Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/5/2002

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 Μαΐου 2002  

                                  ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΣΕΛΑ ΣΤΟΝ  ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ

                                        Να ληφθούν μέτρα για τα κηπευτικά

    Την ανάληψη πρωτοβουλιών άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους παραγωγούς κηπευτικών στην Τριφυλία και αφορούν τις εξευτελιστικές τιμές τους, ζητεί ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Κουσελάς με επιστολή του προς τον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ.


Η επιστολή αναφέρει τα εξής:


 

"

Κύριε υπουργέ,

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή την πολύ άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αφορά τόσο τους παραγωγούς κηπευτικών προϊόντων, με επίκεντρο την περιοχή της Τριφυλίας, όσο και τους καταναλωτές.


Οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί οι τιμές των προϊόντων τους είναι εξευτελιστικές.


Είναι χαρακτηριστικό, ότι αναγκάζονται να πουλήσουν στους εμπόρους τα αγγούρια 15 δραχμές το ένα, τις τομάτες 40 δρχ. το κιλό κλπ., όταν το κόστος παραγωγής βρίσκεται στα ύψη.


Την ίδια στιγμή τα προϊόντα αυτά πωλούνται στη Λιανική μέχρι και 400% πάνω με αποτέλεσμα την υψηλή επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και την αύξηση του τιμαρίθμου και του πληθωρισμού.  


    Η αντίφαση αυτή, που έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές και την πορεία των οικονομικών εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.


1. Επιβάλλεται να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες σε όλο το κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης των κηπευτικών προϊόντων και να επιβληθούν παραδειγματικές κυρώσεις στους παραβάτες.


2. Είναι ανάγκη να λειτουργήσει ο θεσμός των ομάδων παραγωγών και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, που αυτός παρέχει.


    Εάν ο θεσμός αυτός είχε λειτουργήσει, σήμερα θα υπήρχε :


    - Καλύτερη οργάνωση στην εμπορία και διακίνηση των κηπευτικών προϊόντων.


    - Η δυνατότητα σε μία κρίσιμη φάση υπερπροσφοράς – όπως η εν λόγω – διαμόρφωσης ελάχιστης τιμής παρέμβασης και απόσυρσης.


Όμως, για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός,

κύριε Υπουργέ

, χρειάζεται να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των μελών για τη σύσταση της ομάδας, ώστε να μπορεί εύκολα να συμπληρωθεί.


3. Να υπάρξει «έλεγχος» των εισαγωγών στα κηπευτικά προϊόντα από άλλες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της υπερπροσφοράς. Φαίνεται, ότι δεν έγινε σωστή εκτίμηση της εγχώριας παραγωγής από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή ότι κάτω από το άγχος της αντιμετώπισης του πληθωρισμού έγιναν βεβιασμένες κινήσεις. Όμως ό,τι και αν έγινε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να βλέπει μόνο τον τομέα της κατανάλωσης και του πληθωρισμού. Πρέπει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της παραγωγής.


4. Το Υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου τα προαναφερόμενα προβλήματα, οφείλει να στηρίξει τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά, προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής.


    Άμεσος στόχος μέσα από την πιστοποίηση της παραγωγής είναι η δημιουργία επώνυμων και ασφαλών προϊόντων, που θα ξεχωρίζουν και θα επιλέγονται από τον καταναλωτή.


5. Να εξασφαλιστούν πιστώσεις από το Γ’ ΚΠΣ ή άλλα κοινοτικά προγράμματα για έργα υποδομής στην άρδευση, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.


6. Τέλος, Κύριε Υπουργέ, με δεδομένο ότι οι παραγωγοί κηπευτικών βρίσκονται σε αδιέξοδο και προκειμένου να ανακουφιστούν άμεσα, είναι ανάγκη να υπάρξει ρύθμιση των χρεών τους στη Αγροτική Τράπεζα και να στηριχθούν με νέα χαμηλότοκα δάνεια.


    Κύριε Υπουργέ,


Περιμένουμε με την ευαισθησία που σας διακρίνει την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας για την αντιμετώπιση της κατάστασης."