Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/4/2009

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ   2009

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

«Το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να κυβερνήσει»

 

 Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, δηλώνει στην “Ε” ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς προσθέτοντας ότι “στη Νότια Πελοπόννησο, όσες φορές οι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν τα ψεύτικα τα λόγια τα με γάλα και έδωσαν υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ., αυτό γύρισε σε βάρος τους”.

 

Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό   

 

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Κουσελάς επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και εκφράζει τις προτάσεις τού ΠΑ ΣΟΚ για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την προώθηση του ελαιόλαδου, σημειώνει ότι η πορεία των έργων κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος  Τρίπολη  Καλαμάτα έχει καθυστερήσει και τονίζει την ανάγκη επαρκούς και ομαλής ροής πιστώσεων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Για τα σκάνδαλα ο κ. Κουσελάς δηλώνει: “Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Ολα στο φως, καμία συγκάλυψη, κανένας συμψηφισμός. Οσοι ευθύνονται για σκάνδαλα, όπου και αν ανήκαν, όποιοι και να είναι, να διωχθούν και να πληρώσουν”.

         • Λίγο πριν τις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας από 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα αυτά. Το ΠΑ ΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;    

         «Αναμφισβήτητα ναι. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων, της σκληρής δουλειάς που απαιτείται για να πετύχουμε τους στόχους μας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Κάθε μέρα που η κυβέρνηση παραμένει αγκιστρωμένη στην εξουσία, τα προβλήματα επιδεινώνονται. Διαθέτουμε όμως και σχέδιο και βούληση να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή κρίση και τις εγχώριες κακοδαιμονίες. Και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις μας, η ενεργή μας παρουσία και στις εσωτερικές και στις διεθνείς εξελίξεις».

         • Κάποιοι εκτιμούν ότι οι προ τάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πείσει την κοινωνία και ότι το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οφείλεται κυρίως στις αρνητικές αποδόσεις της “γαλάζιας κυβέρνησης”. Πώς σχολιάζετε την άποψη αυτή;

          «Θα έλεγα πως αδικεί τις θέσεις και τη δουλειά μας, εντός και εκτός Βουλής. Η όντως ραγδαία φθορά της κυβέρνησης αδυνατεί από μόνη της να εξηγήσει τη σημαντική άνοδο των ποσοστών και βασικών ποιοτικών δεικτών που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Είναι άραγε τυχαίο πως από τον Σεπτέμβριο του 2008, που ο πρόεδρός μας, ο Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής μας πρότασης, το ΠΑ ΣΟΚ πέρασε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών, με συνεχή έκτο τε ανοδική πορεία; Δεν επαναπαυθήκαμε ώσπου να πέσει, σαν “ώριμο φρούτο”, η κυβέρνηση υπό το βάρος των πολλαπλών ανομημάτων και αστοχιών της. Ανοίξαμε έγκαιρα διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες, που βρήκε άμεση και μαζική ανταπόκριση, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους απέναντι στην αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών. Βελτιώσαμε, συμπληρώσαμε και εξεδικεύσαμε το πρόγραμμα και τις θέσεις μας, μέσα από εκατοντάδες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, φυλλάδια και συνεντεύξεις για κάθε εξειδικευμένο θέμα, ενώ σε κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναδεικνύεται η δική μας αντιπρόταση, συχνά και με τη μορφή πρότασης νόμου.

         Όλα αυτά –και όχι μόνο η φθορά της κυβέρνησης έχουν παίξει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που είχαμε πριν ένα μόλις χρόνο. Είναι άδικο, λοιπόν, να τα μηδενίζουμε».

         • Τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο το σκάνδαλο της Siemens ώστε να “συμψηφιστούν” οι απώλειες που θα έχει από την υπόθεση Παυλίδη. Πώς αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις κινήσεις τακτικής;

         «Η ουσία των σκανδάλων, οι τεράστιες ευθύνες και οι συστηματικές απόπειρες συγκάλυψής τους από την πλευρά της κυβέρνησης δεν εξαφανίζονται με τους “συμψηφισμούς” που επιχειρεί η ηγεσία της Ν.Δ. Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Όλα στο φως, καμία συγκάλυψη, κανένας συμψηφισμός. Όσοι ευθύνονται για σκάνδαλα, όπου και αν ανήκαν, όποιοι και να είναι, να διωχθούν και να πληρώσουν. Η σκιά των σκανδάλων και της μίζας πρέπει, επιτέλους, να πάψει να πέφτει επί δικαίους και αδίκους, σπιλώνοντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αυτό είναι απαίτηση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση».

