Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8/3/2002

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  8 Μαρτίου 2002  

                                                    Μαζί παντού και σε όλα

Άρθρο του Δημήτρη Κουσελά, Προέδρου της Ο.Τ.Ο.Ε.

    Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας νιώθω την ανάγκη να απευθύνω ένα θερμό χαιρετισμό και ένα μήνυμα αισιοδοξίας στις γυναίκες του τόπου μας, στις γυναίκες όλου του κόσμου. 
    Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν είναι απλά μια τυπική γιορταστική μέρα. Είναι μια μέρα με πολλά μηνύματα, μια μέρα που όλοι μας πρέπει να σταθούμε κριτικά και αυτοκριτικά απέναντι στην υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης. Και αυτή η υπόθεση είναι σίγουρο πως δεν προωθείται με αποσπασματικές δηλώσεις και ημέρες εορτασμού, αλλά με ολοκληρωμένες θεσμικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες.
    Οι γυναίκες έχουν διανύσει μία μακρά και επιτυχή πορεία για την επίτευξη και την εδραίωση της ισότιμης θέσης τους, σε όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, είτε αυτοί αφορούν στη δημόσια ζωή, είτε στην καθημερινότητα.
    ‘Εχουν αποδείξει πως μπορούν να γίνουν πηγή δυναμικής που θα δώσει στην κοινωνία μας νέα πνοή συλλογικότητας και δράσης. Δεξαμενή απ’ όπου θα αντλήσουμε νέες δυνάμεις για την ανανέωσή μας. Βέβαια, το αίτημα της αυτονομίας, της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της εκδήλωσης των δεξιοτήτων, των ταλέντων, της δημιουργικότητας είναι κοινό για όλους μας, γυναίκες και άνδρες. ‘Ετσι, για να εδραιώσουμε μια κοινωνία ίσων πολιτών και ίσων δυνατοτήτων, πρέπει να παραμερίσουμε τις δήθεν αντιθέσεις που δεν έχουν ιδεολογική βάση. Πρέπει μαζί, σε κλίμα αλληλοσεβασμού και ουσιαστικής ισοτιμίας, να πορευτούμε προς το μέλλον  "ρε:
β β        ένα μέλλον που πρέπει να αναδεικνύει τους αξιότερους και τις αξιότερες στα δημόσια αξιώματα.
β β
          ένα μέλλον που να παρέχει στον πολίτη το αναγκαίο αίσθημα σιγουριάς και αλληλεγγύης.
β β
          ένα μέλλον που να δίνει στον πολίτη, στον άντρα, στη γυναίκα, στο νέο, στον εργαζόμενο, στον αγρότη, ουσιαστικές ευκαιρίες για να συμμετέχει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του τόπου μας, στα δεδομένα και στα οφέλη του 21ου αιώνα.
 
Η πολιτική που υποστηρίζει και προωθεί το ΠΑΣΟΚ για την αποκέντρωση των δημόσιων παρεμβάσεων στην περιφερειακή και στην τοπική κοινωνία, στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, με απασχόληση και κοινωνική συνοχή. 
    ‘Όμως, η αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού, ανεξάρτητα από φύλο, καθώς και η εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, είναι αναγκαία προϋπόθεση και βασικός στόχος για την επίτευξη πραγματικής κοινωνικής ευημερίας και συνοχής. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα απαιτείται η εμβάθυνση και η διεύρυνση της δημοκρατίας. Ο αγώνας των γυναικών για ισότητα, είναι αγώνας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη. Γιατί δεν νοείται Δημοκρατική ολοκλήρωση χωρίς την κοινωνική ισότητα. Η ίση μεταχείριση, οι ίσες ευκαιρίες των γυναικών και των ανδρών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής πολιτείας και κινητήρια δύναμη για την πρόοδο. Μέτρο του επιπέδου ωριμότητας μιας προοδευτικής και σύγχρονης κοινωνίας.
Στο πλαίσιο της ισότιμης παρουσίας και δράσης των γυναικών σε κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής, είναι απαραίτητο και θεσμικά επιβεβλημένο να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε ουσιαστικά τη συμμετοχή των γυναικών στις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Με αυτό τον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει νέα πνοή, ανανεωμένη συλλογική έκφραση, πιο ανθρώπινο πρόσωπο. 
Δεν αρκεί να επαινούμε και να θυμόμαστε, επετειακά, το «άλλο μας μισό» μια φορά το χρόνο!
    Πρέπει να δείξουμε και έμπρακτα το σεβασμό και την εμπιστοσύνη μας στο αστείρευτο δυναμικό των γυναικών του τόπου μας και μαζί να πορευτούμε, ισότιμοι παντού και σε όλα, για ένα καλύτερο αύριο.