Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 31/12/2004

Εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ
Για το ωράριο των πυρηνελαιουργείων
"

Εφημερίδα ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"Δεν δεσμεύεται για τα πυρηνελαιουργεία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑ"

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

"ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
Μισόλογα για το ωράριο των πυρηνελαιουργείων"

Εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

Απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε αναφορά
του Δ. Κουσελά για το ωράριο των πυρηνελαιουργείων

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός διαβίβασε απάντηση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ  Δημήτρης Κουσελάς, μετά από αίτημα του Πανμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων για το ισχύον ωράριο των πυρηνελουργείων, που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ελαιοτριβείων, με σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα του ελαιολάδου και σε όλο το κύκλωμα της παραγωγής του.

Το αίτημα των παραγωγών ήταν να τους δοθεί η δυνατότητα να παραδίδουν ελαιοπυρήνα από τις 08.00-20.00 καθημερινά και την Κυριακή από τις 08.00 έως τις 18.00, για το διάστημα από τις 10-11-2004 έως και τις 20-1-2004, που αντιστοιχεί στην αιχμή της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • σύμφωνα με την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και σε εφαρμογή του Κοινοτικού Καθεστώτος Ενίσχυσης στην παραγωγή Ελαιολάδου, τα πυρηνελουργεία υποχρεούνται να ειδοποιούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ με fax, 2 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα, για την παραλαβή ελαιοπυρήνα από τα αναγνωρισμένα ελαιουργεία.

  • το ωράριο λειτουργίας των πυρηνελουργείων είναι από 08.00 έως 20.00 καθημερινά και 08.00 ως 16.00 τα Σάββατα και έχει διαμορφωθεί «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή της παραγωγής ελαιολάδου, καθώς και η δυνατότητα ελέγχου, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα τα οποία ζημιώνουν το εισόδημα των παραγωγών».

  • τα ελαιουργεία, σε συνεργασία με τους ελαιοπαραγωγούς, έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίζουν την επεξεργασία του ελαιοκάρπου, κυρίως τις ημέρες όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής ελαιοπυρήνα από τα πυρηνελουργεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αντίστοιχη ΚΥΑ.

  • εάν παραστεί ανάγκη παραλαβής ελαιοπυρήνων και Κυριακή, θα αντιμετωπιστεί κατά περίπτωση, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε περιοχής.

Εν ολίγοις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλούμενος κυρίως προβλήματα ελέγχου της παραγωγής ελαιολάδου, δεν δεσμεύεται για τη ζητούμενη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των πυρηνελουργείων, αλλά αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα «κατά περίπτωση» διευθετήσεων, για λειτουργία των πυρηνελουργείων και Κυριακές.