          • Τα “απόνερα” της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν πλήξει ήδη την Ελλάδα; Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα;

         «Βρισκόμαστε ήδη στη δίνη μιας διπλής κρίσης, μιας εγχώριας – απόρροιας των πολιτικών της κυβέρνησης και μιας διεθνούς, που βρήκε την οικονομία κα την κοινωνία μας αποδυναμωμένες και αθωράκιστες. Πέραν των απολύτως αυτονόητων  όπως η εγγύηση των καταθέσεων, που και εμείς τη στηρίξαμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, τυφλά και αλληλοαναιρούμενα. Αντί να τονώσουν με ουσιαστικές επενδύσεις την πραγματική οικονομία, τη στραγγαλίζουν. Εντείνουν τη φτώχεια και τις ανισότητες. Αποβλέπουν μόνο σε πρόσκαιρα πελατειακά εκλογικά οφέλη.

          Η λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» που επικρατεί στην κυβέρνηση, έχει ως συνέπεια να πληρώνουν την κρίση κυρίως –και ακόμα βαρύτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι και τα μεσαία στρώματα. Και ακόμα δεν είδαμε τις «ενέσεις ρευστότητας» από τα 28 δισ. που διατέθηκαν εν λευκώ στις τράπεζες, ούτε τα χρήματα του ΕΣΠΑ Δ’ ΚΠΣ !

         Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το διαπίστωσαν, με τον πιο επίσημο τρόπο, οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι φορείς της χώρας. Το μαρτυρούν τα υπέρογκα ελλείμματα και τα 80 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος, πα ρά τη μονομερή λιτότητα και φοροαφαίμαξη των συνήθων υποζυγίων και χωρίς κανένα, μα κανένα όφελος για την Παιδεία, την Υγεία, το Περιβάλλον, τις αναγκαίες υποδομές».

         • Ποια είναι η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την οικονομική κρίση;

          «Η κρίση είναι πολυεπίπεδη. Γι’ αυτό, δεν αρκούν μόνο κινήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα: η κοινωνία μας χρειάζεται όραμα και προοπτική. Η οικονομία μας βιώ σιμη οικονομική ανασυγκρότηση. Η πολιτική να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της αξιοπιστία.

 

Με λίγα λόγια, η ουσία της πρότασής μας είναι:  

 

Επενδύουμε στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην ποιότητα. Οχι στην αισχροκέρδεια, στην εργασιακή υποβάθμιση, στην παραοικονομία και την «αρπαχτή».  

 

Χτίζουμε κράτος αξιόπιστο, με κανόνες, διαφάνεια και λογοδοσία. Κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, την κοινωνία, τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι την πελατειακή σπατάλη και τα συμφέροντα των λίγων.  

 

Εφαρμόζουμε ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποιοτικά προϊόντα υπηρεσίες. Μέτρα άμεσης ενίσχυσης της απασχόλησης και τόνωσης κλάδων που πλήττονται από την κρίση, με ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, άμεση αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ  Δ’ ΚΠΣ, στήριξη των μικρομεσαίων και τη υγιούς επιχειρηματικότη τας, με έμφαση στην Περιφέρεια.  

 

Προχωράμε σε δημοσιονομική εξυγίανση, με αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη ανακατανομή δαπανών και φορολογικών βαρών προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων, κατάργηση του ΕΤΑΚ, επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.  

 

Ενισχύουμε την αγοραστική δύναμη, στηρίζοντας τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.  

 

Ανακατανέμουμε τις δημόσιες δαπάνες με προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας και στην αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους.  

 

Προωθούμε νέους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  

 

Διεκδικούμε τροποποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ε.Ε, για βιώσιμη ανάπτυξη, με απασχόληση και κοινωνική προστασία».

