Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/2/2008

 

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ  02  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008
«Ερώτηση του Δ. Κουσελά για ανεξέλεγκτες
εισαγωγές ελαιόλαδου
»

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 02  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008
«Ερώτηση Κουσελά για εισαγωγές ελαιολάδου».

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008
«Ερώτηση του Δ. Κουσελά για ανεξέλεγκτες
εισαγωγές ελαιόλαδου»
 

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

«Ερώτηση του Δημήτρη Κουσελά για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές ελαιολάδου».

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων εισαγωγών και των αθέμιτων πρακτικών, που έχουν ως συνέπεια τη δραματική πτώση των τιμών του ελαιολάδου.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

« Οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της χώρας βλέπουν με αγανάκτηση τις τιμές του ελαιολάδου να κατρακυλούν και μάλιστα σε μια χρονιά που η εγχώρια παραγωγή είναι μειωμένη και το κόστος παραγωγής, μετά τις αλματώδεις αυξήσεις σε λιπάσματα, πετρέλαιο κλπ. έχει ανέβει κατακόρυφα .

Σύμφωνα με καταγγελίες των ΕΑΣ (Μεσσηνίας, Ηρακλείου κ.α) έχουν γίνει ανεξέλεγκτες εισαγωγές χύμα ελαιολάδου από Ισπανία και Τυνησία, οι οποίες διοχετεύονται σε μεγάλες και μικρές εταιρείες τυποποίησης. Αυτά τα ελαιόλαδα δεν ελέγχονται για την ποιότητα και την προέλευσή τους και διατίθενται στην αγορά ως ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο.

Τη στιγμή που οι συνεταιριστικές οργανώσεις προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, οι κερδοσκοπικές «συνεννοήσεις» των μεγαλοεισαγωγέων φαίνεται να υπερισχύουν, οδηγώντας τις τιμές του ελαιολάδου σε χαμηλά επίπεδα.

Επειδή τίθεται σοβαρό θέμα προστασίας των ελαιοπαραγωγών και των καταναλωτών από τις νοθεύσεις και τις αθέμιτες πρακτικές που λυμαίνονται την αγορά του ελαιολάδου, απομειώνοντας σοβαρά το εισόδημα των παραγωγών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας, ώστε να προστατευθούν από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ελαιολάδου και από τις αθέμιτες πρακτικές των αντίστοιχων κυκλωμάτων, τόσο οι παραγωγοί και το εισόδημά τους, όσο και οι καταναλωτές;

2) Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να διασφαλίσουν την ποιότητα του ελαιολάδου από νοθείες, να αποτρέψουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις και για να προστατεύσουν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών; »