Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/5/2002

Εφημερίδα ΦΩΝΗ  18 Μαΐου 2002

                                       ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Αναγκαία η λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος παραγωγών κηπευτικών 
              
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Θύματα άγριας εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα που λυμαίνονται τις κεντρικές λαχαναγορές έχουν πέσει οι παραγωγοί κηπευτικών της Μεσσηνίας. Οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα (10 - 15 δραχμές τα αγγούρια, 40 δραχμές το κιλό την τομάτα, κάτω από 100 δραχμές το κιλό την πατάτα). 
    Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής στις αγορές πληρώνει για τα προϊόντα αυτά πολλαπλάσιες τιμές (αγγούρια μέχρι 350 δραχμές το ζευγάρι, τομάτα 300 - 400 δραχμές το κιλό, πατάτα 250 δραχμές το κιλό). 
    Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί κηπευτικών προκάλεσε τις παρεμβάσεις του προέδρου της ΟΤΟΕ και μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελά προς τον υπουργό Γεωργίας και του προέδρου του Επιμελητηρίου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Εμπορίου. 

                                                                Ο Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

    Επιστολή στον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ έστειλε χθες ο Δημ. Κουσελάς. Αφού περιγράφει την τραγική θέση των παραγωγών και την ταυτόχρονη επιβάρυνση των καταναλωτών, επισημαίνει τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση αυτή στον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό και μεταξύ άλλων αναφέρει: 
Η αντίφαση αυτή, που έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές και την πορεία των οικονομικών εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά :
1. Επιβάλλεται να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε όλο το κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης των κηπευτικών προϊόντων και να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις στους παραβάτες.
2. Είναι ανάγκη να λειτουργήσει ο θεσμός των ομάδων παραγωγών και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, που αυτός παρέχει.
    Εάν ο θεσμός αυτός είχε λειτουργήσει, σήμερα θα υπήρχε :
ό Καλύτερη οργάνωση στην εμπορία και διακίνηση των κηπευτικών προϊόντων.
ό Η δυνατότητα σε μία κρίσιμη φάση υπερπροσφοράς – όπως η εν λόγω – διαμόρφωσης ελάχιστης τιμής παρέμβασης και απόσυρσης.
    Όμως, για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός, χρειάζεται να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των μελών για τη σύσταση της ομάδας, ώστε να μπορεί εύκολα να συμπληρωθεί.
3. Να υπάρξει «έλεγχος» των εισαγωγών στα κηπευτικά προϊόντα από άλλες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της υπερπροσφοράς.
    Φαίνεται, ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση της εγχώριας παραγωγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή ότι κάτω από το άγχος της αντιμετώπισης του πληθωρισμού έγιναν βεβιασμένες κινήσεις. Όμως ό,τι και αν έγινε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βλέπει μόνο τον τομέα της κατανάλωσης και του πληθωρισμού. Πρέπει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της παραγωγής.
4. Το Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου τα προαναφερόμενα προβλήματα, οφείλει να στηρίξει τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά, προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.
    Άμεσος στόχος μέσα από την πιστοποίηση της παραγωγής είναι η δημιουργία επώνυμων και ασφαλών προϊόντων, που θα ξεχωρίζουν και θα επιλέγονται από τον καταναλωτή.
5. Να εξασφαλιστούν πιστώσεις από το Γ’ ΚΠΣ ή άλλα κοινοτικά προγράμματα για έργα υποδομής στην άρδευση, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
6. Τέλος,  με δεδομένο ότι οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε αδιέξοδο και προκειμένου να ανακουφιστούν άμεσα, είναι ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση των χρεών τους στη Αγροτική Τράπεζα και να στηριχθούν με νέα χαμηλότοκα δάνεια."
    Ο κ. Κουσελάς επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ και όπως μας είπε το Υπουργείο μελετά άμεση παρέμβαση προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά κηπευτικών.