Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/12/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004
(Απόσπασμα Δημοσιεύματος)

ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ
Να φθάσει και στη Μεσσηνία
ο αγωγός φυσικού αερίου
ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Ε” ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ την έγκριτη εφημερίδα σας για αυτή σας την πρωτοβουλία, να ασχοληθείτε με ένα μείζον ζήτημα το οποίο από το 2003 προσπάθησα να αναδείξω.
H δημιουργία της ΔEΠA από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του φυσικού αερίου στη χώρα μας αποτέλεσε πρωτοβουλία εθνικής και στρατηγικής σημασίας, αφού είναι γνωστό ότι χρήση του συμβάλλει σημαντικά:
* Στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από το πετρέλαιο.
*Στην εξοικονόμηση ενέργειας.
* Στην τόνωση της βιομηχανικής ανάπτυξης.
* Στην προστασία του περιβάλλοντος.
* Στην τόνωση της απασχόλησης.
Πολλές περιοχές της χώρας μας, όπως η Bόρεια και η Kεντρική Eλλάδα, η Στερεά Eλλάδα, η Eύβοια, το Λεκανοπέδιο Aττικής κ.ά. είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα δίκτυα των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου και να καρπώνονται τα οφέλη και τα ισχυρά πλεονεκτήματα της χρήσης του.
Ομως, δυστυχώς, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα αυτά εκτείνονται μέχρι και τη Pεβυθούσα Mεγάρων. Ετσι η Πελοπόννησος και οι νότιοι νομοί της, όπου τα προβλήματα αποδιάρθρωσης του παραδοσιακού παραγωγικού ιστού και καθυστέρησης της ανάπτυξης σε σύγχρονους τομείς είναι ιδιαίτερα έντονα, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε υπανάπτυξη, σε συνεχή συρρίκνωση και σε εγκατάλειψη της υπαίθρου, εάν δεν τύχει τουλάχιστον της ίδιας μεταχείρισης με τη λοιπή Eλλάδα.
Mε βάση τα παραπάνω η επέκταση του δικτύου της ΔEΠA προς το Nότο και η κάλυψη της Mεσσηνίας δεν είναι απλά αναγκαία, αλλά αποτελεί βασικό όρο επιβίωσης και ανάπτυξης.
H επέκταση αυτή πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν, ότι ο Θερμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔEH στη Mεγαλόπολη σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, εφόσον δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, ενώ τα κοιτάσματα λιγνίτη εξαντλούνται συνεχώς.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ηλεκτροπαραγωγή και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρη την Eυρώπη.
Πέραν των ανωτέρω, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί στη Μεσσηνία:
1. Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, που είναι ευρύτατα διαδεδομένες και αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης και της προοπτικής του αγροτικού τομέα.
2. Για να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν οι ήδη υφιστάμενες και υπολειτουργούσες βιομηχανικές περιοχές (BIΠE).
3. Για οικιακή κατανάλωση από τα νοικοκυριά, ανακουφίζοντας σημαντικά το κόστος ζωής και συμβάλλοντας στην αύξηση του ήδη χαμηλού διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος στις εν λόγω περιοχές.
Με βάση αυτό το περιεχόμενο είχα από τις 9 Μαΐου 2003 ανοίξει το πελώριο αυτό ζήτημα απαιτώντας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου το φυσικό αέριο να έλθει στη Μεσσηνία. Είχα πέραν των άλλων πραγματοποιήσει συνάντηση με τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος είχε απαντήσει ότι το ζήτημα τίθεται για πρώτη φορά και θα το εξετάσει θετικά.
Σήμερα η αναγκαιότητα του φυσικού αερίου και οι προβλέψεις μου για την ενεργειακή επάρκεια της Μεγαλόπολης επιβεβαιώνονται. Οι δήμαρχοι της Μεγαλόπολης και της Γόρτυνος επισημαίνουν την ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού αερίου. Ωριμάζουν λοιπόν οι συνθήκες για τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός πλατιού μετώπου διεκδίκησης του εν λόγω αιτήματος.
Είναι ανάγκη να συντονίσουμε τα βήματά μας με ολόκληρη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα με τους Νομούς Αρκαδίας και Ηλείας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι φορείς του νομού (ΣΟΠΤ) πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες:
Να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη με την παρουσία όλων των βουλευτών του νομού, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων.
Να διοργανώσουμε στην Καλαμάτα μια ημερίδα με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων νομών της ΔΕΠΑ και της κυβέρνησης προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα και να διαφωτίσουμε όλες τις πλευρές του.
Να απαιτήσουμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία έχει γραπτώς δεσμευτεί και δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, προκειμένου να συζητηθεί και το θέμα αυτό.
Τέλος να προετοιμαστούμε να διεκδικήσουμε το εν λόγω θέμα με κάθε τρόπο.