Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/6/2001

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 29 Ιουνίου 2001

 

Ανοίγουν όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα για τους αγρότες μετά τις 3/7/2001

         Σημαντική ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ και Μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κουσελάς, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, κ. Λάμπρο Λαμπρόπουλο. 
Ο κ. Κουσελάς έθεσε στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Μεσσηνίας. 
Πιο συγκεκριμένα ζήτησε απαντήσεις στα παρακάτω ζητήματα:
1.  Για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Υπογράμμισε ότι μαζί με την καθυστέρηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, καθυστερούν και τα προγράμματα για τους νέους αγρότες, που είναι κρίσιμης και αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου. 
2.  Αναφερόμενος στους προϋπολογισμούς, τόνισε ότι το ποσό των 6 δις για όλη την Πελοπόννησο είναι πάρα πολύ μικρό κονδύλι, ζητώντας την αναπροσαρμογή του. Ζήτησε επίσης την αύξηση του ποσού που διατίθεται για τα επενδυτικά σχέδια των ανθοκομείων, που σήμερα φθάνει στα 70 εκατομμύρια. 
3.  Για την απόδοση του Φ.Π.Α. σε όσους εργάστηκαν πέρυσι για τη δακοκτονία και έχασαν τα εν λόγω ποσά επειδή υπέγραψαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, όπως και την απόδοση του Φ.Π.Α., σε όσους εκτός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, είναι ιδικτήτες ενός καφενείου και δε θεωρούνται αγρότες. 
4.  Για την επιστροφή των Διευθύνσεων Γεωργίας από τις Νομαρχίες στην ευθύνη του Υπουργείου Γεωργίας. 
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου έδωσε για τα πιο πάνω ζητήματα τις εξής απαντήσεις:
1ον . Στις 3 Ιουλίου 2001 συνέρχεται η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ Κ.Π.Σ. Αμέσως μετά βγαίνουν οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και για τα προγράμματα όσον αφορά τους νέους αγρότες. 
Οι ενδιαφερόμενοι μετά την ανακοίνωση, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, για να μπουν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της επιλογής τους. Ο κ. Λαμπρόπουλος σημείωσε ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα στη Γερμανία. Η δική μας είπε χαρακτηριστικά, αφορά ένα τρίμηνο. 
2ον.  Για τους προϋπολογισμούς παραδέχθηκε ότι τα 6 δις είναι πολύ λίγα και τόνισε ότι στο τέλος του 2002 θα αναπροσαρμοστούν όλοι οι χρηματοδοτικοί πίνακες. Αναφερόμενος στην αδυναμία των Δήμων να κάνουν σχέδια βελτίωσης είπε αυτά δε θα γίνουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά είτε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, είτε από εξωτερικούς συμβούλους. Ο Δήμος απλώς θα ελέγξει τα εν λόγω σχέδια και θα τα προωθήσει στη Νομαρχία ή στην Περιφέρεια. Για την Ανθοκομία σημείωσε ότι έχει ζητηθεί αλλαγή του πλαφόν των 70 εκατ. από το ΥΠΕΘΟ και αναμένεται αύξησή του. 
3.    Για την απόδοση του Φ.Π.Α., είπε ότι έχει ζητηθεί ρύθμιση μαζί και με άλλα θέματα από το Υπουργείο οικονομικών. Δεν έχουν γνωστοποιηθεί, όμως, οι προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
4.    Για το θέμα των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Γεωργίας, απάντησε ότι ανεξάρτητα από τις δικές του θέσεις το θέμα αφορά άλλο Υπουργείο.
    Τέλος ο κ. Κουσελάς ζήτησε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και πληροφόρηση των φορέων του αγροτικού κόσμου και των αγροτών, προκειμένου να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.