 

• Ας συζητήσουμε λίγο για τα τοπικά θέματα. Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες. Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

          «Δυνατότητα υπάρχει, και μάλιστα σημαντική, αν εργαστούμε όλοι για την αναγκαία στροφή σε ποιοτικά, διεθνώς αναγνωρίσιμα, ασφαλή, τυποποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις σύγχρονες προδιαγραφές. Επιγραμματικά, μια τέτοια στροφή προϋποθέτει, μεταξύ άλλων:  

Τοπικά σύμφωνα ποιότητας, προώθηση συνδυασμένων δραστηριοτήτων αγροτικής παραγωγής και εξειδικευμένου, θεματικού τουρισμού.

 

Σύνδεση της παραγωγής με τον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραδοσιακές βιοτεχνίες, τη μεσογειακή διατροφή, την τοπική παράδοση, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ριζική αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος, σε σύγχρονη επιχειρηματική βάση.

 

Εντατικούς ελέγχους με αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να σταματήσουν οι “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων,  

 

Εκπαίδευση συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών με κέντρα σε κάθε Δήμο.  

 

Επαρκείς ενισχύσεις κίνητρα για την παράκαμψη των μεσαζόντων και την απευθείας πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή.  

 

Δημοπρατήρια, συσκευαστή ρια και ανάπτυξη συμβολαιακής γεωργίας, με εγγυημένες αποδόσεις για τον παραγωγό.  

 

Σχεδιασμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Μεσσηνίας και έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων έργων (φιλιατρινό φράγμα, φράγμα Λαγκούβαρδου, μιναγώτικου, κατασκευή μικρών φραγμάτων και δεξαμενών), για την αύξηση των αρδεύσιμων εκτάσεων και την ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Μεσσηνίας.  

 

Επαρκή προστασία από φυσικές καταστροφές, βελτίωση αποζημιώσεων, εξειδικευμένη εφαρμογή του Προγράμματος Ανασυγκρότησης που υπέβαλε το ΠΑ ΣΟΚ για την πυρόπληκτη Πελοπόννησο».  

        

         Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών; «Πέρα από τη βελτίωση των αποζημιώσεων παραγωγής και κεφαλαίου, την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, αλλά και την αναγκαία διευκόλυνση των αγροτών στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, για την αποτελεσματική στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα, όπως:  

 

Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη της καλλιέργειας και την ποιοτική της αναβάθμιση (τυποποίηση, επωνυμοποίηση , εντατικοποίηση ελέγχων για τον περιορισμό της νοθείας και της ελληνοποίησης εισαγομένων προϊόντων).  

 

Επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το Νομό.  

 

Προώθηση Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας που θα συνδέσουν την παραγωγή ελαιόλαδου με την κατανάλωση και τον τουρισμό (λ.χ. αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου από όλες τις μονάδες εστίασης και τα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία, ειδικό σήμα πιστοποίησης παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής κ.λπ).  

 

Προώθηση στην Ε.Ε. μιας ανώτερης κατηγορίας, πέραν αυτής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.  

 

Αναπροσαρμογή του μέτρου της «ιδιωτικής αποθεματοποίησης».  

 

Τροποποίηση του άρθρου 6 του Κοινοτικού Κανονισμού 1019/02, που επιτρέπει πρόσμειξη ελαιόλαδου με σπορέλαια.  

 

Αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην αγορά του ελαιόλαδου.  

 

Προώθηση πιστοποιημένου επώνυμου ελαιόλαδου σε αναδυόμενες αγορές, με κατάλληλες ενισχύσεις προβολής σε αγορές στόχους.

 

Ιδρυση κέντρου διαλέξεων, εκ παίδευσης και προβολής για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Καλαμάτα.  

 

Λειτουργία (μετά από τόση καθυστέρηση...) του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιόλαδου στην Καλαμάτα».

         • Την πορεία των έργων στο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος  Τρίπολη  Καλαμάτα πώς την κρίνετε; Προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό τα έργα;

          «Παρά τα αυξημένα διόδια που από τώρα πληρώνουν οι πολίτες, η αποκατάσταση του κομματιού από την Κόρινθο ως την Τρίπολη είναι πηγή καθημερινής ταλαιπωρίας. Εχουμε τουλάχιστον 1,5 χρόνο καθυστέρηση στην παράδοση του κομματιού Αθήναιο Λεύκτρο, που σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2009.

          Ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζει το έργο στο κομμάτι Παραδείσια Τσακώνα, που είχε πέσει τον Φεβρουάριο του 2003 λόγω κατολίσθησης και αστοχιών στη μελέτη που προκρίθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

          Τελικά αναμένεται να παραδοθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, “εντός του 2010”.

          Με αυτά τα δεδομένα, τις σοβαρές καθυστερήσεις και ελλείψεις και σε άλλες βασικές υποδομές (σιδηρόδρομος, Νότια Ιόνια Οδός, βασικό νομαρχιακό επαρχιακό δίκτυο), πρέπει να επιμείνουμε για την επίσπευση της ολοκλήρωσης αυτών των αναγκαίων για τον νομό μας έργων, με επάρκεια και ομαλή ροή πιστώσεων».

         • Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ στη νότια Πελοπόννησο; Θα γίνουν “πράσινοι” οι Νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας;

         «Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ να έλθει πρώτο κόμμα με σημαντική δια φορά πανελλαδικά, που να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

         Στη Νότια Πελοπόννησο, όσες φορές οι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” και έδωσαν υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ., αυτό γύρισε σε βάρος τους.

         Σήμερα έχουν μετανιώσει και πιστεύω πως αυτό θα καταγραφεί και στα εκλογικά αποτελέσματα, με ση μαντικές ανατροπές στην εκλογική δύναμη των κομμάτων».

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

 

«Το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να κυβερνήσει»

 

 Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει, δηλώνει στην “Ε” ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς προσθέτοντας ότι “στη Νότια Πελοπόννησο, όσες φορές οι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν τα ψεύτικα τα λόγια τα με γάλα και έδωσαν υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ., αυτό γύρισε σε βάρος τους”.

 

Συνέντευξη στον Θανάση Λαγό   

 

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Κουσελάς επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και εκφράζει τις προτάσεις τού ΠΑ ΣΟΚ για έξοδο από το τούνελ της ύφεσης. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την προώθηση του ελαιόλαδου, σημειώνει ότι η πορεία των έργων κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος  Τρίπολη  Καλαμάτα έχει καθυστερήσει και τονίζει την ανάγκη επαρκούς και ομαλής ροής πιστώσεων ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Για τα σκάνδαλα ο κ. Κουσελάς δηλώνει: “Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Ολα στο φως, καμία συγκάλυψη, κανένας συμψηφισμός. Οσοι ευθύνονται για σκάνδαλα, όπου και αν ανήκαν, όποιοι και να είναι, να διωχθούν και να πληρώσουν”.

         • Λίγο πριν τις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας από 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες. Η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα αυτά. Το ΠΑ ΣΟΚ είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;    

         «Αναμφισβήτητα ναι. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων, της σκληρής δουλειάς που απαιτείται για να πετύχουμε τους στόχους μας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Κάθε μέρα που η κυβέρνηση παραμένει αγκιστρωμένη στην εξουσία, τα προβλήματα επιδεινώνονται. Διαθέτουμε όμως και σχέδιο και βούληση να αντιμετωπίσουμε τη διεθνή κρίση και τις εγχώριες κακοδαιμονίες. Και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις μας, η ενεργή μας παρουσία και στις εσωτερικές και στις διεθνείς εξελίξεις».

         • Κάποιοι εκτιμούν ότι οι προ τάσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πείσει την κοινωνία και ότι το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις οφείλεται κυρίως στις αρνητικές αποδόσεις της “γαλάζιας κυβέρνησης”. Πώς σχολιάζετε την άποψη αυτή;

          «Θα έλεγα πως αδικεί τις θέσεις και τη δουλειά μας, εντός και εκτός Βουλής. Η όντως ραγδαία φθορά της κυβέρνησης αδυνατεί από μόνη της να εξηγήσει τη σημαντική άνοδο των ποσοστών και βασικών ποιοτικών δεικτών που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Είναι άραγε τυχαίο πως από τον Σεπτέμβριο του 2008, που ο πρόεδρός μας, ο Γ. Παπανδρέου, παρουσίασε τους άξονες της κυβερνητικής μας πρότασης, το ΠΑ ΣΟΚ πέρασε πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών, με συνεχή έκτο τε ανοδική πορεία; Δεν επαναπαυθήκαμε ώσπου να πέσει, σαν “ώριμο φρούτο”, η κυβέρνηση υπό το βάρος των πολλαπλών ανομημάτων και αστοχιών της. Ανοίξαμε έγκαιρα διάλογο με την κοινωνία και τους πολίτες, που βρήκε άμεση και μαζική ανταπόκριση, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους απέναντι στην αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών. Βελτιώσαμε, συμπληρώσαμε και εξεδικεύσαμε το πρόγραμμα και τις θέσεις μας, μέσα από εκατοντάδες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, φυλλάδια και συνεντεύξεις για κάθε εξειδικευμένο θέμα, ενώ σε κάθε νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναδεικνύεται η δική μας αντιπρόταση, συχνά και με τη μορφή πρότασης νόμου.

         Όλα αυτά –και όχι μόνο η φθορά της κυβέρνησης έχουν παίξει μεγάλο και σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού που είχαμε πριν ένα μόλις χρόνο. Είναι άδικο, λοιπόν, να τα μηδενίζουμε».

         • Τις τελευταίες ημέρες η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο το σκάνδαλο της Siemens ώστε να “συμψηφιστούν” οι απώλειες που θα έχει από την υπόθεση Παυλίδη. Πώς αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ αυτές τις κινήσεις τακτικής;

         «Η ουσία των σκανδάλων, οι τεράστιες ευθύνες και οι συστηματικές απόπειρες συγκάλυψής τους από την πλευρά της κυβέρνησης δεν εξαφανίζονται με τους “συμψηφισμούς” που επιχειρεί η ηγεσία της Ν.Δ. Η θέση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Όλα στο φως, καμία συγκάλυψη, κανένας συμψηφισμός. Όσοι ευθύνονται για σκάνδαλα, όπου και αν ανήκαν, όποιοι και να είναι, να διωχθούν και να πληρώσουν. Η σκιά των σκανδάλων και της μίζας πρέπει, επιτέλους, να πάψει να πέφτει επί δικαίους και αδίκους, σπιλώνοντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αυτό είναι απαίτηση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση».

          • Τα “απόνερα” της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχουν πλήξει ήδη την Ελλάδα; Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα;

         «Βρισκόμαστε ήδη στη δίνη μιας διπλής κρίσης, μιας εγχώριας – απόρροιας των πολιτικών της κυβέρνησης και μιας διεθνούς, που βρήκε την οικονομία κα την κοινωνία μας αποδυναμωμένες και αθωράκιστες. Πέραν των απολύτως αυτονόητων  όπως η εγγύηση των καταθέσεων, που και εμείς τη στηρίξαμε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, τυφλά και αλληλοαναιρούμενα. Αντί να τονώσουν με ουσιαστικές επενδύσεις την πραγματική οικονομία, τη στραγγαλίζουν. Εντείνουν τη φτώχεια και τις ανισότητες. Αποβλέπουν μόνο σε πρόσκαιρα πελατειακά εκλογικά οφέλη.

          Η λογική τού «βλέποντας και κάνοντας» που επικρατεί στην κυβέρνηση, έχει ως συνέπεια να πληρώνουν την κρίση κυρίως –και ακόμα βαρύτερα οι οικονομικά ασθενέστεροι και τα μεσαία στρώματα. Και ακόμα δεν είδαμε τις «ενέσεις ρευστότητας» από τα 28 δισ. που διατέθηκαν εν λευκώ στις τράπεζες, ούτε τα χρήματα του ΕΣΠΑ Δ’ ΚΠΣ !

         Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το διαπίστωσαν, με τον πιο επίσημο τρόπο, οι εταίροι μας στην Ε.Ε., ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι φορείς της χώρας. Το μαρτυρούν τα υπέρογκα ελλείμματα και τα 80 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος, πα ρά τη μονομερή λιτότητα και φοροαφαίμαξη των συνήθων υποζυγίων και χωρίς κανένα, μα κανένα όφελος για την Παιδεία, την Υγεία, το Περιβάλλον, τις αναγκαίες υποδομές».

