Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/3/2003

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  19 Μαρτίου 2003

                                                    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ Γ. ΔΡΥ

                   Να συντομεύσει η καταγραφή των ζημιών στους αγρούς    

    Τη συντόμευση και την ολοκλήρωση καταγραφής των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από την ανεμοθύελλα, και την όσο το δυνατόν γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων, ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Κουσελάς.
Η επιστολή έχει ως εξής:
"Εκτεταμένες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που έγιναν σε ολόκληρη τη Μεσσηνία από τον τυφώνα που έπληξε όλη τη χώρα αλλά με ιδιαίτερη ένταση τη Μεσσηνία.
Από τους σφοδρούς ανέμους επλήγησαν έντονα όλες οι γεωργικές καλλιέργειες και η φυτική παραγωγή:
1. Κατεστράφησαν αλλού ολοσχερώς και αλλού σε ποσοστό πάνω από 50% οι καλλιέργειες καρπουζιών και πατάτας. Η Μεσσηνία είναι ο δεύτερος νομός στη χώρα με παραγωγή καρπουζιού που ξεπερνά τους 32.000 τόνους και εξαγωγές σε 23 χώρες ενώ είναι ο 4ος στη παραγωγή πατάτας. Σημειωτέον ότι και στις δύο αυτές καλλιέργειες δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμα φυτά για να αντικατασταθούν, ούτε δυνατότητα κάλυψης.
2. Ολοσχερείς είναι οι καταστροφές στα θερμοκήπια και στις πάγιες εγκαταστάσεις. Τα θερμοκήπια με μεσαία και υψηλή κάλυψη έχουν καταστραφεί στο 100% και οι φυτείες σ’ αυτά είναι όλες κατεστραμμένες. Οι πάγιες εγκαταστάσεις αφορούν επίσης, αποθήκες, στάβλους και κάθε χρήσιμο γεωργικό κτίσμα.
3. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το σύνολο των κηπευτικών που όπως γνωρίζετε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε τέτοιους είδους θεομηνίες. Δυστυχώς, ο τυφώνας που έπληξε τη Μεσσηνία συμπλήρωσε τις καταστροφές που είχαν προηγηθεί από τη βροχή, το χαλάζι και τον παγετό.
4. Χιλιάδες δέντρα και κύρια ελαιόδενδρα ξεριζώθηκαν και καταστράφηκαν από τη πρωτοφανή ανεμοθύελλα.
Η ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης αποτελεί όχι μόνο χρέος απέναντι στους παραγωγούς που βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και απέναντι στους καταναλωτές και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο και πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται πλήρως η πολιτική ηγεσία.
Επιβάλλεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση:
· Να συντομευτούν και να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών από την πλευρά του ΕΛΓΑ
· Οι εκτιμήσεις να είναι αντικειμενικές και να μην υποβαθμίσουν το μέγεθος της καταστροφής το οποίο είναι ανυπολόγιστο και δεν φαίνεται στο σύνολό του εκ πρώτης όψεως.
· Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν το δυνατόν συντομότερο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης.
Η παραπάνω διαδικασία σε σχέση με το εκτιμητικό έργο, θα προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στο βαθμό που αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των συμβασιούχων Γεωπόνων και λυθεί η απεργία τους".