


3. Όχημα 15 τόνων από την ΥΠΑ με αφρό τουλάχιστον 1.600 κιλών AFFF (αφρό). Σημαντικό δε, είναι ότι το όχημα αυτό δεν εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας και ο ρόλος του θα είναι σύνθετος. Εφ’ ενός μεν θα βοηθά στην κατάσβεση πυρκαγιάς – διάσωσης ατόμων από το αεροπλάνο αφ’ ετέρου δε στην αντιμετώπιση α) των συμβάντων της πόλης της Μεσσήνης και β) των τροχαίων ατυχημάτων που δυστυχώς δημιουργούνται στον Εθνικό δρόμο Καλαμάτας – Πύλου.


Με τη βεβαιότητα, ότι θα αντιμετωπίσετε με ιδιαίτερη ευαισθησία το σοβαρό αυτό θέμα, σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων".