Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Τύπος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/12/2004

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004
(Απόσπασμα Δημοσιεύματος)

Κινητικότητα για τα φθηνά τσιγάρα
Α. ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ “Ε”

Ρεπορτάζ Θανάσης Λαγός

ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ

Επίθεση εξαπολύει στην κυβέρνηση ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς που μιλάει για “δώρο στις πολυεθνικές” και σημειώνει:

«Οι… ευαισθησίες της κυβέρνησης για τον "υγιή ανταγωνισμό" και την πορεία των δημοσίων εσόδων, ισχύουν μόνο για τις χαμηλές τιμές των τσιγάρων! Οχι όταν οι τιμές πλήθους καταναλωτικών αγαθών και καυσίμων "παίρνουν φωτιά" σε βάρος του καταναλωτή, ούτε όταν, με δική της ευθύνη, εκτροχιάζονται εδώ και μήνες τα δημόσια έσοδα!

Οι προθέσεις της κυβέρνησης είχαν φανεί από την απάντηση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα, σε ερώτηση που κατέθεσα στις 21-9-2004 στη Βουλή, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να τροποποιήσει το φορολογικό καθεστώς των τσιγάρων και τις επιπτώσεις τους στον ανταγωνισμό.

Η απόφαση του υπουργείου να εφαρμόσει άνιση φορολογική μεταχείριση των τσιγάρων, επιβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αύξηση της κατώτατης τιμής του πακέτου στα 1,4-1,5 ευρώ:

- Αποτελεί πρώτης τάξεως "δώρο" της κυβέρνησης στις ξένες πολυεθνικές εταιρείες, που εξαρχής αντιτάχθηκαν στα φθηνά εγχώρια τσιγάρα, γιατί έχαναν σημαντικά μερίδια αγοράς.

- Πλήττει τις εγχώριες καπνοβιομηχανίες που παράγουν τα αντίστοιχα προϊόντα, ειδικότερα την βιομηχανία "Καρέλια", που αποτελεί ιστορική μονάδα, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Καλαμάτα.

- Αυξάνει άνισα την έμμεση φορολογική επιβάρυνση και μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών χαμηλότερου εισοδήματος, των αγροτών, των χαμηλοσυνταξιούχων,

ανοίγει διάπλατα την πόρτα για νέα άνθηση στη χώρα μας του λαθρεμπορίου τσιγάρων, που μετά την εμφάνιση των νόμιμων φθηνών τσιγάρων είχε συρρικνωθεί. Κι αυτό, προς δόξα της "ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων", που κατά τα άλλα ισχυρίζεται πως επιδιώκει η κυβέρνηση!».