Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/3/2003

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ  9 Μαρτίου 2003

                   ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

     Να τις θυμηθούμε όλες, κυρίως την Ειρήνη…
Του Δημήτρη Κουσελά, 
Προέδρου της ΟΤΟΕ 
και μέλους της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ  

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας θα ήθελα να στείλω ένα θερμό χαιρετισμό προς τις γυναίκες του τόπου μας, τις γυναίκες της Ευρώπης, τις γυναίκες όλου του κόσμου.
    Η 8 του Μάρτη είναι μια μέρα που η σκέψη μας πηγαίνει σ’ όλες τις γυναίκες που αγωνίσθηκαν και αγωνίζονται για ισότητα στη ζωή, στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Και δεν είναι αυτό κάτι που το κάνουμε, ή που πρέπει να το κάνουμε επετειακά. Η υπόθεση της Ισότητας των ευκαιριών είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε μια επέτειο! Είναι υπόθεση της καθημερινότητάς μας, είναι υπόθεση και στοίχημα όλων μας! Πιστεύω ότι το γυναικείο κίνημα έκανε πολλά θετικά βήματα για την κατάκτηση του δικαιώματος της εργασίας, για την κατοχύρωσή του και για τη διαμόρφωση θετικών όρων για τις γυναίκες εργαζόμενες. Οι γυναίκες μπήκαν μαζικά στην παραγωγή, ξεπέρασαν τα στενά όρια του σπιτιού, κατέκτησαν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και περισσότερα δικαιώματα. Σήμερα όμως, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ευκαιρία να δεσμευτούμε για τη μετάβαση από την ισότητα δικαιωμάτων στην ισότητα των ευκαιριών. Να δεσμευτούμε:
· ·     για το σχεδιασμό και την προώθηση αποτελεσματικών πολιτικών, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη γυναικεία ανεργία και να ενισχύσουμε την απασχόληση.
·
·    
για την ενσωμάτωση της ισότητας σε κάθε πτυχή της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής.
Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει γενναία βήματα και ουσιαστικό έργο για τη θεσμική θωράκιση της ισότητας των δύο φύλων, με ολοκληρωμένες θεσμικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες. Στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο η μεταρρύθμιση για την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια της Τ.Α. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ανάγκη τις γυναίκες και οι γυναίκες την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ενθάρρυνση και η συμμετοχή των γυναικών συνέβαλε στη σημαντική παρουσία γυναικών στα όργανα της Τ.Α και είμαι βέβαιος πως θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας πολιτικής αυτών των οργάνων.
Μένουν όμως ακόμα πολλά να κάνουμε σε επίπεδο πρακτικής, στο δύσκολο στίβο της καθημερινότητας και της ποιότητας διαβίωσης του κάθε πολίτη.

Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να στοχεύουν στην προώθηση των Ίσων Ευκαιριών και για τα δύο φύλα σ’ όλους τους τομείς (εργασία, κοινωνία πολιτική), με κριτήριο την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρέπεια και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο αγώνας για κατοχύρωση της ισότητας ευκαιριών στην πράξη και, ακόμα παραπέρα, ο αγώνας για κατοχύρωση της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της εκδήλωσης των δεξιοτήτων, των ταλέντων, της δημιουργικότητας, μας αφορά όλους! Οι γυναίκες, το μεγάλο αυτό κομμάτι του λαού μας, αλλά και όλοι όσοι πιστεύουν στην ισότητα των ευκαιριών μπορούν να γίνουν ο μοχλός που θα δώσει στην κοινωνία μας μία νέα μορφή ανθρωπιάς, συλλογικότητας και δράσης. Η δεξαμενή απ’ όπου θα αντλούμε συνεχώς δυνάμεις και ιδέες.Η ίση μεταχείριση, οι ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής πολιτείας και κινητήρια δύναμη για την πρόοδο. Μέτρο του επιπέδου ωριμότητας του κάθε σύγχρονου δημοκρατικού κράτους.  

Γι’ αυτό και η 8 του Μάρτη δεν είναι απλά μια επέτειος.

Είναι ημέρα-σύμβολο μιας σταθερά προοδευτικής κατεύθυνσης, μιας μακρόπνοης προοπτικής που δεν θα επιτρέπει για κανένα και για καμία δεύτερες ταχύτητες, δουλειές β’ κατηγορίας, παραγκωνισμό, περιθωριοποίηση.

Είναι το δικό μας μεγάλο «όχι» στην ανισότητα και στις πάσης φύσεως αυθαίρετες διακρίσεις!

Φέτος όμως η 8 του Μάρτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μια και είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ειρήνη και στην ανατροπή του κινδύνου από έναν παράλογο πόλεμο, που θα διακυβεύσει τα ίδια τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι γυναίκες έχοντας ιστορική συνείδηση του ρόλου τους, είχαν πάντοτε καταλυτική συμβολή στους αγώνες για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, για τη συνύπαρξη των λαών, για την πολιτιστική δημιουργία, την κατάκτηση της Ελευθερίας, για την εδραίωση της ΕΙΡΗΝΗΣ.
Οι γυναίκες είναι εκείνες που δημιουργούν τη ζωή. Γι’ αυτό σέβονται περισσότερο απ’ όλους το δικαίωμα στη ζωή.
Μάχονται για το δικαίωμα των λαών να ζουν ειρηνικά αλλά και για το καθήκον των ισχυρών αυτής της γης να εγγυώνται την ειρήνη.
Στον φετινό εορτασμό οι γυναίκες είναι δυναμικά παρούσες στο παγκόσμιο κίνημα, υπερασπίζοντας το Δικαίωμα των λαών για Ειρήνη.

Φέτος, η 8 του Μάρτη είναι ένα μεγάλο «ναι» στην Ισότητα, στην Κοινωνική Πρόοδο και στην Ειρήνη.

Είναι, ταυτόχρονα, ένα μεγάλο «όχι» στον παραλογισμό του πολέμου και σε όσους αυθαίρετα και προκλητικά τον προωθούν!
Η Ειρήνη είναι πηγή ζωής και προόδου. Είναι ανθρώπινη και δημιουργική.
Δεν μπορεί, λοιπόν, παρά να έχει γυναικείο πρόσωπο...Να μην την ξεχάσουμε αυτή τη μέρα, ούτε καμιά απ’ τις μέρες που θα ρθουν!

Ας δώσουμε όλοι δυναμικά το παρόν στο κάλεσμα των γυναικείων οργανώσεων για τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της 8 του Μάρτη!