         • Ποια είναι η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την οικονομική κρίση;

          «Η κρίση είναι πολυεπίπεδη. Γι’ αυτό, δεν αρκούν μόνο κινήσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα: η κοινωνία μας χρειάζεται όραμα και προοπτική. Η οικονομία μας βιώ σιμη οικονομική ανασυγκρότηση. Η πολιτική να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της αξιοπιστία.

 

Με λίγα λόγια, η ουσία της πρότασής μας είναι:  

 

Επενδύουμε στον άνθρωπο, στο περιβάλλον, στην ποιότητα. Οχι στην αισχροκέρδεια, στην εργασιακή υποβάθμιση, στην παραοικονομία και την «αρπαχτή».  

 

Χτίζουμε κράτος αξιόπιστο, με κανόνες, διαφάνεια και λογοδοσία. Κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη, την κοινωνία, τα εθνικά μας συμφέροντα, όχι την πελατειακή σπατάλη και τα συμφέροντα των λίγων.  

 

Εφαρμόζουμε ειδικά κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποιοτικά προϊόντα υπηρεσίες. Μέτρα άμεσης ενίσχυσης της απασχόλησης και τόνωσης κλάδων που πλήττονται από την κρίση, με ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, άμεση αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ  Δ’ ΚΠΣ, στήριξη των μικρομεσαίων και τη υγιούς επιχειρηματικότη τας, με έμφαση στην Περιφέρεια.  

 

Προχωράμε σε δημοσιονομική εξυγίανση, με αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη ανακατανομή δαπανών και φορολογικών βαρών προς όφελος των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων, κατάργηση του ΕΤΑΚ, επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.  

 

Ενισχύουμε την αγοραστική δύναμη, στηρίζοντας τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.  

 

Ανακατανέμουμε τις δημόσιες δαπάνες με προτεραιότητα στην αναβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας και στην αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους.  

 

Προωθούμε νέους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.  

 

Διεκδικούμε τροποποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ε.Ε, για βιώσιμη ανάπτυξη, με απασχόληση και κοινωνική προστασία».

 

• Ας συζητήσουμε λίγο για τα τοπικά θέματα. Το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες. Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

          «Δυνατότητα υπάρχει, και μάλιστα σημαντική, αν εργαστούμε όλοι για την αναγκαία στροφή σε ποιοτικά, διεθνώς αναγνωρίσιμα, ασφαλή, τυποποιημένα και πιστοποιημένα προϊόντα, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις σύγχρονες προδιαγραφές. Επιγραμματικά, μια τέτοια στροφή προϋποθέτει, μεταξύ άλλων:  

Τοπικά σύμφωνα ποιότητας, προώθηση συνδυασμένων δραστηριοτήτων αγροτικής παραγωγής και εξειδικευμένου, θεματικού τουρισμού.

 

Σύνδεση της παραγωγής με τον αγροδιατροφικό τομέα, τις παραδοσιακές βιοτεχνίες, τη μεσογειακή διατροφή, την τοπική παράδοση, την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ριζική αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος, σε σύγχρονη επιχειρηματική βάση.

 

Εντατικούς ελέγχους με αξιόπιστους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να σταματήσουν οι “ελληνοποιήσεις” εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων,  

 

Εκπαίδευση συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών με κέντρα σε κάθε Δήμο.  

 

Επαρκείς ενισχύσεις κίνητρα για την παράκαμψη των μεσαζόντων και την απευθείας πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή.  

 

Δημοπρατήρια, συσκευαστή ρια και ανάπτυξη συμβολαιακής γεωργίας, με εγγυημένες αποδόσεις για τον παραγωγό.  

 

Σχεδιασμένη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Μεσσηνίας και έγκαιρη υλοποίηση των αναγκαίων έργων (φιλιατρινό φράγμα, φράγμα Λαγκούβαρδου, μιναγώτικου, κατασκευή μικρών φραγμάτων και δεξαμενών), για την αύξηση των αρδεύσιμων εκτάσεων και την ορθολογική αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Μεσσηνίας.  

 

Επαρκή προστασία από φυσικές καταστροφές, βελτίωση αποζημιώσεων, εξειδικευμένη εφαρμογή του Προγράμματος Ανασυγκρότησης που υπέβαλε το ΠΑ ΣΟΚ για την πυρόπληκτη Πελοπόννησο».  

        

         Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών;

«Πέρα από τη βελτίωση των αποζημιώσεων παραγωγής και κεφαλαίου, την αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ, αλλά και την αναγκαία διευκόλυνση των αγροτών στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, για την αποτελεσματική στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας απαιτούνται συνδυασμένα μέτρα, όπως:  

 

Ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη της καλλιέργειας και την ποιοτική της αναβάθμιση (τυποποίηση, επωνυμοποίηση , εντατικοποίηση ελέγχων για τον περιορισμό της νοθείας και της ελληνοποίησης εισαγομένων προϊόντων).  

 

Επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το Νομό.  

 

Προώθηση Τοπικών Συμφώνων Ποιότητας που θα συνδέσουν την παραγωγή ελαιόλαδου με την κατανάλωση και τον τουρισμό (λ.χ. αποκλειστική χρήση ελαιόλαδου από όλες τις μονάδες εστίασης και τα ξενοδοχεία στη Μεσσηνία, ειδικό σήμα πιστοποίησης παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής κ.λπ).  

 

Προώθηση στην Ε.Ε. μιας ανώτερης κατηγορίας, πέραν αυτής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.  

 

Αναπροσαρμογή του μέτρου της «ιδιωτικής αποθεματοποίησης».  

 

Τροποποίηση του άρθρου 6 του Κοινοτικού Κανονισμού 1019/02, που επιτρέπει πρόσμειξη ελαιόλαδου με σπορέλαια.  

 

Αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των καρτέλ στην αγορά του ελαιόλαδου.  

 

Προώθηση πιστοποιημένου επώνυμου ελαιόλαδου σε αναδυόμενες αγορές, με κατάλληλες ενισχύσεις προβολής σε αγορές στόχους.

 

Ιδρυση κέντρου διαλέξεων, εκ παίδευσης και προβολής για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Καλαμάτα.  

 

Λειτουργία (μετά από τόση καθυστέρηση...) του Εργαστηρίου Πιστοποίησης Ελαιόλαδου στην Καλαμάτα».

         • Την πορεία των έργων στο αυτοκινητόδρομο Κόρινθος  Τρίπολη  Καλαμάτα πώς την κρίνετε; Προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό τα έργα;

          «Παρά τα αυξημένα διόδια που από τώρα πληρώνουν οι πολίτες, η αποκατάσταση του κομματιού από την Κόρινθο ως την Τρίπολη είναι πηγή καθημερινής ταλαιπωρίας. Εχουμε τουλάχιστον 1,5 χρόνο καθυστέρηση στην παράδοση του κομματιού Αθήναιο Λεύκτρο, που σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, θα παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2009.

          Ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση παρουσιάζει το έργο στο κομμάτι Παραδείσια Τσακώνα, που είχε πέσει τον Φεβρουάριο του 2003 λόγω κατολίσθησης και αστοχιών στη μελέτη που προκρίθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

          Τελικά αναμένεται να παραδοθεί, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, “εντός του 2010”.

          Με αυτά τα δεδομένα, τις σοβαρές καθυστερήσεις και ελλείψεις και σε άλλες βασικές υποδομές (σιδηρόδρομος, Νότια Ιόνια Οδός, βασικό νομαρχιακό επαρχιακό δίκτυο), πρέπει να επιμείνουμε για την επίσπευση της ολοκλήρωσης αυτών των αναγκαίων για τον νομό μας έργων, με επάρκεια και ομαλή ροή πιστώσεων».

         • Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΠΑΣΟΚ στη νότια Πελοπόννησο; Θα γίνουν “πράσινοι” οι Νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας;

         «Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ να έλθει πρώτο κόμμα με σημαντική δια φορά πανελλαδικά, που να του εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

         Στη Νότια Πελοπόννησο, όσες φορές οι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” και έδωσαν υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ., αυτό γύρισε σε βάρος τους.

         Σήμερα έχουν μετανιώσει και πιστεύω πως αυτό θα καταγραφεί και στα εκλογικά αποτελέσματα, με ση μαντικές ανατροπές στην εκλογική δύναμη των κομμάτων».